Az elégtelen és a jeles között félúton - Kritika A tanár című sorozatról

Március végén immár sorozatban a harmadik, licensz alapján fejlesztett, de saját gyártású nem napi sorozatával szállt ringbe az RTL Klub. Mindezzel mintha a színvonalas hazai szériák zászlós hajójaként működő HBO babérjaira akarnának törni – de pont a minőség az, amin még dolgozni kell.

A fizetős csatorna a Terápia – Társas játék – Aranyélet trióval elég magasra tette a lécet, a receptet azonban sikeresen vette át az RTL is: miközben az HBO izraeli, illetve finn eredetiket remake-elt, addig a magyar csatorna Válótársak című sorozata holland, A mi kis falunk pedig szlovák minta alapján készült. A nemrégiben debütált A tanár eredetije a német Der Lehrer (magyarul Tanárok gyöngye címen futott), és felvállaltan az a célja, hogy fontos társadalmi kérdéseket csomagoljon népszerű, fikciós formába.

Az iskola mint a különböző társadalmi osztályok és problémák, feszültségek megütközésének terepe már Az osztály című Oscar-jelölt, cannes-i Arany Pálma-nyertes 2008-as francia filmben is nagyon jó ötletnek bizonyult (itt egy tősgyökeres franciatanár és második vagy épp első generációs bevándorló diákjai feszültek egymásnak). A tanárban ugyan egyelőre – két epizód után – a társadalmi rétegek kérdése nem került hangsúlyosan elő, de

a tanulók sokfélesége esélyt kínál arra, hogy erőltetett didaxis nélkül vegyenek elő olyan kérdéseket, mint az örökbefogadás, a szülés utáni depresszió vagy a családon belüli erőszak.
Forrás: RTL Klub

 

A sorozat ezen része működik is: a problémafelvetések jók, hitelesek és átélhetők – utóbbi nagyrészt annak köszönhető, hogy még a mellékszerepekben is olyan tehetségek játszanak, mint Végh Zsolt, Járó Zsuzsa vagy Murányi Tünde, a sokkal rizikósabb diákszerepek egyikében pedig (a második részben) Sztarenki Dóra volt látható. De jól teljesítenek az ismeretlen vagy amatőr gyerek-/fiatal színészek is: különösen jól oldotta meg a feladatot a széria első epizódjában a saját adoptált mivoltával szembesülő fiút alakító Korpics Dániel.

Ami már sokkal kevésbé működik A tanárban, az az, ahogy a súlyosabb cselekményszálat megpróbálják egyrészt humorral oldani, másrészt beledolgozni a sztori szerializált fő vonalába. A fizika-kémia-tesi szakos Vasvárdi Szilárd alakjára felhúzott sorozatnak már a második epizódra átlátható a működési mechanizmusa.

Az adott rész mindig egy meghökkentő, humoros jelenettel kezdődik, amelyben a tanár úr megpróbálja felkelteni diákjai érdeklődését az óra anyaga iránt – ennek érdekében nem rest akár az ablakon is kiugrani. A vicces kis prológ után jön a problémafelvetés, majd az epizód játékidejének nagy részében annak megoldása következik. Eközben folyamatosan bonyolódik a széria szexi mellékszála: főhősünk ugyanis megpróbálja meghódítani az iskolába érkező új tanerőt, a Nógrádi Klaudia nevű csinos magyartanárnőt.

Ez a működési minta pedig egyrészt roppant kínos jeleneteket eredményez (a második rész nyitánya, amikor Szilárdnak a kén-hexafluorid gáztól mélyebb hangja lesz, mint Horváth Charlie-nak, és ezt be is bizonyítja, közel sem annyira humoros, hogy két-három percig kelljen mutatni), másrészt túl mechanikussá, sablonossá, így végeredményben kiszámíthatóvá válik tőle a sorozat.

Ezeket az apróbb-nagyobb bénázásokat azonban a néző könnyen megbocsátja, mert a színészi játékba szinte tényleg nem lehet belekötni. A főszerepet hozó Nagy Ervinnek ugyan voltak már mellényúlásai, ami a szerepválasztásait illeti (legutóbb például a Valami Amerika 3-beli meleg börtöntöltelékkel, Rezsóval), ám ezúttal az ő személye teszi fogyaszthatóvá A tanár nehezebben benyelhető részeit – és nem mellesleg sokkal jobb a szerepben, mint az inkább idétlen, mint jópofa Hendrik Duryn a német eredetiben.

Az Amerikából hazarándult Ubrankovics Júlia nagyon természetes és szerethető Klaudiát játszik, és Anger Zsoltnak is kifejezetten jól áll a kockafejű igazgató figura a sok kemény fickó után.

A szinte csak villanásokra feltűnő tanárkollégákat hozó Elek Ferenc és Ötvös András pedig néhány mondattal is el tudják kapni jópofa színfoltként funkcionáló karakterüket.

A tanár így végeredményben mindenképpen előrelépés az RTL korábbi, már említett sorozataihoz képest, hiszen a helyenként taszítóan szexista Válótársaknak például évadai számának növekedésével egyre romlott a minősége. Attól azonban még nagyon messze van, hogy egy napon lehessen emlegetni az HBO mozifilmes igényű szériáival. Ahogy a szórakoztatás piacán egy országos kereskedelmi csatorna értelemszerűen csak a szegény ember HBO-ja lehet, úgy egyelőre A tanár is csak kullog az eminens diákok nyomában.

Anger Zsolt, Ubrankovics Júlia és Nagy Ervin a sorozatban. Forrás: RTL Klub

 

Kiknek ajánljuk? Két rész tanúsága alapján ezt eddig mintha az alkotóknak sem sikerült volna eldönteniük. Nem világos ugyanis, hogy inkább a diákokkal azonosuló kamaszközönséget vagy a tanár figurákkal szimpatizáló felnőtteket akarták becélozni. Felnőtt sorozatnak mindenesetre A tanár kicsit bugyuta.

Ítélet: 6/10