Csúnya Szomszédok-baki: Lenke néni nem emlékszik a kiskutyájára

Taki bácsiék panaszai mellett a Zenebutikot és a Legyen ön is Milliomost is újranézhetjük a héten.

Hétfő: Magyar elsők

– Hogy indul el otthonról reggelente Rózsa Gyuri?

– Parasztház, föl!

Nekem leginkább ez a Zsákbamacska-vicc, no és persze a Bűvös hatos maradt meg az emlékeimben Rózsa György '90-es évekbeli tévés produkcióiból. Az utána következő évtizedekből pedig már semmi – vagy legalábbis semmi olyasmi, ami olyan kultikus műsorrá nőtte volna ki magát, mint Leg...leg...leg... vagy a Kapcsoltam.

Pedig a 69 éves, sportrajongó tévés az ezredforduló után is igen aktív volt, sőt a mai napig az. 2013-ban ő lett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Digitális Átállás-projektjének kirakatembere, 2001 óta ő Magyar Torna Szövetség tiszteletbeli elnöke, forgatókönyvet ír, könyveket ad ki. 2003-ban saját ötlete alapján indult el a Magyar elsők című sorozata, ami csupa olyan emberről és eseményről szól, amire igazán büszkék lehetünk: a jelenleg a Dunán ismételt műsorban szóba került többek között az első magyarországi focimeccs és az első taxi is.

Kedd: Szomszédok

Május 7-én ünnepeltük meg, hogy 30 éve került adásba az egyik legnépszerűbb hazai gyártású tévésorozat, a 12 éven át futó Szomszédok. Sokan persze már akkoriban sem szerették, hogy a gazdagréti lakótelepen élő Vágásiék, Takácsék és Mágenheimék folyton csak panaszkodnak a növekvő benzinárak meg az egyre kisebb zsömlék miatt. Az valahol tényleg idegesítő, hogy a karakterek nem fejlődtek sehová, és a sok öröklés, munkahelyváltás, fusimeló és saját vállalkozás ellenére 1999-ben is ugyanazok a szerencsétlen, megtakarítások nélküli, kispénzű átlagemberek, mint akik '87-ben voltak. Arról viszont, hogy a Szomszédok az elbaltázott rendszerváltás leghitelesebb, állami pénzen dokumentált krónikája volt-e, vagy Kádár utolsó bosszúja, amivel örökre konzerválta a szocializmust Magyarországon, máig vita tárgya a kritikusok és filmesztéták között.

Az viszont biztos, hogy a retróláz miatt a teleregény népszerűbb, mint valaha. Ráadásul kimeríthetetlen kincsesbányát jelent a mémgyárosoknak és a bakivadászoknak. Utóbbira tökéletes találat a fenti jelenetpár, amiben Lenke néni először megtiltja Almának, hogy a kertes házból a panellakásba is magával hozza a kiskutyájukat, évekkel később viszont már amiatt pöröl, hogy ő a Lantos utcába is szeretett volna kutyát, de Taki bácsiék leszavazták!

Szerda: Zenebutik

Juhász Előd zenetörténészt, tévést és rádióst aligha kell bemutatni bárkinek is: 20 éven át, 266 adáson keresztül láthattuk legendás könnyűzenei műsorában, a Zenebutikban. Ahol a '80-as években nagyon vicces angolsággal olvasta fel a külföldi együttesek nevét, a számaik címét pedig lefordította. Aki gyerekként vagy fiatal felnőttként nézte Juhász Előd maníros felkonfjait, az tudja csak igazán, miért volt zseniális Gálvölgyi János Zenebutik-paródiája!

A köztévétől való 2002-es távozása után Juhász Előd az akkor még kőfideszes Hír TV-nél vezette a Zenehíd és az Operapáholy című műsorokat 2003-ig. Azért is ironikus, hogy pont itt, mivel pár évre rá kiderült róla: a '60-as években Jávor Endre fedő néven az állambiztonságnak írt jelentéseket az nyugati útjairól.

Csütörtök: Portré – Szerednyey Béla

Az RTL Klub közkedvelt riportműsorát, a Portrét már a csatorna retróadóján, az RTL Goldon is el lehet csípni. A csütörtök hajnali adásban Barabás Éva az 59 éves Szerednyey Bélával beszélget, aki mostanában a színházi elfoglaltságai miatt kissé kikopott a hazai gyártású filmekből és sorozatokból: a 2015-ös Egynyári kaland előtt csak a 2006-os Kútfejekben láthattuk. A '80-as és a '90-es években viszont elképzelhetetlen volt nélküle egy Gálvölgyi Show, vagy egy magyar akciósorozat. A Lindában a taekwondzó főhősnő taxisofőr barátját, Emődi Tamást alakította, aki ugyan kissé balfácán volt, de a Zsigulija néha jól jött a bűntények megoldásában.

Az Angyalbőrben című, kultikus katonasorozatban viszont Emődi totális ellentétét, a Rabó becenevű, nagydarab bakát alakította, aki a fejkendőjével meg az atlétatrikójával természetesen a szegény ember Rambója akart lenni. Bár mindkét sorozat népszerű volt, Szerednyeyt saját bevallása szerint végletesen beskatulyázta színházi szakma: komoly rendezők mondták neki, hogy ott siklott ki a pályája, amikor elvállalta a Linda egyik főszerepét. Szerencsére Szerednyeyt később maga Zenthe Ferenc nyugtatta meg azzal, hogy jól döntött, amikor fiatalon a tévét választotta a színház helyett:

Két szörnyű dolog van egy fiatal színész életében. Ha kap egy főszerepet egy népszerű sorozatban, és ha nem kap.

Péntek: Legyen Ön is Milliomos!

Az ország kvízmesterként emlegetett Vágó István a Van benne valami, a Kerékbár és a Mindent vagy semmit után 2000-ben, karrierje csúcspontján indította el itthon brit licenc alapján a Legyen Ön is Milliomos! című vetélkedőt. A népszerű műsort egészen 2008-ig vezette hűvös nyugalommal, ezalatt az idő alatt csak egyszer borult ki látványosan: az egyik teszetosza játékosa miatt 2004-ben azt találta mondani, hogy tökön szúrom magamVágót 2009-ben Fábry Sándor váltotta a kvízmesteri székben, ám hozzá csak celebeket hívtak játékosnak, megölve ezzel a műsor lényegét, vagyis hogy egy átlagemberből is lehet milliomos.

Az RTL Klub 2012-ben egy igazi nagyágyúval, a tévécsatornáról tévécsatornára vándorló, de mindig nagy nézettséget hozó Friderikusz Sándorral próbálta feléleszteni a műsort, de 2013-ban be kellett látniuk, hogy Vágó nélkül a Milliomos! halálra van ítélve.