Diszpécser thriller, ami a legnagyobb pankrációpromóter megbízásából készült

Bár Berry "csak" egy segélyhívó központ diszpécserét alakítja, ha igazán nagy baj van, beveti magát. Egy elrabolt lány hívja ugyanis egy autó csomagtartójából, a gond csak az, hogy a hívás lenyomozhatatlan.

A  mobiltelefonok elterjedése természetesen visszatükröződött a film világában is, a segítségkérésre, folyamatos kapcsolattartásra alkalmas eszköz dramaturgiai hasznát sokan felismerték, sőt, volt, aki története központi elemévé tette, mint a Chris Evans és Kim Basinger főszereplésével készült Mobilban (2004 ). Majd megjelent az ún. diszpécser thriller, ahol egy segélyhívó központ munkatársának kell megmentenie egy ismeretlen életét a modern technika, de leginkább a mobiltelefon segítségével.

Forrás: ADS Service Kft.

 

Ilyen thriller volt a 2018-as azonos című, nagyszerű dán A bűnös, illetve az azonos című amerikai remake-je, a Jake Gyllenhaal főszereplésével készült A bűnös (2021), de ezeket mind megelőzte A hívás (2013). Ebből azért nyilván kiderül, hogy az ilyen filmeknek mind elég egyszerű címe van, de lássuk, miről is van szó. Hősnőnk, Jordan (Halle Berry) egy segélyhívó központ operátora. Ám amikor elkövet egy végzetes hibát, és az eset tragikusan végződik, elbizonytalanodik, hogy folytassa-e a munkáját. Egyelőre az új kollégákat tanítja be, de amikor befut egy hívás a tinédzser Casey-től (Abigail Breslin), hogy egy őrült (Michael Eklund) elrabolta őt a bevásárlóközpont parkolójából, úgy dönt, újra felveszi a munkát és segít a lánynak. Jordan és a zsaruk dolgát nehezíti, hogy

nem tudják bemérni a lány mobilját, olcsó, eldobható készülékről van szó,

és a bűnöző autót is cserél. Az óra ketyeg, amikor Jordan rájön, hogy az ügy összefüggésben van a korábbi esetével. Elhatározza, hogy szembenéz a sorozatgyilkossal.

Forrás: ADS Service Kft.

Bár elsősorban egy csavaros pszichológiai thrillerről van szó, ahol minden a segélyhívó központban ülő Jordan éles eszén és az elrabolt lány találékonyságán és túlélőösztönén múlik, nem árt tudni, hogy

a film a WWE, vagyis a legismertebb amerikai pankráció promóter megbízásából készült,

mert ők ilyesmivel is foglalkoznak. Vagyis meglehetősen erőszakos munkáról van szó, és az erőszakot nem csak az emberrabló szolgáltatja, bár nagyrészt nyilván ő az elkövető, hanem a két lány is, akik a végén összefognak. Igaz, a film hangneme is megváltozik onnan, hogy Jordan kimozdul a segélyhívó központból, más lesz a dinamika, de valahogy le kellett zárni a történetet, valahogy át kellett lépni a telekommunikáció világából az igaziba.

Forrás: ADS Service Kft.