Amikor Észak-Korea tényleg megszívatta Amerikát

Bár Az interjú című vígjáték arról szól, hogy az amerikaiak jól megmerénylik Kim Dzsongunt, valójában az észak-koreai diktátor nevethetett utoljára, úgy hazavágta a filmet gyártó stúdiót.

Van, amivel nem szabad viccelni, és van AKIVEL nem lehet viccelni – vagy lehet, de annak ára van. Amikor kiderült, hogy a Sony egy olyan vígjátékot készít, amiben két balfék médiaszemélyiség merényletet követ el Kim Dzsongun ellen, az észak-koreaiak szóltak, hogy ez nem olyan jó ötlet, de a Sonynál nem hallgattak rájuk. Az észak-koreaiak pedig most már nem csak azért rágtak be, mert az amerikai imperialisták olyan vígjátékot készítenek, amiben végeznek szeretve tisztelt vezérükkel, hanem azért is, mert nem veszik őket elég komolyan. Hát megmutatták, hogy komolyan kéne venni őket.

Még be sem mutatták Az interjút (2014), de Észak-Korea már hevesen tiltakozott, belengettek egy jó kis rakétatámadást is az Egyesült Államok ellen, egyúttal valószínűsíthetően észak-koreai hackerek betörtek a filmet forgalmazó Sony privát rendszereibe, és mellesleg több tízezer oldalnyi privát levelezést dobtak fel a netre, aminek utána persze szintén komoly következményei lettek. A támadás irtózatos mennyiségű adatot tett nyilvánossá a Sony nem túlságosan jól őrzött szervereiről. Nyilvánossá vált például a vezetőség levelezése, számos pikáns részlettel, sértő megjegyzéssel és üzleti titokkal, a főnökök minden elérhetősége, fizetése, az összes jelenlegi és volt munkatárs – 47.000 ember!!! - minden orvosi és társadalombiztosítási adata és korábban eltitkolt költségvetési és bevételi adatok, és így tovább. A stúdió milliárdokat bukott az ügyön, és érthető módon a mozihálózatok elhatárolódtak a film vetítésétől, így a film közvetlenül on-demand lett elérhető – ami kár, mert az eredmény egy távolról sem zseniális, de nagyon szórakoztató vígjáték, amiben Kim egyáltalán nem olyan rossz arc, kár volt úgy felszívnia magát.

Miről is van szó: Dave Skylark (James Franco) egy sikeres talk show vezetője, alapjáraton jó gyerek, ugyanakkor egy üresfejű, önimádó pojáca, és nagyon buta, így minden döntést menedzsere és jóbarátja (Seth Rogen) hoz meg helyette. Amikor kiderül, hogy az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun nem csak a műsor nagy rajongója, de azt szeretné, hogy Skylark készítsen vele interjút, kapnak a lehetőségen – ahogy a CIA is. Ráveszik őket, hogy merényletet kövessenek el Kim ellen, csakhogy nem számolnak azzal, hogy a kommunista vezető minden sármját bevetve leveszi a lábáról Skylarkot, és a címbéli interjú kezd az amerikaiak ellen fordulni. Lesz is ebből bonyodalom, mert azt tudjuk, hogy az itt a rendezést is vállaló Seth Rogen nem szokta visszafogni magát, és Franco is mindig benne van egy kis baromkodásban – ezt már az Ananász expressz óta tudjuk.