Amikor egy internetes mémből majdnem gyilkosság lesz

A Slenderman: Az internet réme életre kel című dokumentumfilm azt vizsgálja, hogy egy kitalált figura hogyan késztethet két 12 éves lányt barátnőjük meggyilkolására.

Számos rémisztő városi legendáról hallani, gondoljunk csak a valósnak vélt Molyemberre, vagy a férfira, aki egy csomó ember álmában meg szokott jelenni. E jelenségek egyik legfelélmetesebbike a Slenderman.  Sokan máig is hisznek állítólagos létezésében, még mítoszokat is emlegetnek róla, tele a Youtube a lény “észleléséről” szóló videókkal, pedig ez az iszonytató, nyúlánk lény bizonyítottan a képzelet szüleménye, hiszen egy internetes pályázatra találták ki.

Slenderman legendája

2009-ben  a Something Awful nevezetű vicces oldal fóruma pályázatot hirdetett, amire Photoshoppal készített, természetfölötti témájú képeket vártak, amelyekhez lehetőleg valami rémisztő történet tartozik. Egy Victor Surge nevű felhasználó (valódi neve Eric Knudsen) feltöltött két archív fotót, mindkettő hátterében egy groteszk, arctalan, abnormálisan hosszú végtagokkal rendelkező, nyúlánk alak álldogált.  Hátborzongató megjegyzéseket is fűzött a képekhez.

Forrás: Victor Surge
 "Nem akartunk odamenni, nem akartuk , hogy meghaljanak. De az állhatatos némasága és a megnyúlt karjai megrémítettek, ugyanakkor vigaszt is nyújtottak." - 1983, ismeretlen fotós, feltételezhetően meghalt.

 

Forrás: Victor Surge
A két fénykép közül az egyik, amit sikerült kimenteni a Stirling City Könyvtár lángjai közül. Aznap készült, amikor eltűnt tizennégy gyerek. A képen látható "Nyúlánk Ember" deformitását a hivatalos vélemény szerint filmhiba okozta.  Egy héttel később a könyvtár leégett. A fotót bizonyítékként lefoglalták. - 1986, a fotót Mary Thomas készítette, aki 1986. július 13-án eltűnt.

Surge szép sorjában elkezdett rejtélyes történeteket, további fotókat, gyerekrajzokat és “korabeli” beszámolókat posztolgatni. Egyre több hozzászólás érkezett, így Slenderman története nemsokára afféle közösségi mitológiává dagadt, és maga a figura is változott, eleinte például csápok nőttek ki a hátából. A kezdetben viszonylag passzív Slenderman veszélyes, gonosz szörnyeteggé változott, aki leginkább a gyerekeket fenyegeti. Egyes teóriák szerint csak fotókon, videókon látható, a valóságban nem, mások azt állítják, hogy a gyerekek látják, vagy hogy előbb az őrületbe kergeti áldozatait, majd elragadja őket.

Noha már elég hamar kiderült, hogy a Slenderman egy trükkösen tálalt fikció, a későbbiekben sokan elhitték, hogy valóságos, mi több, olyan beszámolókat is olvashatunk, ami a lénnyel való találkozásról mesél.

Buta rejtélyvadász oldalakon olyan történetet is olvasni, hogy Slenderman korábbi életében pedofil volt, akit bebörtönöztek, majd levágták az arcát, és meghosszabbították a végtagjait. Azután megszökött, vagy meghalt, és azóta is kísért. Persze van, aki még ezt is elhiszi.

Slenderman számos médiumban is megjelent: regényekben, játékokban, (általában elég silány) filmekben, sőt, egy ideig pletykálták, hogy az American Horror Story legutóbbi, hatodik évadában is felbukkan, ám végül nem így történt.

A gyilkossági kísérlet

 A kísérteties alak bekerült a köztudatba, sokak számára rémisztő valósággá vált. Az HBO Slenderman: Az internet réme életre kel című dokumentumfilmje egy megdöbbentő gyilkossági kísérletet mutat be. 2014-ben két 12 éves lány végezni akart egyik osztálytársukkal, mert - ahogy később állították - a Slenderman kedvére akartak ezzel tenni. Hónapokig tervezték a gyilkosságot, majd kicsalták az erdőbe és megkéselték. A lány 19 késszúrást kapott, de szerencsére nem halt meg: valahogy kivonszolta magát a fák közül, és végül egy biciklis talált rá. A rendőrség hamar elfogta a két támadót.

Az HBO dokumentumfilmje nem ítélkezik, inkább a miértre keresi a választ, ugyanakkor megrázó képet fest a két gyerek mentális betegségéről és kirekesztettségükről.

Nem ez volt az egyetlen gyilkossági kísérlet, amit a Slenderman hatására követtek el: nem sokkal az előző eset után hasonló indítékkal egy 13 éves lány támadt a saját anyjára, később pedig egy 14 éves lány gyújtotta rá a házat a bent alvó anyjára és öccsére, de mindketten szerencsésen megmenekültek.