A Trónok harca írója beperelte a ChatGPT fejlesztőit

George R. R. Martin, valamint a bestseller író John Grisham és még sokan mások azt állítják, az OpenAI a mesterséges intelligencia tanításához az ő regényeiket is felhasználta, ám az engedélyük nélkül.

George R. R. Martin, a Trónok harca című fantasy regény és annak folytatásainak ünnepelt  atyja, valamint a bestseller író John Grisham, a Pelikán ügyirat szerzője beperelték a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI-t. keresetükben azt állítják, hogy a cég a mesterséges intelligencia tanításához az ő regényeiket is felhasználta az engedélyük nélkül, megsértve ezzel a szerzői jogaikat.

 

George R. R. Martin a 2014-es San Diego Comic Con Playboy-standjánál (forrás: Joe Scarnici/Getty Images for Playboy)

 

A keresetet a New York-i szövetségi bírósághoz az Authors Guild, vagyis az Egyesült Államok íróit tömörítő szakszervezet terjesztette be. A beadvány megnevez más ismert szerzőket is, többek között Jonathan Franzent, Jodi Picoultot és George Saunderst is, akik mindannyian azt állítják, hogy a könyveiket az engedélyük nélkül használták fel a ChatGPT tanításakor, „tömeges, szisztematikus lopást” végre hajtva ezzel.

A mostani kereset Sarah Silverman komikus júliusban indított hasonló jogi lépéséhez hasonló. Korábban Margaret Atwood és Philip Pullman írók is megfogalmaztak már egy nyílt levelet, amelyben kártérítést követeltek a műveik felhasználásáért a mesterséges intelligenciával foglalkozó tech cégektől.

Mint ismeretes, a nemrég az egész világon mindenhol berobbant ChatGPT és a már korábban is létező (csak kisebb, vagy leginkább nulla médiavisszhangot kiváltó) egyéb LLM technológiák (large language model, azaz: nagy nyelvi modell) hatalmas mennyiségű, gyakran az internetről származó adat elemzésével „tanulnak”.

Az OpenAI szóvivője a per hírét követően azt közölte, hogy „tiszteletben tartják a szerzők jogait”, és úgy vélik, hogy „az AI-technológiából azok íróknak is hasznot kell húznia”. A szóvivő hozzátette:

A világ számos alkotójával, köztük az írók szakszervezetével is termékeny beszélgetéseket folytatunk, velük együttműködve igyekszünk megérteni és megvitatni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmaikat. Bízunk benne, hogy továbbra is találunk kölcsönösen előnyös módokat a közös munkára.

A per egyébként egy szélesebb körű aggodalomra is rámutatott a médiaiparban: nevezetesen arra, hogy a mesterséges intelligencia könnyen kiszoríthatja az ember által készített tartalmakat. 

Patrick Goold jogi szakértő a BBC Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy bár együtt érez a szerzőkkel, úgy véli, nem valószínű, hogy sikerrel járnak, mert most azt kell bebizonyítaniuk, hogy a ChatGPT ténylegesen lemásolta és sokszorosította a munkájukat:

Valójában [a beadványban szereplő szerzők] nem is a szerzői jogok miatt aggódnak, hanem amiatt, hogy a mesterséges intelligencia elveszi az írók munkáját. Amikor az AI automatizálásáról és az emberi munkaerő kiváltásáról beszélünk, az egész egyszerűen nem olyan dolog, amit a szerzői jognak kellene megoldania.

(via BBC.com)