A tíz legutáltabb tévésorozat-finálé

Totál szívás a Breaking Bad utolsó jelenete! Bárcsak meg se született volna a Született feleségek utolsó része! Miért nem tudjuk biztosan 30 év után sem, hogy ki ölte meg Laura Palmert? Vigyázat, a cikk erősen spoileres!

VIGYÁZAT, EXTRÉM SPOILERVESZÉLY!!!

Miért lett olyan béna a Lost fináléja, amiben ráadásul jóformán semelyik korábbi évadokban felvillantott rejtélyre nem született értelmes magyarázat? Miért nem Havas Jon vagy Daenerys ült végül a Vastrónra? Mi a fene az a nagy, közös buli a Szomszédok legvégén? Miért olyan bénák a kedvenc tévésorozataink befejezései? Sokunkban felmerültek már efféle kérdések az elmúlt években – íme a brit The Independent magazin által összeszedett, leggyűlöltebb sorozatbefejezéseket taglaló TOP20-as lista első fele, 10 botrányosan rossz fináléval!

10. Breaking Bad - Totál szívás

2008 és 2013 között tévénézők millióinak szeme előtt változott át a végső stádiumú tüdőrákkal küzdő,  teszetosza kémiatanár, Walter White egy kegyetlen drogdílerré, aki saját maga által, kisüzemi eszközökkel kotyvasztott metamfetamint teríti egykori diákja, Jesse (Aaron Paul) segítségével. Bryan Cranston zseniálisan alakította az erőszakos, de valahol azért jót akaró, antihős drogcézárt, hiszen Walter White a halál biztos tudatában akart minél több pénzt összekaparni a családjának. Csak aztán amikor az utolsó évad utolsó jelenetében tényleg meghal a saját metamfetamin-főzdéje közepén, a rajongóknak kicsit ökölbe szorul a kezük, hogy ennél azért ütősebb is lehetett volna a befejezés...

 

9. Crazy Ex-Girlfriend

Rachel Bloom 2015 és 2019 között futó, népszerű zenés vígjátéksorozata a rajongók szerint számos feldobott labdát elfelejtett lecsapni a négy évada alatt, és a vége felé már eléggé ellaposodott. Ráadásul a főhősnő elodázta a választást három lehetséges udvarlója között, ami igencsak felpaprikázta a nézőket, mivel ők már letették a voksukat egy-egy fickó mellé, így igen nagyot csalódtak.

 

8. Girls - Csajok

Az, hogy a közönségkedvenc tévésorozatok fináléjára megszületik egy gyermek, aki majd teljesen más kihívások elé állítja az általunk megkedvelt szereplőket, csakhogy ezt mi már nem fogjuk látni, az egyik legnépszerűbb, és leginkább elkoptatott toposz a szórakoztatóiparban. Gondoljuk csak Chandler és Monica ikreire a Jóbarátok végén! A Csajok című, 2012 és 2017 között futó sorozat legvégére a sokszor idegesítő és önfejű, felnőni képtelen Hannah (Lena Dunham, aki egyben a sorozat írója és rendezője is) karaktere is anyai örömök elé néz. A gyermekét egyedülállóként kívánja felnevelni de azért elfogadja a segítséget az anyjától, és a legjobb barátnőjétől, a korábban kiállhatatlan fúriaként viselkedő, férfifaló Marnie-val (Allison Williams). A „2010-es évek Szex és New Yorkja” teljesen máshogy ért véget, mint ahogy azt a közönség várta, így nem csoda, hogy cikkezett róla pár éve minden komolyabb lap, a Vice-tól a The New York Timesig.

 

7. Deadwood

A Westworld legelső évadának átütő sikeréhez alighanem eléggé hozzájárult az is, hogy az HBO már 2004 és 2006 között megágyazott a western műfaj feltámadásának egy vérben, izzadságban, kisercintett nyálban és egyéb emberi testnedvekben tobzódó, káromkodós tévésorozattal, a Deadwoddal! Ám hiába alakult ki egy komoly rajongótábor körülötte, az 1800-as évek végét idéző westerndíszlet és a sok korabeli jelmez annyira sokba került, hogy a csatorna végül három évad után leállította a gyártást, és a 4-5. évadokra már nem hosszabbított szerződést a színészekkel (hasonlóan járt anno szintén nagyon népszerű, de irgalmatlanul költséges Róma is). Az HBO a rajongók megnyugtatása végett utóbb megtoldotta egy filmmel a kurtán-furcsán véget ért szériát, amelyben 10 évvel később láthattuk viszont címbéli, balhés vadnyugati város konok seriffjét (Timothy Olyphant), és persze örök riválisát, a konspiráló kocsmatulajdonost (Ian McShane) is!

 

6. The Good Place - A jó hely

2016-ban indult, idén pedig véget ért Kristen Bell komédiasorozata, a The Good Place amelynek az évadzárójában kiderült, hogy a címbéli jó hely valójában nem is olyan jó... Mert hogy az a Pokol, nem pedig a Mennyország, ahogyan azt a frissen elhunyt, önző főhősnő a túlvilági élete során gondolta. Sajnos egy ilyen lezárás után a sorozat még kapott három újabb évadot, ami ugyan kedves volt és bűbájos, de lassan átpártoltak a nézői más szériákhoz.

