Cate Blanchett és Tommy Lee Jones véres jutalomjátéka

Az emberrablás nem volt túl ritka a vadnyugat fénynapjaiban, és ilyenkor minden az időn múlott, meg a fegyvereken.

Ami azt illeti, az amerikai-mexikói határ régen sem volt a legbiztonságosabb környék, és a szokásos vadnyugati gazfickókon kívül renegát apacs indiánok és mexikói banditák szedték áldozataikat, és kedvenc foglalatosságuk az emberrablás volt. Mert, bár Amerikában ekkor már törvénytelen volt a rabszolgatartás, a szomszédos Mexikó egyes törvénytelen vidékein még dívott ez a szokás, és a határvidéken könnyű volt csak úgy eltűnni. A kormány által nekik kijelölt, de teljesen élhetetlen rezervátumból megszökött apacsok különösen véres hírnevet vívtak ki maguknak, noha sokszor magukat az indiánokat adták el rabszolgának – merthogy az éremnek két oldala volt. Vagy több.

Ron Howard filmje, ami Thomas Eidson regényéből készült, ezt a kettősséget akarja bemutatni, de egy családi drámát is ábrázol. Hőse a fiatal és elszánt Maggie (Cate Blanchett) elhagyatott, vad vidéken neveli két lányát. Egyik nap azonban a nagyobbik gyermekét, Lilyt (Evan Rachel Wood) titokzatos, sötét alakok rabolják el, férjét és a környék legtöbb telepesét pedig könyörtelenül lemészárolják. Maggie rég nem látott, gyűlölt apja, Samuel Jones (Tommy Lee Jones), aki annak idején magára hagyta családját, most visszatér hozzá, és felajánlja segítségét. Kettejüknek – és Maggie velük tartó kisebbik lányának – nem sok esélye lenne a rejtélyes lovasokkal szemben, de találkoznak két indiánnal, akik szintén az apacsokat üldözik, akik tőlük is lányokat raboltak el – és akik nem mellesleg régről ismerik Jonest -, és így együtt már van egy nagyon kicsi esélyük.

Az eltűntek (2003) az úgy nevezett neowesternek, és azon belül is a revizionista westernek műfajához tartozik, amelyek a Vadnyugat köré főleg Hollywood által felépített romantikus légkört igyekeznek lerombolni. És valóban, ebben a filmben semmi romantikus nincsen, csak a szenvedés és egy olyan vidék, ahol kizárólag a legerősebbek és legelszántabbak élhetnek túl. És ha van színész, aki igazán képes az elszántságot és a csökönyösséget megjeleníteni, az a nagyszerű Tommy Lee Jones, és én simán elhinném, főleg ebben a tekintetben, hogy Cate Blanchett az igazi lánya. Ők ketten elképesztőek, de maga a történet is körömrágóan izgalmas – igaz, aki Val Kilmer vagy Aaron Eckhart miatt nézné a filmet, az csalódni fog, mert nekik keveset osztottak. És kifejezetten izgalmas, hogy az egyébként korántsem indiános nevű Eric Schweig, aki Unkaszt játszotta Az utolsó mohikánban (1992), most a sötét oldalon harcol az apacsok főnökét játszva, igaz, fel sem lehet ismerni.