Így készült Az ügyfél

John Grisham nem akart gyereksztárt látni a főszerepben, így kapta meg a lehetőséget Macaulay Culkin helyett egy ismeretlen amatőr.

A 90-es években a jogi és a politikai krimik a reneszánszukat élték, nem kis részben John Grisham munkásságának köszönhetően. A stúdiók sorra filmesítették meg az író sikerkönyveit, A cég és A Pelikán ügyirat egyaránt 1993-ban került mozikba, a következő évben pedig elkészült Az ügyfél Joel Schumacher rendezésében.

A történet szerint egy kilencéves fiút, Markot tanúskodásra akar rábírni az ügyész (Tommy Lee Jones) egy maffiaügyben, de ha beszél, akkor veszélybe kerül az élete. A kisfiú csupán Reggie-re (Susan Sarandon), az ügyvédnőre számíthat.

  • Grisham ekkoriban már olyan nagy névnek számított, hogy a szerződése szerint beleszólhatott az adaptációk szereposztásába. Előre kikötötte, hogy Markot nem alakíthatja profi hollywoodi gyerekszínész. Attól tartott, hogy a film nem működne, ha egy jól ismert gyereksztár kapná a szerepet, hitelesebb lenne, ha inkább egy ismeretlen arcot találnának, lehetőleg abból a memphisi régióból, ahol a történet játszódik. A knoxville-i Brad Renfro így kaphatta meg a szerepet több ezer jelölt – köztük Macaulay Culkin – előtt.
  • A forgatást megelőzően a 10 éves Renfro összes színészi tapasztalata kimerült abban, hogy részt vett egy drogmegelőzést hirdető iskolai darabban. A színészt felnőve többször is letartóztatták drog birtoklásáért, és végül herointúladagolásban halt meg 25 évesen.
Forrás: Tv2

 

  • Schumacher annyira szerette volna, hogy Susan Sarandon vállalja el a női főszerepet, hogy 1993 nyarán, egy zsúfolt New York-i étterem közebén letérdelt előtte, mintha meg akarná kérni a kezét. Ha nem is azonnal, de pár nappal később Sarandon igent mondott.
  • A Sarandon apját alakító Micole Mercurio valójában csak 8 évvel volt idősebb a színésznőnél.
  • Sarandon mellett egy másik későbbi Oscar-díjas, Tommy Lee Jones is szerepel a filmben, de később William H. Macyt is jelölték a Fargóért.
  • Renfro a 11. születésnapját is forgatással töltötte, a stáb a díszletek közt tartotta meg a születésnapi partyját, ahol egy elektromos gitárt kapott ajándékba.
  • A filmben látható Elvis-fejű PEZ-adagoló nem létezett önálló termékként, a film kedvéért gyártották csak le.
  • Grisham annyira elégedett volt a filmmel, hogy áldását adta a Ha ölni kell megfilmesítésére, azzal a feltétellel, hogy azt is Joel Schumacher rendezi meg. Az ügyfél alkotói közül végül nemcsak Schumacher, de Akiva Goldsman forgatókönyvíró is csatlakozott a stábhoz.
Forrás: Tv2

 

  • Schumacher később a Mindörökké Batmanbe is becastingolta Tommy Lee Jonest.
  • A színészek közül hárman is szerepeltek az ugyanebben az évben induló Vészhelyzet című sorozatban. Anthony Edwards és William H. Macy főszerepeket alakítottak, Sarandon pedig egyetlen epizódra ugrott be.
  • A film a mozipénztáraknál is sikeres lett, összesen 118 millió dollárt gyűjtött be.
  • Sarandont az alakításáért Oscarra jelölték, a BAFTA-t pedig meg kis kapta a legjobb női főszereplő kategóriában.
  • A producerek egy azonos című tévésorozattal próbálták meglovagolni a sikert. A főszerepet JoBeth Williams és John Heard alakították, Ossie Davis pedig a film után a tévében is eljátszotta Harry Roosevelt bíró szerepét. A széria mindössze egy évadot ért meg.