Az elmúlt évek egyik legkedvesebb meséje

Na jó, az elmúlt évek kissé tág fogalom, hiszen a Csillagpor 2007-ben került a mozikba, és nem csak kedvesség van benne, hanem kegyetlen boszorkák is, de akkor is szeretjük.

Mi kell egy jó meséhez? Kellenek boszorkák, mindenféle varázslatok, versengés a trónért, és egy fiú, aki nekivág a világnak, hogy lehozza az égről a csillagokat. Csakhogy mi van akkor, ha a csillagot nem kell lehozni, hanem az csak úgy lepottyan az égről, ráadásul egy gyönyörű fiatal lány képében, ami kissé nehézzé teszi azt a küldetést, hogy a csillagot elvidd egy másik gyönyörű fiatal lánynak. Tudom, ez kissé zavarosnak hangzik, de elmagyarázzuk, mi is történik a Csillagporban (2007).

Tristan (Charlie Cox) egy kis faluban él valahol Angliában, ám a hely különleges, hiszen a határában egy fal áll, amely elválasztja a mágikus királyságtól, és ezen a falon képtelenség átmenni, mert szigorúan őrzik. Egy nap hullócsillag esik le a falon túl. Tristan, aki reménytelenül szerelmes a szép és hiú Victoriába (Sienna Miller), megígéri, hogy elhozza neki. Sikerül átjutnia a falon, de az igazi kaland csak most kezdődik, hiszen kiderül, a csillag egy Yvaine nevű lány (Claire Danes), a szívére pedig gonosz boszorkányok vadásznak, mert megfiatalodnak, ha esznek belőle. Ám van más veszély is, a lánynál lévő rubinra fáj Viharfok királyságának hercegeinek foga, és akkor a Shakespeare kapitány (Robert De Niro) vezette villámgyűjtő égi kalózokról nem is beszéltünk.

Mindezt a legendás író, Neil Gaiman meséjéből rendezte Matthew Vaughn (Ha/ver, X-Men - Az elsők, Kingsman: A titkos szolgálat), aki nagyszerű mesélő remek stílusérzékkel. És talán az ő döntése volt, hogy az ifjú szerelmeseknél jóval nagyobb teret adjon – vagy legalább akkorát – a Michelle Pfeiffer által játszott megfiatalodó boszorkánynak, aki minden trükköt, varázslatot és átkot bevet, hogy megszerezze a célját, különben újra szörnyen öreg és rémesen ronda lesz. Tulajdonképpen érthető is, miért olyan fontos ez neki, Pfeiffer pedig elképesztően szórakoztatóan elszánt és gonosz, de Robert de Niro is egy teljesen új oldalát mutathatja meg.