Amikor Patrick Swayze a volán mögé ül

Swayze, aki korábban az Országúti diszkóban rakta a helyükre a bevadult kamionsofőröket, most maga is a volán mögé ül, hogy egy nagyon veszélyes szállítmányt juttasson el a rendeltetési helyére.

A nyolcvanas-kilencvenes években nem csak nálunk virágzott a kamionos nosztalgia, Amerikában is számos filmben tették meg főhősnek az utakat járó viharvert sofőröket: Stallone a Túl a csúcsonban (1987) volt szkanderbajnok kamionsofőr, A félelem országútjánban (1997) Kurt Russell fut össze egy veszélyes sofőrrel – persze ott van a Nagy zűr kis Kínában (1986), ahol Russell volt a kamionos -, és most az ekkor éppen a csúcson lévő Patrick Swayze ül a volán mögé a Fekete kutyában (1998).

Ő Jack Crews, az egykor legendás hírű kamionsofőr, aki két évet ült halálos gázolásért, miután elaludt a kormány mögött, és halálra gázolt egy családot. Családja ez idő alatt eladósodott, ő elveszítette a jogosítványát, legfeljebb szerelőként dolgozhat, de még így sem keres annyit, hogy ne vigye el a bank a házukat rövid időn belül. Ezért fogadja el azt a gyanús ajánlatot, hogy mégis vezessen, és elvigyen egy szállítmányt Atlantából New Jersey-be. Ő úgy tudja, hogy vécécsészék vannak a raktérben, mi már tudjuk, hogy fegyverek, 3 millió dollár értékben, és azt is tudjuk, hogy az előző szállítmány sosem ért célba, a sofőr pedig szörnyethalt.

Nyilván már az is gyanús, hogy hősünk három embert kap kísérőként a vécészállítmány mellé, majd hamarosan a rivális banda főnöke (Meat Loaf) is lecsap, de az is kiderül, hogy az FBI is figyelemmel kíséri a történteket, és ha ez sem lenne elég, a megbízó túszul ejti Crews feleségét és kislányát biztosítékként, ha valami történne. Márpedig történik, mert nem csak az ismétlődő támadások és a megbízhatatlan kísérők teszik próbára a sokat látott sofőrt, hanem maga a gép és az út is, a kimerültség pedig előcsalogathatja a sofőrök rémét, a címbéli fekete kutyát is. Mindez persze nem egy rémesen bonyolult történet, ahogy Kevin Hooks (Az 57-es utas) sem egy Spielberg – aki, mit tesz isten, egy kamionos filmmel, a Párbajjal (1971) tört be a köztudatba -, de ez egy jól összerakott, izgalmas, és helyenként meglepően vicces film. Azt például elég sokan megjegyezték, akik látták, amikor a járgány egy nagyobb huppanón megy át, Swayze lazán megjegyzi: „Csak egy Mazda!”.

Mi pedig közben várjuk Liam Neeson új akciófilmjét, a The Ice Roadot, amiben egy befagyott tavon kell átmennie kamionnal, miközben vadásznak rá.