Anglia végleg elesett?

Danny Boyle hátborzongató zombifilmjének folytatásában az angolok már azt hitték, megmenekültek, de 28 héttel később újra támad a mindenkiből dühöngő őrültet csináló kórság, hiába érkeztek közben amerikai katonák.

Annak idején azért lett annyira sikeres – és nézhető újra ma is - a Danny Boyle rendezte 28 nappal később (2002), mert teljesen átérezhetően életszerűvé tette a zombifilmes műfaj jól ismert elemeit. Igaz, Boyle nem mondja ki, hogy ezek zombik, mert technikai értelemben nem is élőhalottak, hiszen nem haltak meg, majd támadtak fel, de tulajdonképpen mégis azok, de nem a csoszogós fajtából. Ezeket a fertőzötteket a kontrollálhatatlan düh és vérszomj hajtja, gyorsak és erősek, ezért elhisszük nekik, hogy képesek kiirtani egész Angliát. Ahogy azt meg is tették az első részben, és csak néhányan menekültek meg. A folytatás, a 28 héttel később (2007) nem azokkal foglalkozik, akiket akkor megismertünk – abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy Cillian Murphy és a többiek nem értek rá -, hanem teljesen új játékosokat.

És a második rész annyiban szintén valósághű, hogy ezek a fertőzöttek nem örökéletűek, ha elfogy az „élelem”, akkor egyszerűen éhen halnak. És ha kihaltak, újra be lehet népesíteni a szigetországot, a feladatot pedig az Amerikai Hadsereg hatja végre, mint a legjobban felfegyverzett NATO tagország. Bár hat hónap telt el, amióta az utolsó fertőzött meghalt, de semmit sem lehet a véletlenre bízni. London nagy része még hullákkal teli, kihalt romváros, de az erre kijelölt, újraépített részen megindul az élet és a családegyesítés. Így találkozik az apokalipszist túlélő Don (Robert Carlyle ) a gyerekeivel, akik Spanyolországban voltak, amikor kitört a járvány. Csakhogy anyuka (Catherine McCormack) nincs ott, mert a fertőzöttek elragadták Don mellől, aki sorsára hagyta őt, csakhogy ezt nem meri bevallani. A kiskamaszok ezért eltűnt anyjuk felkutatására indulnak, és meglepetésükre meg is találják őt. Az orvosok vizsgálni kezdik az asszonyt, hogyan maradhatott egyáltalán életben, és kiderül, hogy bár maga is a hordozza a kórt, rezisztens a fertőzésre.

Ami két lehetséges dolgot jelenthet: vagy ő a kulcsa az ellenszer megtalálásának, vagy ő sodorhatja közvetve vagy közvetlenül veszélybe az újjáépülő Britanniát. A jelenetképek alapján tessék eldönteni, melyik verzió fog bejönni. Danny Boyle egyébként a rendezést a horrorspecialista spanyol Juan Carlos Fresnadillónak (Intacto, Betolakodók) adta át, ő megmaradt producernek és ötletgazdának – bár pár jelenetet ő maga forgatott le, és azért látszik, hogy ez egy másik film. Mármint nehéz is lenne hozni az első rész letaglózó hatását és eredetiségét, a folytatás pedig inkább akciófilm, ahol a fertőzöttekre vadászó, Idris Elba vezette katonák legalább olyan veszélyesek, mint maguk a fertőzöttek. Igaz, a gyerekek segítségére siet két katona (Jeremy Renner és Rose Byrne), a dolog pedig nagyon is kétesélyes. Pláne úgy, hogy már tudjuk, a 28 hónappal később című folytatásnak legalább egy forgatókönyv változata is kész van.