Egy csendes angol srác - Tom Holland portré

Ha Hollywoodban egy tehetséges fiatal színészre van szükség, hát Angliából hoznak egyet gyorsan, és fogadjunk, hogy sokan nem tudták, hogy Tom is angol, straffordshire terrierje van és az Arsenalnak szurkol.

Tom Holland az új Jamie Bell – hiszen mindketten Hollywoodban is nagyon kelendő fiatal angol színészek, még hasonlítanak is egymásra, és mindkettőjüket a Billy Elliot (2000) indította el. Bell ugyebár a hihetetlenül sikeres film címszereplője volt, Holland pedig először a filmből készült darab mellékszereplője, majd egy idő után főszereplője lett, és itt fedezték fel őt is, hogy aztán a Marvelnek köszönhetően korunk egyik legsikeresebb fiatal színésze legyen.

Thomas Stanley Holland 1996. június 1-jén született Londonban Nicola Elizabeth fotós és Dominic Holland komikus és író gyermekeként, három testvére van. Az apai nagyszülei Írországban születtek. Hétévesen diszlexiát diagnosztizáltak nála. Tom a római-katolikus Donhead iskolában kezdte el tanulmányait, majd később a Wimbledon Egyetemen tanult tovább. Sokat zaklatták az iskolában, mert táncolt. Miután elvégezte tanulmányait a Wimbledonon, a BRIT előadóművészeti iskolában tanult. A Nifty Feet tánciskolában kezdett el táncolni egy hip hop osztályban Wimbledonban. A potenciált Lynne Page koreográfus látta meg benne, amikor szerepelt a 2006-os richmondi táncfesztiválon. Nyolc meghallgatás és 2 évnyi gyakorlás után 2008. június 28-án debütált a Billy Elliot a Musical című darabban, mint Billy legjobb barátja, Michael, majd hamarosan megkapta a címszerepet.

Filmes pályafutását 2010-ben kezdte, ekkor kölcsönözte Sho hangját a japán Ghibli Stúdió Arrietty - Elvitte a manó című animációs film brit verziójában. 2012-ben megkapta Lucas szerepét A lehetetlen című drámában, amelyben Ewan McGregor és Naomi Watts tinifiát játszotta, és amely a 2004-es cunami alatt játszódik. A filmet Juan Antonio Bayona rendezte, és 2012. szeptember 9-én mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol Tom alakítását annyira dicsérték, hogy még az Oscar-jelölés is szóba került. 2013-ban Isaacként láthattuk a Majd újra lesz nyár című tini túlélő filmben. 2015-ben Gregory Cromwell karakterét alakította a Farkasbőrben című minisorozatban, és ebben az évben szerepelt a Ron Howard rendezte A tenger szívében című filmben fiatal tengerészként. 2016-ban megkapta a tinédzser Peter Parker / Pókember szerepét az Amerika Kapitány: Polgárháborúban. A film hatalmas sikert aratott és Tom bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint legfiatalabb színész, aki játszott a Marvel Moziverzumban. Szintén ebben az évben szerepelt még A tél vidéke című filmben, mint Joel Kinnaman sanyarú sorsú fia, és megkapta Jack Fawcett szerepét is a valós karakterekre és megtörtént eseményekre épülő Z: Az elveszett városban.

2017-ben a Pilgrimage című véres középkori drámában láthattuk fiatal szerzetesként Richard Hermitage és Jon Bernthal oldalán, majd szintén ebben az évben újra Peter Parker bőrébe bújt és látható volt a Pókember - Hazatérésben. Az év második felében megkapta Samuel Insull szerepét a The Current War című kosztümös filmben, amelyben Benedict Cumberbatch és Katherine Waterston oldalán játszott – csakhogy a filmet maga alá temette a Weinstein botrány, ezért akkor nem mutatták be, csak idén kerül majd a mozikba. 2018-ban ismét Peter Parkerként láthattuk a Bosszúállók: Végtelen háborúban, ahol egyre fontosabbá vált a karaktere. Idén két alkalommal is láthatjuk, mint Peter Parker, április 25-én került bemutatásra a Bosszúállók: Végjáték, míg július 4-én, vagyis a héten kerül a mozikba a Pókember: Idegenben, amitől, ha lehet, Holland még nagyobb sztár lesz - és a filmben egyébként jár Hollandiában is!

És itt nincs vége. Walter Backett hangját kölcsönzi majd a Kémesítve animációs kalandfilmben. Szintén 2020-ban Jip karakterének a hangját kölcsönzi a The Voyage of Doctor Dolittle című vígjátékban. Jó eséllyel 2020-ban láthatjuk majd a Doug Liman rendezte Chaos Walkingban, azért csak jó eséllyel, mert a 2019-re tervezett sci-fi bemutatóját már egyszer elhalasztották a tesztvetítések gyenge eredményei miatt, és most egy csomó részt újraforgatnak. Szintén ebben az évben feltűnik majd a II. világháború alatt játszódó horrorban, a The Devil All the Time-ban is, de egy másik háborús filmen is dolgozik, a Sam Mendes rendezte 1917-en. Vagyis Tom irtózatosan sokat dolgozik, nincs is igazi magánélete. Szülei háza közelében vett magának saját házat, amit Tessa nevű staffordshire terrierjével oszt meg. Sokat van testvéreivel, akikkel The Brothers Trust néven egy karitatív egyesületet vezet, amely számos jótékony célra adományoz és gyűjt pénzt. És ha nem dolgozik vagy a családjával van, akkor Arsenal meccsekre jár, kiskora óta a klub nagy szurkolója.