Brad Pitt azért olyan zakkant, mert elkobozták a cigijét - 12 majom

Terry Gilliam egyik legjobb filmje igazi klasszikussá vált, és kitartóan izgatja a rajongók fantáziáját.

Terry Gilliam napjaink egy legegyénibb felfogású, egyben legszerencsétlenebb rendezője. A Brazilt erősen megvágva, egy vidámabb (!!!) befejezéssel mutatta be a stúdió (Gilliam a saját pénzéből egy egész oldalas reklámot közölt a Varietyben, amiben felháborodását fejezte ki, joggal), de szerencsére megismerhettük az eredeti, gyomrosnak is felérő, nyomasztó változatot. A Münchausen báró kalandjainak forgatása kaotikus körülmények között zajlott, és a költségvetéssel is komoly gondok voltak, a Grimmet nem vághatta meg a kedve szerint, így ami groteszk rémmesének indult, valami meghatározhatatlan műfajú, kellemetlen katyvasz lett, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma forgatása közben meghalt a főszereplő Heath Ledger, a The Man Who Killed Don Quixote körüli 17 éven át húzódó bajok pedig már legendásak, még dokumentumfilm is készült róla: árvíz mosta el a díszletet, pénzhiány, komolyan lesérült a főszereplő, aki később meg is halt - de tavaly nyáron végre befejezték a forgatást, és talán idén végre bemutatják a filmet.

Fotó: UIP-Duna Film

 

A 12 majomban Bruce Willis új oldaláról mutatkozott be, egy bizonytalan, megzavarodott fickót alakított, és Brad Pitt is jócskán kitört abból a szőke szépfiú  szerepéből, amibe akkoriban beleerőltették. Gilliam először Jeff Bridgest szerette volna az időutazó Cole szerepére, de a stúdió egy nagy nevet akart főszereplőnek, így esett a választás Willisre. A rendezőt a Die Hard egyik jelenete győzte meg, hogy Willis megbirkózik a szereppel, méghozzá az, amelyikben McLane elgyötörten beszél a feleségével telefonon, miközben az üvegcserepeket szedegeti ki a talpából. Adott azonban egy listát Willisnek, amiben összeírta, hogy a játékának milyen kliséi vannak, és a fejébe verte, hogy ezeket mind mellőzze. A színész egyébként jóval kevesebb gázsit kért a szokásosnál, azt is csak a bemutató után. De a legtöbb színész hasonlóan beérte csekélyebb összeggel, csak hogy együtt dolgozhassanak Gilliammel. Brad Pitt pedig akkoriban még nem volt olyan ismert, és nem is kapott volna sokat, ám a 12 majom forgatása közben mutatták be A szenvedélyek viharában és az Interjú a vámpírral c. filmeket, és hirtelen sztár lett belőle.

Abban mindannyian megegyezhetünk, hogy Pitt remekül alakítja a teljesen zakkant Jeffrey-t. Amellett, hogy speciális felkészítő foglalkozásra küldte, Gilliam elkobozta a cigijét, hogy még idegbetegebb legyen az alakítása. Játékáért elnyerte első Golden Globe-ját, és Oscarra is jelölték.

A film Chris Marker La Jetée című rövidfilmjének a feldolgozása, amit Gilliam saját bevallása szerint nem látott.