Csengetett, Mylord? - A magyarok kedvenc sorozata

"Mégis hová vezetne ez?! Nem igaz, Mrs. Lipton?" - Ha valaki nem olvasta volna a címet, az is biztosan rávágná, melyik tévésorozatot ajánljuk mára.

A Csengetett, Mylordot valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: a sorozatot az 1990-es évek elején mutatták be Magyarországon a közszolgálati tévén, és rögtön olyan sikeres lett itthon, hogy azóta is szinte folyamatosan sugározza valamelyik kisebb csatorna.

A sorozat az 1920-as évek Angliájában játszódik egy arisztokrata gyártulajdonos Meldrum-család (fentiek) otthonában, ahol a ház alagsorában laknak a szolgák (lentiek). Az arisztokrata család nagyjából mindent megenged magának, és úgy ugráltatják a lentieket, ahogy nekik tetszik. Az éles társadalomkritika mellett a helyzetkomikumok és a karakterek nagyszerű kidolgozása és mélysége adja a sorozat báját és népszerűségét. A visszatérő mondatok és jelzők olyannyira berögzültek a magyar közönségbe, hogy az igazi rajongók fejből idézik a leggyakoribb mondatokat.


Ilyen például Mable kulcsmondata, „Az finom lesz!”, amikor Ms. Lipton mindenféle – emberi fogyasztásra már alkalmatlan - maradékot tukmál rá. Harry karaktere („Hová vezetne ez?!”), aki mindig meglátja az igazságot, de mindenki tök hülyének nézi, Mr Twelvetrees állandósult nyaklevese, vagy Ivy jóéjtpuszija Dorottya nevű mackójának mind-mind olyan elemei a sorozatnak, amik minden epizódban visszatérnek, és minden alkalommal képesek mosolyt csalni a néző arcára.

Külön Facebook-oldala van a lelkes magyar közönségnek, és 2016-ban a hardcore-rajongók még egy utazást is szerveztek Angliába, hogy meglátogassák a Meldrum-házat, és találkozzanak a még élő szereplőkkel.

A sorozat hihetetlen igényességgel van megtervezve és elkészítve, a főcímzene és az animáció is zseniális, a zenét Jimmy Perry és Roy Moore írta, Bob Monkhouse és Paul Shane adták elő. A zene jellegzetesen 20-as évekbeli, a szöveg röviden utal alsóbb és felsőbb osztályok viszonyára, az életüket jellemző eseményekre.


Az epizódok ötven percesek, szemben az általában félórás sitcomokkal, és ez az idő elég arra is, hogy mélyebb sztorikat, mélyebb karaktereket írjanak a történetbe. A viszonylag hosszú epizódidő egyébként David Crofttól származik, akinek pontosan ez volt a célja: kidolgozottabb karakterek és részletesebb történet. Az írók kutatásokat végeztek és személyes sztorikat is beleírtak a sorozatba: Jimmy Perry nagyapja komornyikként szolgált, míg David Croft anyja, Anne Croft az 1920-as években zenés revükben szerepelt. Mindketten ötleteket adtak az íróknak mind a fentieket, mind a lentieket illetően.

És akkor lássunk pár főszereplőt, hogy néznek ki manapság:

Ivy Teasdale (Su Pollard)

James Twelvetrees (Jeffrey Holland)

Alfred „Alf” Stokes (Paul Shane)