Egy hihető elmélet a leghíresebb rappergyilkosságokról

A Hazugságok városa izgalmas és végső soron hihető elméletet tár elénk, mely szerint The Notorious B.I.G. gyilkosai mocskos zsaruk voltak, akik egy rapmogul zsoldjában álltak. Ezt fedi fel Johnny Depp és Forest Whitaker.

A rapvilág két nagyágyúja, Tupac Shakur és Christopher Wallace, közismert nevén The Notorious B.I.G. avagy Biggie Smalls halála még ma is foglalkoztatja a közvéleményt, nyilván elsősorban azért, mert sosem találták meg a gyilkosokat - és mert az is lehet, hogy a két, fél év különbséggel történt eset nagyon is összefügg. És, ahogy filmünk, a Hazugságok városa egyik főszereplője mondja, ha egy ilyen ügyet nem oldanak meg, az azért van, mert a rendőrség nem akarja, hogy megoldódjanak.

Az illető, aki ilyen bölcsességeket mond, egy leszerelt Los Angeles-i exnyomozó, Russell Poole (Johnny Depp), aki nem mellesleg valós személy, kudarcot vallott legnagyobb ügyével: Tupac Shakur és elsősorban Christopher Wallace, közismert nevén The Notorious B.I.G. megölésének felderítésével. A két ügyre még két évtized után sincs megoldás. A riporter Jack Jackson (Forest Whitaker), aki hírnevét és karrierjét próbálja menteni, végső kétségbeesésében megkeresi Poole-t, hogy közösen pontot tegyenek az ügy végére. Poole, akinek eredeti elmélete is az volt, hogy a gyilkosok korrupt zsaruk voltak, újra beleássa magát a Los Angeles-i rendőrség korrupt szövevényébe, Jackson pedig elkezdi felgöngyölíteni a botrányok és a megtévesztés szerteágazó hálóját. A két megtört ember kíméletlenül űzi az igazságot, és keresi a saját megváltását, és közben alapjaiban rengetik meg a Los Angeles-i rendőrség több sebből vérző intézményét.

Brad Furman (Az igazság ára, Vakszerencse) filmje, amelyet furcsa módon Olaszországban már 2019-ben bemutattak, Amerikában viszont csak idén került a mozikba, az egyik legnépszerűbb elméletet követi, mely szerint Wallace gyilkosságát a Death Row Records vezetője, Suge Knight „rendelte meg”. Knight nem mellesleg Tupac Shakurral utazott egy autóban, amikor azt megölték, és maga is megsebesült, indítéka tehát volt, és a teória szerint olyan korrupt zsaruk végezték el számára a piszkos munkát, akik személyes ismerősei, sőt, a bandája, a Bloods tagjai voltak. A történet sem magára a gyilkosságra fókuszál, hanem ezekre a rendőrökre, akik – bizonyíthatóan – részt vettek bankrablásokban és emberölésben is, ahogy azt is megtudjuk, hogyan akadályozta annak idején és akadályozza most is a rendőrség vezetősége a nyomozást.

És nem kell elhinnünk, hogy mindebből minden igaz – nem árt kicsit utánaolvasni a dolognak -, de ez így is rendkívül izgalmas anyag, bónuszként pedig megkapjuk Depp és Forest Whitaker alakítását. Kicsit furcsa egyébként Deppet szürke, erősen frusztrált karakterként látni, de még ezt is jól hozza, sőt, tulajdonképpen jól is áll neki, hogy ezúttal egy kicsit sem ripacskodik.

A film elérhető az HBO GO-n is.

A SZESSÖN legújabb részében kiderül, mennyire van a vérében Lady Szomjasnak a kubai ritmus és a latin lüktetés.