Amikor a béna kamaszok végre buliba mennek

Lehet, hogy a két főszereplő irtó gáz, de ez akkor is a kétezres évek talán legjobb tinivígjátéka, amiben minden benne van a barátságról és a kamaszkor fájdalmairól.

Egy Judd Apatow vígjáték mérföldekről felismerhető, még akkor is, ha Apatow éppen nem a film rendezője, hanem a producere, mint a Superbad - avagy miért ciki a szex? esetében. Az ő munkái mindig a vesztesekről szólnak, akiknek jár egy kis boldogság, egy kis siker – vagy éppen egy kis szex. Ehhez persze kellenek a megfelelő színészek is, akik meggyőzően tudnak lúzerek lenni, Michael Cera és Jonah Hill pedig a lehető leghitelesebben hozza ezt a karaktert: az előbbi sután, bizonytalanul, az utóbbi teljes mellszélességgel, nagy pofával.

Ők ketten, Evan és Seth néven kiskoruk óta a legjobb barátok, ám most, hogy véget ér a középiskola, lassan elválnak útjak, mindegyik másik főiskolára megy, de előtte még van egy sürgető problémájuk. Egyikük sem volt még nővel, még csak nem is csókolóztak még, és most az utolsó nagy buli a gimiben az utolsó esély, hogy rányomuljanak azokra a csajokra, akik eddig szóba se nagyon álltak velük. Hátha most! Ehhez azonban kell valami: hogy piát tudjanak szerezni, mert ha pia van, minden van. Csakhogy fiatalkorúak, nem szolgálnák ki őket, is itt jön képbe a harmadik srác, Fogell (Christopher Mintz-Plasse ), akinek van egy kamu személyije McLovin’ névvel, és bár idegesítő a srác, vele talán összejön a dolog. Persze nem jön össze, illetve nem úgy, ahogy tervezték.

Lehet, hogy vannak, akiknek feltűnik, hogy a két főhős, Evan és Seth neve némileg visszaköszön a két forgatókönyvíró, Seth Rogen és Evan Goldberg nevére, ami nem véletlen. Ők állandó szerzőpáros, a legjobb filmjük talán az Ananász expressz, és 13 évesen írták meg a film forgatókönyvének első verzióját, mert kíváncsiak voltak, tudnak-e ilyesmit összehozni. Ezek szerint össze tudták hozni, bár a végleges verzióhoz Apatow-nak és Greg Mottola rendezőnek is volt némi köze, de a lényeg az, hogy a saját fiatalkori kalandjaikat vitték bele, néha szó szerint, Rogen pedig az egyik kicsit furcsa zsaru szerepét is bevállalta – a másik rendőr pedig, aki McLovin haverja lesz, Bill Hader lett. De ne csak a srácokról beszéljünk, mert ez volt Emma Stone bemutatkozása, első komoly szerepe, és bizony azt kell mondanom, hogy amikor ő is a vásznon van, lemossa a fiúkat.