Denzel most is szorgoskodik

Lelkiismeretes újságíró, lelkiismeretlen rendőr, beépített ügynök és lefokozott harcosból lett katonai ügyész, vagyis nem sokat pihen ezen a hétvégén sem.

2 kaliber (2013)

Mark Wahlberg  eleinte Denzel ellenlábasa, hiszen mindketten a maffia soraiba akarnak beépülni, csak más-más ügynökségtől. Az egyik a kábítószerellenes hivatalnak dolgozik, a másik a haditengerészetnek, és párszor kibabrálnak egymással, mire rájönnek, együtt könnyebb a munka, amit én már az elején megmondhattam volna nekik. Az izlandi Baltasar Kormákur, aki pályáját ünnepelt művészfilmesként kezdte, zökkenőmentesen nyergelt át az akcióműfajra, ügyesen vezényli le a különben feledhető történetet, elég teret ad mindkét főszereplőnek és pár jobb karakternek, az akció pedig látványos, profi, és többet nem nagyon szoktunk kérni péntek estére.

A Pelikán ügyirat (1993)

A politikai thrillerekre specializálódott Alan J. Pakula filmjében egy tehetséges joghallgató lány (Julia Roberts ) dolgozatot ír a Legfelsőbb Bíróság két tagja meggyilkolásának feltételezett összefüggéseiről. A következtetés merész: egy olajmágnást kever gyanúba, aki az USA elnökének egyik legjelentősebb kampánytámogatója... A dosszié kikerül az egyetemről, útra kél, és pusztítani kezd. Darby Shaw rádöbben, hogy bárki, akivel a dolgozat folytán kapcsolatba kerül, gyilkosság áldozata lesz. Az ismeretlen veszély elől menekülő lány csak egy emberben bízik, egy oknyomozó újságíróban (Denzel Washington ). Kettőjüknek csak ellenfelei vannak: profi gyilkosok, titkosszolgálati szervezetek üldözik őket a törvénytelenség minden eszközével.

A bátrak igazsága (1996)

Egy félresikerült bevetés során elesik egy katonanő (Meg Ryan, kolosszális melléfogásként), akit poszthumusz kitüntetnének hősiessége miatt, de bajtársai vallomásai tökéletesen ellentmondanak egymásnak. Lehet, hogy mégsem volt hős, sőt, miatta haltak meg mások is? A film elsősorban Matt Damon alakítása miatt marad emlékezetes, itt figyelt fel rá Steven Spielberg is, aki ekkor nézte ki magának a Ryan közlegény megmentése címszerepére. És hogy kerül ide Denzel? Hát ő vizsgálja ki az ügyet, ami furcsa módon reflektál a saját ügyére, ami miatt lefokozták: szintén a Öböl-háború során tankjával saját bajtársaira nyitott tüzet.

Időzavarban (2003)

Ez a csavaros, tempós film arra épül, hogy Denzelnek jól áll a hawaii ing, és jól áll neki Eva Mendes is. Mert ő, mármint Denzel a floridai kisváros rendőrfőnöke, aki nem makulátlan jellem. És majdnem borul is a bili, amikor a várost brutális, kettős emberölés híre sokkolja, az egyik áldozata ráadásul a seriff szeretője. Ahogy a gyilkossági ügy egyre több részletére derül fény, minden bizonyíték rá tereli a figyelmet. A zsaru versenyt fut az idővel: meg kell oldania az ügyet, hogy tisztázni tudja a nevét, visszaszerezze becsületét és kiderítse a szörnyű igazságot. A helyzetet bonyolítja, hogy elhidegült felesége szakértőként érdekelt az ügyben.