Egy hajónyi elszánt fekete

Steven Spielberg filmje, az Amistad az Egyesült Államok történetének egyik legfurcsább perét dolgozza fel, amelyben érintett volt a spanyol korona, egy afrikai törzs és a haditengerészet, és a tét az elnökválasztás volt.

Steven Spielberg az amerikai történelem megszállottja, és ezúttal ennek a történelemnek egy egészen különleges és rendkívül jelentőségteljes epizódját dolgozta fel az Amistadban. 1839-ben egy spanyol rabszolgahajó embertelen körülmények között tartott „rakománya” ugyanis fellázadt, és elfoglalta a hajót. Két tengerészt életben hagynak, hogy azok segítsenek nekik hazajutni Afrikába, ám azok az amerikai partok felé vezették őket, ahol hamarosan fogságba estek, és egy egészen furcsa jogi procedúra vette kezdetét.  

Az angolul egy szót sem értő feketéket ugyanis gyilkossággal és kalózkodással vádolták, a spanyol korona is visszakövetelte őket, a haditengerészet pedig a saját költségei megtérítése érdekében árverezte volna el őket. Amerikában ekkor még javában virágzott a „belső” rabszolgaság, de az új rabszolgák importja már tilos volt, és csak azok adás-vétele volt engedélyezett, akik maguk is rabszolgaként születettek, az iparosodott Észak és az ültetvényeiből élő Dél között pedig már kezdett kiéleződni a véres polgárháborúhoz vezető ellenségeskedés. A per ráadásul komoly kihatással volt az hamarosan elkezdődő elnökválasztási kampányra, és Spielberg mindezt teljesen egészében, minden vonatkozását bemutatva igyekezett ábrázolni.

Az Amistad ennél fogva egyszerre kalandfilm jókora csavarokkal, jogi dráma, emberjogi mese és persze történelmi tabló és némi politikai példabeszéd is, bő két órában, ami jókora falat volt. Az 1997-es film ezzel jócskán megelőzte korát, ma az ilyesmiért vagy 10 Oscart adnának, az Amistadnak, ami csak néhány ponton színezte ki az önmagukban is elképesztő eseményeket, azonban be kellett érnie 5 jelöléssel. Mindehhez nagyszerű színészi játék járul, és itt láthattuk először igazán komoly szerepben Matthew McConaughey-t, aki a rabszolgák védőjét játssza – hasonlóan az egy évvel korábbi Ha ölni kell-hez - , de a műsort Sir Anthony Hopkins viszi el – mint mindig.