 

5. True Blood - Inni és élni hagyni

Ennek a 2008 és 2014 között futó, hét évadot megélt vámpíros szériának tényleg szívás volt a vége, mert amikor Bill Compton (Stephen Moyer) arra kényszeríti Sookie Stackhouse-t (Anna Paquin), hogy végezzen vele, akkor a készítők egy éveken át építgetett vámpírrománcot hajítottak ki az ablakon.

 

4. X-akták

A '90-es évek egyik legemblematikusabb tévésorozata, az X-akták igen ütős lezárást kapott 2002-ben az utolsónak szánt, 9. évad végén. A titokzatos Cigarettás meghalt, Scully (Gillian Anderson) pedig a rengeteg első kézből megtapasztalt paranormális jelenség miatt ugyanolyan UFO-hívő lett, mint Mulder (David Duchovny), ám igazából már semmire sem ment vele, hiszen a maja naptár által megjövendölt esztendőben, 2012-ben úgyis vége lesz a világnak: az űrlények régóta tervezett Föld elleni inváziója ugyanis elkerülhetetlen. A Fox stúdió 2008-ban megtoldotta a sorozatot egy, a korábbi UFO-konspirációhoz már egyáltalán nem kapcsolódó mozifilmmel (X-akták - Hinni akarok), majd 2016-ban jött a nagy meglepetés: nem is lett vége a világnak, sőt! Annyira elszaporodtak a habókos világvége-hirdetők és konteóhívők, hogy beköszöntött az UFO-észlelések és egyéb ezoterikus dolgok második aranykora! Ehhez képest az X-akták 10. évada a régi részek vérszegény paródiája lett, a 11. évad fináléja pedig egy blőd brazil szappanopera, ahol Mulder megölte a saját apját, a Cigarettást(!!!), amiért az megölte Mulder és Scully alakváltó fiát(!!!), akinek valójában a Cigarettás volt a biológiai apja(!!!), vagyis Mulder nem más, mint a saját nevelt fia féltestvére...

 

3. Star Trek: Enterprise

Bár kimondottan ígéretesnek indult 2001-ben ez a Star Trek-széria, végül 4 évad után lelőtték. A Trekkie-rajongók szemében máig mindent idők legbotrányosabb fináléja, ahogyan a Csillagflotta múltját bemutatni hivatott sorozatot egy nagyon erőltetett dramaturgiai húzással, Riker (Picard-kapitány első tisztje) felbukkanásával hozzádrótozták Az új nemzedék című Star Trek-szériához. No persze nem ez volt az Enterprise-széria egyetlen bűne, amivel kiváltotta a rajongók haragját. Sokak szerint Archer kapitány (Scott Bakula) egy öntelt pojáca volt, aki nyomába sem érhet Kirknek vagy Pickardnak. Mások pedig azt nehezményezték, hogy a vulkáni tiszt, T'Pol (Jolene Blalock) „túl csinos”, és túlságosan hangsúlyos szereplő ahhoz képest, hogy a történet a klasszikus Star Trek-epizódok és -mozifilmek előtt játszódik, ahol Spock volt a Csillagflotta első magas rangú vulkáni tisztje.

 

2. Született feleségek

Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross és Eva Longoria 2004 és 2012 között összesen nyolc évadon át ármánykodtak egymás ellen elhanyagolt kisvárosi feleségekként egy olyan kimondottan csajos, és díjakkal elhalmozott kultikus tévésorozatban, amelyhez talán csak egyedül a Szex és New York volt fogható. A széria legutolsó jelenete bántóan patetikus lett: az egyik fő kavarógép, Susan (Terri Hatcher) a családja kocsival kihajtanak a Lila Akác közből, ahol sorfalat áll nekik minden szereplő, aki elhunyt a történetben a nyolc évad alatt...

 

1. Twin Peaks

Bár annak idején már az 1990 és 1991 között futó Twin Peaks vége is alaposan feladta a leckét a David Lynch-rajongóknak, a Mester nem hazudtolta meg önmagát 2017-ben sem: a harmadik évadban mindent a feje tetejére állított! A Nagy Finálé láttán alighanem mindenki csak vakarta a fejét: az egyik(!!!) Dale Cooper (Kyle MacLachlan) visszamegy a múltba, és meg nem történtté teszi az egész Bob utáni hajkurászást. Laura Palmer (Sheryl Lee) él és virul(!!!), vagy legalábbis van egy nő, aki ebben a furcsa párhuzamos dimenzióban pont úgy néz ki, mintha Laura Palmer megélte volna a felnőtt kort. Csakhogy Palmerék Twin Peaks-i házában nem ismeri senki Palmeréket, egy idegen nő nyit ajtót, aztán a Sheryl Lee-arcú „Laura Palmer” egy hatalmasat sikolt, és kialszanak a fények... Most már valószínűleg az a Lynch-rajongó sem érti, mi a fene történt itt valójában ennyi epizódon keresztül, aki korábban az összes rejtett utalást és titokzatos összefüggést dekódolni tudta!