David Hasselhoff mindig csak megmenti a világot

A Knight Rider a 80-as évek esszenciája a beszélő szuperautóval és a mára nevetségessé vált, szőrös mellkasú macsóval, aki minden részben összejön az aktuális nővel. Ez az, pajti!

Szőrös mellkas, bongyor haj, tökös nadrág és bőrdzseki - nehéz elhinni, hogy David Hasselhoff egykor a férfiasság megtestesítője, szexszimbólum volt. A furcsa és abszurd 80-as években talán sok lány celluxozta fel a szobája falára ezeket a posztereket, hogy esténként vágyakozva sírja álomba magát a szőrpamacsok alatt.

 

 A közhiedelemmel ellentétben Hasselhoff, azaz, ahogy magát is nevezi, a Hoff bár német származású, de Amerikában, Baltimore-ban született. A Guiness Rekordok Könyve szerint a Knight Rider és a Baywatch révén ő minden idők legtöbbet nézett tévésztárja, ám a 90-es évekre a karrierje megfeneklett, és csatlakozott a ZS-kategóriás színészek népes seregéhez, legendás részeg hamburgerevése óta pedig többnyire abból él, hogy hülyét csinál magából (Sharknado 3-4, a Kidobós német csapatának kabalafigurája, vagy a Kung Fury egyébként bitang jó, 80-as éveket idéző betétdala).

A Knight Rider - jobb híján - nálunk is óriási sikert aratott. Négy évad, összesen 85 rész készült 1982 és 1986 között. A sorozat a 80-as évek esszenciája a beszélő szuperautóval és a mára nevetségessé vált macsóval, aki minden részben összejön az aktuális nővel.

Az anekdota szerint a sorozat ötletét egy poén adta. A produkciót gyártó NBC tévécsatorna programigazgatójának, Brandon Tartikoffnak mindig is nehézséget okozott a férfi főhősök kiválasztása, ugyanis hiába voltak jóképűek a jelöltek, ha kutyaütő színészek. Ezért kitalálta a "tökéletes" sorozatot, aminek a The Man with Six Words (A hat szavú férfi) címet adta - ugyanis a (természetesen jóképű) főhős mindössze ennyit beszélne, hat angol szót mondana az egész epizódban. A rész elején, miután kimászik az ágyból az (előző) aktuális nő mellől, azt mondaná: "Köszönöm." (Thank you.) Mikor később a főnök kiadja neki az utastást a heti világmentésre: "Okay". (Rendben.) A gonoszok legyőzése után: "Freeze!" (Megvagytok, pupákok!), végül amikor megköszönik neki hősies tettét, azt mondaná: "You're welcome." (Szívesen.) A jóképű főhős helyett pedig végig az autója szövegelne. Amikor Tartikoff (talán poénból) előadta az ötletet a csatorna fejeseinek, megtetszett nekik a beszélő autó ötlete, a többi pedig már tévétörténelem. Vajon a sorozat jóképű főhőse mit szólhatott az eredeti ötlethez?

Michael Knightot eredetileg Michael Longnak hívták - és a sorozat pilotjában még nem a Hoff alakította. A történet szerint a Vietnamot is megjárt nyomozót egy ügy során fejbelövik, ám a koponyájába épített vaslemez megmenti az életét - az arca azonban felismerhetetlenül szétroncsolódik. A Jogért és Igazságért Alapítvány halottá nyilváníttatja, új arcot ad neki, méghozzá az alapítvány tulajdonosának, Wilton Knight kitagadott fiának arcát (a gonosz Hasselhoff fel is bukkan a sorozatban a Góliát nevű szuperkamionnal). Knight a sorozat második részében rejtélyes körülmények közt meghal, ám hű barátja Devon Miles folytatja az alapítvány küldetését.

A sorozat igazi sztárja KITT, azaz Knight Industries Two Thousand (Knight Ipari Művek Kétezres), a beszélő szuperautó egy 1982-es, módosított Pontiac Trans Am. A design kialakítását Michael Scheffének köszönhetjük, aki még egy kultikus autót adott a világnak, nevezetesen a Vissza a jövőbe-trilógia DeLoreanját. Amikor KITT magától száguldozott, valójában a sofőrülés belsejében üldögélt a vezető, amikor pedig Michael Knight bekapcsolta a Turbo Bostot, egy üres, üvegszálas Trans Amet láthattunk repülni. Az ugratós jeleneteket cselesen vették fel, ugyanis a földet érő (már igazi) autó eleje olyan nehéz volt, hogy rendre összetört, így ilyenkor általában a vigéckedő Hoffot láthatjuk a volán mögött (Ez, az, pajti!). 

Az autó elején látható, jellegzetes hangú, piros szkennert az egyik alkotó, Glen A. Larson saját korábbi sorozatából, az eredeti Battlestar Galacticából nyúlta: a Cylonok "szeme" is világító, piros csík, és még a közben hallható hangeffekt is hasonló.

Hasselhoff és a KITT-et megszólaltató színész William Daniels csupán a forgatás megkezdése után hat hónappal találkoztak először személyesen, a stáb karácsonyi mulatságán. KITT prototípusa, a gonosz KARR hangja pedig a legendás Peter Cullen volt, azaz maga Optimus Prime. Az autobotok fővezére mellett a nyolcvanas évektől kezdve a kétezres évek végéig ő szinkronizálta Fülest a Micimackóból, sőt, a filmográfiája szerint ő szólalta meg a Ragadozót és az 1976-os King Kongot is - bár fene tudja, mi dolga lehetett az óriásmajommal, végighörögte a filmet?

Devon Miles mellett Michael Knight állandó segítője volt a barna hajú Bonnie (Patricia McPherson), akit a producerek meglehetősen aljas módon az első évad végén kiebrudaltak a sorozatból, hogy egy "szexisebb" színésznőt keressenek a helyére. Helyette a szőke April (Rebecca Holden) ölthette fel az autószerelő overált. A Hoff jogosan kiakadt ezen, és a harmadik évadra sikerült visszakövetelnie a kirúgott színésznőt.

 A sorozat után 1991-ben kijött egy folytatás Knight Rider 2000 címmel, ami a high-tech jövőben, 2000-ben játszódik, egy vadiúj, piros KITT-tel. (Gyerekkoromban nagyon vágytam rá, hogy kivegyem a videotékából, de soha nem volt bent, később pedig kiderült, hogy valaki ellopta a kazettát. Azóta sem láttam, bár az előzetes alapján talán jobb is.) Később is történtek kísérletek a sorozat modernizált újjáélesztésére, de mindegyik megbukott: a Knight Rider Team (1997-98) és az új Knight Rider (2007-2008) is csupán egy évadot éltek meg, csakúgy, mint az eredeti sorozat spin-offja, a Code of Vengeance (1985-86), ami az egyik részben felbukkant szereplő, David Dalton országúti igazságosztó kalandjait mesélte el.

A legújabb hírek szerint Justin Lin, a Halálos iramban-sorozat egyik főszakija, és a Star Trek: Minden túl rendezője tervezi felújítani a sorozatot. Azért remélem, a Hoffnak is szán benne legalább egy kis szerepet.