Édes, jó Lajosom csütörtökön darabolni fog - levetítik az Isten hozta, őrnagy urat

Örkény kisregényének, a Tótéknak zseniális filmfeldolgozása ma este a tévében!

Hegylakó - Filmcafe, július 30. csütörtök, 21h

Connor MacLeod 1518-ban, a skót felföldön látta meg a napvilágot. Ahogy férfivá érett, a szomszéd klánnal vívott első csata során halálos sebet kapott _ s csodák csodája, mégis életben marad. Egy spanyol kalandor, Ramirez veszi pártfogásába, s Connor tőle tudja meg a nagy titkot: mindketten a halhatatlanok rendjébe tartoznak, akiknek csak lefejezéssel lehet elvenni az életét. Felkészíti védencét a velük egyívásúak között folyó halálos párviadal-sorozatra, amelynek végén a halhatatlanok közül csak egyetlenegy maradhat. Küzdelmes évszázadok után, a XX. század végén New Yorkban találkozunk újra MacLeoddal, aki a végső összecsapásra készül: ősellenségével, a gonoszt megtestesítő Kurgannal kell felvennie a harcot az egész emberiség védelmében.

 

Halálos fegyver 2. - Film+, július 30. csütörtök, 21h

Riggs (Mel Gibbson) és Murtaugh (Danny Glover) nyomozót bízzák meg Leo Getz (Joe Pesci) felügyeletével. Leo könyvelőként kreativitását arra használta, hogy tisztára mosson közel fél billió, drogüzletből származó dollárt. A két detektív nem is sejti, hogy a pénz nagy része, ami Leo közreműködésével vált legálissá, attól a szervezettől származik, melynek felszámolásán dolgoznak. A rossz fiúk persze mindenképpen el akarják tüntetni Leót és az őrzésére kirendelt két rendőrt is. A nyomok egy nagykövethez vezetnek, akinek gyönyörű asszisztense végzetesen rabul ejti Riggs-et.

 

Az utolsó metró - Duna Tv, július 30. csütörtök, 22h

A film a németek megszállta Párizsban játszódik. Marion Steiner színésznő átvette zsidó férjétől a Montmartre színház igazgatását. Mindenki azt hiszi, hogy a férj Dél-Amerikába menekült, valójában a színház pincéjében rejtőzködik. Marion élelemmel látja el, ő viszont pontos utasításokat ad, hogy miként rendezze a színház új bemutatóját. A szépséges és megközelíthetetlen Marion közben halálosan beleszeret a társulat egyik új tagjába.

 

Isten hozta, őrnagy úr! - M5, július 30. csütörtök, 22.25h

A film egy mátrai kis faluban játszódik a második világháború idején. A tűzoltóparancsnok fia levelet ír szüleinek, mert idegösszeomlás szélén álló parancsnoka szívesen elmenne hozzájuk szabadságra, hogy egy kissé kipihenje magát. Tóték, akik azt remélik, hogy a fronton levő fiúk sorsa jobbra fordul majd, ha az álmatlanságban szenvedő őrnagy minden szeszélyét teljesítik, önfeláldozóan igyekeznek a kedvébe járni… Örkény István művét Fábri Zoltán rendezte, a főszerepekben pedig olyan színészóriásokat láthatunk, mint Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Fónay Márta, Venczel Vera.

 

Az asztronauta - Filmcafe, július 30. csütörtök, 23.15h

Két asztronauta elhagyja az űrhajót, hogy megjavítson egy elromlott műholdat, és ekkor két percre megszakad velük a földi kapcsolat. Mindketten épségben hazatérnek, de valahogy már egyikük sem ugyanolyan, mint régen.

 

Az utolsó mohikán - Mozi+, július 30. csütörtök, 23.15h

J.F. Cooper klasszikus kalandregényének fordulatokban, romantikus és izgalmas jelenetekben bővelkedő filmváltozata 1757-ben játszódik. Az amerikai gyarmatokon három éve dúl a francia-angol háború, s mind a két fél mellett harcolnak különböző indián törzsek is. Cora a húgával, Alice-szel ellenséges területen keresztül utazik, hogy csatlakozzanak édesapjukhoz, Munro ezredeshez az angol erődben. Útközben azonban megtámadják őket a franciákkal szimpatizáló huronok. De a mohikánok két utolsó képviselője Csingacsguk és fia, Uncas, Sólyomszemmel az oldalukon szerencsére az utolsó pillanatban megmentik az angol tiszt két lányát. Magua, a huron törzsfőnök ezért véres bosszút esküszik…

 

Hideg napok - Duna Tv, július 30. csütörtök, 00.11h

1942-ben a magyar hadsereg főtisztjei razziát rendeltek el a Bácskában, melynek eredményeként kétezer-ötszáz szerbet és nyolcszáz zsidót öltek meg. A Duna jegén robbantott lékben, ahová az áldozatokat lőtték, háromezer-háromszáz ember tűnt el "nyomtalanul". A vérengzés négy résztvevője közös cellában várva a népbíróság ítéletét, az öt év előtti rettenetes "hideg napokat" idézi fel emlékezetéből… A Cseres Tibor regényéből készült film jelentős magyar sikereket mondhat magáénak. Többek között a Karlovy Vary Filmfesztivál fődíja mellett a Magyar Játékfilmszemle társadalmi zsűrijének fődíját és a forgatókönyvírói díjat is megkapta. Szirtes Ádám a legjobb férfi alakítás díját kapta.