Alakul Danny Boyle kegyetlen sorozatának szereplőgárdája

Danny Boyle sorozatot forgat a történelem talán legabszurdabb, kegyetlen emberrablásáról, a szereplőkhöz most Hilary Swank is csatlakozott.

1973 júniusában az olasz maffia Rómában elrabolta Jean Paul Getty olajmilliárdos unokáját, a 16 éves Jean Paul Getty III-at. Az emberrablók 17 millió dollárt követeltek, de a család nem fizetett, mert úgy vélték, ez csak egy furmányos kísérlet arra, hogy a srác pénzhez jusson. Az olasz rendőrség sem kezdett el nyomozni, mert ők is átverésnek hitték. A maffia emberei nyomatékosításul egy borítékban elküldték egy napilapnak a fogvatartott fiú hajtincsét és az egyik fülét. Ezúttal már “csak” 3,2 milliót követeltek, és kilátásba helyezték, ha nem kapják meg a pénzüket, előbb a másik fülét vágják le, majd apró darabokban fogják visszaküldeni a fiút. Csakhogy az olasz posta épp sztrájkolt, ezért a küldemény csak novemberben érkezett meg - a fiú ekkor már csaknem fél éve rabságban volt.

Az öreg milliárdos ekkor már hajlandó volt kifizetni a váltságdíjat - korábban azért is utasította el, mert úgy vélte, ha fizet, akkor a maffia vérszemet kap, és sorra elrabolják a többi 13 unokáját is -, de “önzetlenül” csak 2,2 milliót adott, mert maximum annyit vonhatott le az adóalapból, 800 ezret pedig nagy kegyesen kölcsönadott az unokájának, 4%-os kamattal. Az öreg Gettyt egyébként halálakor a világ leggazdagabb emberének tartották. Az olajból származó vagyona mellett műgyűjtőként is hihetetlen kincseket birtokolt, háziállatként oroszlánokat tartott, mégis, akkora sóher volt, hogy a kastélyában pénzbedobós telefonokat szerelt fel, hogy az alkalmazottai még véletlenül se telefonálhassanak ingyen.

Jean Paul Getty III végül kiszabadult, mert fogvatartói megelégedtek a követelt összegnél valamivel kevesebb, hárommilliós váltságdíjjal, ám a fiú a hosszú hónapok alatt teljesen összetört, alkoholista, majd drogfüggő lett. 1981-ben agyvérzést kapott, lebénult és félig megvakult. 2011-ben halt meg.

Danny Boyle az FX csatornának (Fargo, American Horror Story, American Crime Story, Louie, Tabu, Légió) készít Trust címmel minisorozatot a kegyetlen eseményből. Eddig Donald Sutherland közreműködése volt ismert mint az öreg Getty, de most bejelentették, hogy Hillary Swank fogja játszani az elrabolt fiú anyját. A sorozatot jövőre fogják bemutatni.