Amerikai sikersztorik

A szabadság földjén bárkiből lehet valaki, ha követi az álmait és indul az elnökválasztáson, a ki-mit-tudon, vagy sikeres sportügynök, esetleg nagyszerű bébicsősz szeretne lenni! Csak akarni kell! Ilyen filmekkel lesz tele a tévé a hétvégén.

 

Péntek: Nagydumás kiscsajok (2003)

A gazdagság semmire sem garancia, a pénz mulandó, ahogy azt a Molly Gunn is megtapasztalja. Molly elkényeztetett gazdag lányok életét élte, amíg rocksztár apja élt, ám annak halála után egy fillér nélkül marad, és életében először munkát kell keresnie. Egy lemeztársaság igazgatónője kislányának bébiszittere lesz, ami nem is olyan egyszerű munka. Ray ugyanis zárkózott kislány, aki korához képest kicsit koravén, és sokkal érettebb a rá vigyázó Molly-nál.

A két lány sok-sok veszekedés után végül kénytelen véd- és dacszövetséget kötni: Molly megtanul felnőttként élni, és megtaníthatja Ray-nek, hogyan maradhat még gyermek. A tragikusan fiatalon elhunyt Brittany Murphy és a rendkívül fiatalon sztárrá vált Dakota Fanning kettőse mindenképpen megér egy misét a könnyed és magát szerencsére egy percig sem komolyan vevő vígjátékban, ami amolyan fordított karriermese, de a végén mindenki elnyeri benne a méltó jutalmát.

 

Szombat: Az egymillió dolláros kéz (2014)

Igaz történetről és valódi agy csavarról van itt szó! Hősünk, az egykori sikeres sportügynök, JB Bernstein azon veszi észre magát, hogy a többiek lassan kiszorítják a piacról. és lehúzhatja a rolót, ha nem talál ki valamit, de gyorsan. Egy este a tévében krikettmeccset közvetítenek Indiából, és megszületik az ötlet. Indiába utazik a nagy országos versenyre, ahol negyvenezer játékos verseng a Millió dolláros kar címért, és a két legjobbat magával viszi az Államokba, hogy baseballjátékosokat faragjon belőlük.

Bár a két, számunkra tökéletesen érthetetlen labdajáték, a baseball és a krikett között régen is volt némi átjárás, most megismerhetjük azt a merész húzást, ami egyesítette a két sport legszebb erényeit, és nagyon gazdaggá tett pár embert. Jon Hamm a Reklámőrültek után filmes főszerepben is remekül megállja a helyét, a fanyar humoráról ismert rendező, Craig Gillespie (Plasztik szerelem, Anyámon a tanáron) pedig mindent megtesz, hogy a történet túllépjen a sportfilmek szokásos kliséin és beidegződésein.

Vasárnap: Kvíz Show (1994)

A televíziózás hőskorában egy kiesett versenyző csalással vádolja a legsikeresebb televíziós játék sikeres nyertesét, a nemzeti hősként ünnepelt Charles Van Dorent, a legkedveltebb magazinok címlap-sztárját. Az elegáns férfi hétről hétre feltűnt a képernyőn, sorra-rendre helyes választ adott a legfurcsább kérdésekre, miközben nézők milliói csak miatta ültek le a képernyők elé. Az egész azonban egy jól kitalált és felépített blöff volt, a nézők azt látták, amit a műsor készítői el akartak velük hitetni. A kongresszus által kezdeményezett vizsgálat ki is derítette a keserű igazságot, amely Amerika szerte megrengette a nézők bizalmát, bár végül senki sem került börtönbe.

Robert Redford rendezése pontról pontra végigköveti a televíziózás legnagyobb botrányát, aminek végén, mivel konkrét törvénysértés nem történt, senki sem került börtönbe. A tanulságos történet negatív hőse Ralph Fiennes, az ellene fellépő egykori vesztes pedig John Turturro és tényleg érdemes figyelmesen végignézni, hiszen Redford itt médiatörténetet ír. A film 4 Oscar-jelölést is begyűjtött – és 4 nagyszerű filmrendező vállalt benne apró, de megtisztelő szerepet, név szerint Martin Scorsese, Griffin Dunne, Barry Levinson és Douglas McGrath.