Egy jó kis 90-es évekbeli thriller jöhet?

Csütörtök este ismét leadja a tévé Joel Schumacher 1994-es rendezését, a Susan Sarandon, Tommy Lee Jones és a tragikus sorsú gyerekszínész, Brad Renfro főszereplésével forgatott Az ügyfél című filmet.

A maffia megrettent ügyvédje az öngyilkosságba menekül. Halála előtt azonban a közelben lapuló kiskamasz, Mark (Brad Renfro) füle hallatára elmondja, hogy gengszter ismerőse, Muldano (Anthony LaPaglia) hová rejtette el egy meggyilkolt szenátor holttestét. Mark elmenekül, és senkinek sem beszél arról, amit látott és hallott, a rendőrség azonban mégis rájön, hogy az öngyilkosságnak volt egy tanúja.

Roy Foltrigg ügyész (Tommy Lee Jones) mindent elkövet, hogy a kisfiút szóra bírja. Mark azonban hallgat, hiszen a gengszter megfenyegette, hogy megöli, ha beszél. A kisfiú csupán Reggie-re, az ügyvédnőre (Susan Sarandon) számíthat, aki az életét is kockáztatva próbál segíteni a címbeli ügyfélnek – aki egy kora tizenéves kisfiú, mégis olyan komolyan kell venni, mint bármely felnőttet.


A kilencvenes évek kétségtelenül

a thriller műfaj egyik aranykora volt,

amikor a kimagasló mesterművek (mint például A bárányok hallgatnak vagy a Legbelső félelem, de egy csomó mást is említhetnénk) mellett rengeteg jó minőségű munka született olyan biztos kezű kismesterektől, mint Joel Schumacher, tökéletes szereposztással.

Ezek közé a művek közé tartozik egyik nagy kedvencünk a korszakból, a John Grisham bűnügyi regényén alapuló Az ügyfél, ami nem tesz mást, mint hogy teljesíti a zsáner elvárásait, mégis olyan ügyesen mondja fel a leckét, és a színészek egytől egyig olyan komolyan veszik a munkájukat, hogy

az alkotás végül sokkal többet ad izgalmas két óránál.

 

Ez is érdekelhet

Így készült Az ügyfél

John Grisham nem akart gyereksztárt látni a főszerepben, így kapta meg a lehetőséget Macaulay Culkin helyett egy ismeretlen amatőr.

Tovább


Schumacher rendezése igazi jutalomjáték az elszánt ügyvédet alakító, a forgatás előtt zsinórban kétszer is Oscarra jelölt Susan Sarandonnak és Tommy Lee Jonesnak, aki egyszerre alakítja a szövetségesét és az ellenfelét, és nem sokkal korábban szintén Oscarra jelölték

– és pont Az ügyfél bemutatásának évében el is nyerte a trófeát A szökevény című akcióthrillerért.

A filmnek pedig még a legkisebb mellékszerepeiben is olyan kiváló színészeket láthatunk a már említetteken kívül, mint Mary-Louise Parker, J.T. Walsh, Anthony Edwards, Will Patton, Bradley Whitford és William H. Macy. A mű nagy felfedezése azonban a forgatás idején mindössze 10 éves Brad Renfro, aki

hatalmasat játszik élete első szerepében,

és Az ügyfél be is indította a karrierjét, hiszen utána olyan filmekben szerepelt, mint a Pokoli lecke, Az eminens, a Genya, a Tétova tinédzserek vagy A fiók. Sajnos Renfro nem bírta elviselni a fiatalon jött sztárság súlyát, és 25 éves korában meghalt herointúladagolásban (erről itt írtunk részletesebben korábban). Fájdalmas belegondolni, mennyi kiváló szerep várt volna még rá.

 

:'(

Színészek, akik fájdalmasan korán hagytak itt minket

A Glee – Sztárok leszünk! című sorozat 2020-ban mindössze 33 évesen, csónakbalesetben elhunyt sztárja, Naya Rivera halálának évfordulója alkalmából megemlékezünk néhány hasonlóan szomorú esetről.

Tovább