Big Shot – Nahát, Ördög Nórának van egy tök jó műsora!

Pontosabban Ördög Nóra a műsorvezetője férje, Nánási Pál fotós tehetségkutatójának, amely ugyan most került a TV2 kínálatába, de messze nem most kezdődött.

Gyakorlatilag véletlen, kapcsolgatás közben találtam rá egy, számomra teljesen ismeretlen műsorra, amit akkor még nem is hirdettek a városban – ismerős arcokkal. Nánási Pál „sztárfotós” és felesége, Ördög Nóra annak idején egyszer csak rájöttek, hogy van mindenféle tehetségkutató, csak fotós tehetségkutató nincsen – de kéne csinálni. Elő is álltak a Big Shot ötletével, csakhogy jött a pandémia, és lehetetlen volt sok embert egy helyre összehozni egy műsor kedvéért, de ők nem adták fel, 2020-ban megcsinálták a tehetségkutatót, csak kicsiben. Az első két évad a saját Youtube csatornájukon ment le – ahol korábbi utazós vlogjaik is szerepelnek - , majd Big Short néven összerakták ugyanezt rövidfilmekkel, abból kiindulva, hogy a mai fényképezőgépek erre is tökéletesen alkalmasak.

Menet közben egy kisebb közösség alakult ki a műsor körül,

például a Nánási által hétről hétre feladott tematikus házi feladatok révén, hiszen a beküldött képekhez „bemutatkozó” videók is jártak, meglepően személyes jelleggel. És a jelek szerint most jött el az idő egy szintlépésre: Nánásiék bekerültek a tévébe.

A tévés verzió esetében nyilván segítettek mind Nánási, mind Ördög Nóra kapcsolatai: az előbbi a szakmai támogatókat, az utóbbi a TV2-s munkakapcsolat révén magát a sugárzást intézhette el. A lényeg az, hogy a csatornán és annak leánycsatornáin (Spíler1-2, SzuperTV2, FEM3) immár negyedik hete fut a Big Shot. Ami nem olyan ördöngösen bonyolult felépítésű műsor: minden epizódban új tematikus és/vagy technikai kihívások elé állítja a versenybe szálló 10 versenyzőt. Az első adásban a „Ki korán kel, aranyat lel” tematikára kellett dolgozni, a másodikban egy üveggyárban kellett rövid image videókat készíteni, a harmadikban makrófotózás volt a kihívás, az alanyok pedig rovarok voltak. A legutolsó adást egy állatmenhelyen rendezték, és örökbefogadásra váró kutyákat kellett fotózni – ami sokkal nehezebb feladat, mint azt gondolnánk. Miközben a játékosok a képeket vagy videókat készítik, illetve az utómunkálatokat végzik, Nánási Pál egyszerű, de közérthető tanácsokat ad nekünk, nézőknek a feladattal kapcsolatban.

Varga-Sebestyén Regina versenyző munka közben - Forrás: Nánásiék / TV2 Play

 

Majd jön az értékelés. Ehhez Nánási mindig partnert kap, eddig Szente Vajk színházi rendező, Spáh Dávid rendező, író, színész, Koncz-Bisztric Tamás természetfotós és végül Till Attila, vagyis Tilla segítettek privátban a stúdióban, majd az eredményhirdetésen Nánási egyenként részletesen kiértékeli az alkotásokat, mi miért sikerült és mi miért nem.

Ami szerintem tök jó, hiszen amatőr fotósokról van szó, akik most nem csak versenyeznek, de tanulnak is – ahogy mi is tanulunk.

Mindez feszes szerkesztésű, de talán kicsit rövid, reklámok nélkül nagyjából 30 perc, én sokkal tovább is néztem volna, ahogy a fotósokat ötletelnek, dolgoznak, javítanak, de ha ennyi fért bele a befogadó csatorna részéről, akkor ennyi, viszont kerek egy hetet kell mindig várni a folytatásra.

Veres Mónika Mona munkája az első epizódból - Forrás: Nánásiék / TV2

 

Ugyanakkor valljuk be, a témák nem bombasztikusak, de gondolom eleve ez volt a cél: nagyrészt hétköznapi dolgok ábrázolása, ami egy amatőr fotósnak is fekszik vagy ami bármikor szembejöhet. Ettől aztán van egy kis baráti matiné hangulat is, de ez egyáltalán nem zavaró, ahogy az sem, hogy

Nánásiék vállaltan egyszerre szakmai és családi vállalkozásként viszik a dolgot,

bár a gyerekek érthető módon ebből kimaradtak – nem úgy, mint Sacika, a pár kutyája. És ezúttal mind Nánásinak, mind Ördög Nórának jól áll a műsor – utóbbi azért feltűnt a TV2 néhány olyan vetélkedőjében is, ahol láthatólag nem érezte annyira jól magát, lásd. Totem. Most viszont összerakták nem lebecsülendő sok éves szakmai tapasztalatukat, tudásukat, és jó kedvvel, szenvedéllyel csináltak belőle egy nagyon szerethető, ügyesen megszerkesztett, kellőképpen kreatív műsort – ami pont ezért lehetne hosszabb, több.

Értékelés: 9/10

Forrás: Nánásiek

 

Az egyes epizódok megnézhetők a pár Youtube csatornáján is, miután lementek a tévében vasárnaponként.