Egy kémfilm ritkán ilyen szórakoztató

Volt annak idején egy Kingsman: A titkos szolgálat című baromi elegáns és oltári vicces James Bond paródia, aminek most készül a harmadik része, de mi most nézzük meg a közvetlen folytatást, mert az is ritka jó lett.

A 2014-es Kingsman: A titkos szolgálat egy igazi gyöngyszem, egy kis filmes remekmű volt, ami egyszerre szolgált fantasztikus stílusparódiaként, hiszen a Bond-sorozat paródiája is, de egy önmagában is hihetetlenül izgalmas, szórakoztató, összetett és elképesztően jól megcsinált darab volt. Ami gyakorlatilag garantálta a folytatást, és nem csak azért, mert sok pénzt hozott - sokat hozott! -, hanem azért is, mert Töki, a külvárosi proligyerekből faragott szuperkém alakjából még nagyon sokat lehetett kihozni. Nem csoda, hogy már a harmadik rész előkészületei folynak, de most koncentráljunk a közvetlen folytatásra, a Kingsman: Az aranykörre!

Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantja a központjukat. Őrült terve részeként mérget csempész az általa „forgalmazott” kábítószerbe, hogy ezzel kényszerítse az amerikai elnököt a drogellenes háború leállítására. Csak az újonc Töki (Taron Egerton) és kiképzője, Merlin (Mark Strong) ússza meg a támadást: ők Amerikába menekülnek, ahol a szervezetükhöz hasonló, helyi cég, a Statesman emberei várják őket. Együtt vágnak neki eddigi legkeményebb, legveszélyesebb feladatuk leküzdésének, de a módszereik nagyon különbözőek – olyannyira, hogy nem is biztos, hogy egyformán működőképesek. És persze több olyan arc is előbukkan az első részből, akikről nem is gondoltuk volna, hogy valaha is újra látjuk.

Az amerikai vonal behozása az első részt is jegyző Matthew Vaughn számára persze remek alkalmat kínál arra, hogy az egyébként képregényes eredetű Kingsman sztorit mind térben, mind stílusban tágítsa, gazdagítsa. Belépteti például a történetbe Halle Berry-t, a rendkívül szórakoztató Channing Tatumot Tequila ügynök néven - akinek egyébként saját vodkagyára van, és a terméke, a Born and Bred Vodka szerepel is a filmben , illetve Burt Reynolds hasonmásként Pedro Pascalt. A boltot viszont Julianne Moore viszi idióta vigyorral, az '50-es évek dizájnjával, a nagy húsdarálójával, amibe ellenségei kerülnek és a láncon tartott, igazi Elton Johnnal. Le a cowboykalappal előtte, én egy kicsit neki drukkoltam. Az akció pedig van olyan jó, vagy talán jobb is, mint egy Bond-filmben!