A Zodiákus film rendezője gyerekként rettegett a sorozatgyilkostól

A „Zodiákus gyilkosként” ismert sorozatgyilkos az 1960-as évek végén tartotta rettegésben Észak-Kaliforniát.

2007-ben jelent meg A Zodiákus című film Robert Graysmith két könyve alapján, amelyekben a kegyetlen gyilkos történetét dolgozta fel. Az amerikai krimiírót Jake Gyllenhaal alakítja, de főszerepet kapott, Mark Ruffalo és Robert Downey Jr. is. Érdekesség, hogy a film a mozipénztáraknál nem szerepelt jól, pedig többségében pozitív kritikával illették a nézők és a kritikusok.

Ki volt a Zodiákus?

A Zodiákusként elhíresült sorozatgyilkos számos embert megölt, miközben a rendőrséggel macska-egér játékot játszva rejtjeles üzeneteket és leveleket küldött a San Francisco Chronicle-nek és más újságoknak. A személyazonosságára sosem derült fény.

A 2007-es filmet David Fincher rendezte, aki James Vanderbilt forgatókönyvíró és Brad Fischer producerrel 18 hónapot fordított a kutatómunkára, hogy tisztább képet kapjanak a kegyetlen gyilkosról.

5 dolog, amit talán nem tudtál a Zodiákus-filmről

  • A Zodiákus ügyét a film megjelenése után újra megnyitották, és bár az elmúlt évtizedekben számos gyanúsítottja volt a gyilkosságoknak, az igazság még mindig nem derült ki.
  • Fincher alkotásában a gyilkosság áldozatainak ruháit aprólékosan rekonstruálták a produkcióhoz kölcsönadott törvényszéki bizonyítékok alapján.
  • Mivel a rendező azt akarta, hogy a Zodiákus-film az igazságot mutassa be, úgy döntött, hogy nem kerülnek szóba a nem bizonyított gyilkosságok, amelyeknek nincsenek túlélő áldozatai vagy tanúi.
  • A producerek egy magánnyomozót bíztak meg a Zodiákus túlélőjének, Michael Renault Mageau-nak a felkutatásával.
  • David Fincher eredetileg Brad Pittet akarta Paul Avery újságíró szerepére, ám végül Robert Downey Jr. lett a befutó.

A rendező is emlékszik arra, mi zajlott akkoriban Kaliforniában

Fincher egy korábbi interjúban felidézte, hogy gyermekként tartott hazafelé az iskolából, amikor látta, hogy egy rendőrautó követi a buszt, amelyen utazott. Az apja akkor elmondta neki, hogy „a Zodiákus sorozatgyilkos, aki jó pár embert megölt azzal fenyegetőzik, hogy fog egy nagy teljesítményű puskát, és kilövi egy iskolabusz kerekeit, majd megöli a gyerekeket, amint leszállnak a buszról”.

Forrás: IMDB