Egy rakás dolog, amit nem tudtál a 40 éves Top Secretről

Íme, egy sor érdekesség kedves háborús-ellenállós, kelet-német, kék lagúnás rock'n'roll vígjátékunkból.

1. A híres ZAZ trió, vagyis David Zucker, Jim Abrahams és Jerry Zucker az Airplane! (1980) óriási sikere – és a Nagyon különleges ügyosztály (1982) sorozat viszonylagos kudarca – után  két régi ötletüket akarta vászonra vinni, a második világháborús eposzok paródiáját és az Elvis Presley-filmek kifigurázását. Ennek megfelelően eredetileg két különálló filmben gondolkodtak, de egy hirtelen ötlettől vezérelve a kettőt végül vegyítették. Így lett a náci Németországból a csak nácinak látszó Kelet-Németország.

2. Val Kilmer a Top Secret főszerepét – és egyben első saját főszerepét – elsősorban azért kapta meg, mert a rendezők látták a Slab Boys című darabban Sean Pennnel és Kevin Baconnal. Nyilván az is segített, hogy Elvis Presley-nek öltözve jelent meg a meghallgatáson. „Szeretek úgy gondolni a filmre, mint a szerepre, amelyet Elvis soha nem kapott, pedig kellett volna" – nyilatkozta Jim Abrahams később.

Forrás: TV2

 

3. Ellentétben az Airplane!-nel, ebben a filmben nem tűnik fel egy rakás híresség egy-egy rövid cameóra. Ahogy Zucker kifejtette: „Ez egy remek poén volt az Airplane-ben!, de tovább akartunk lépni.” A filmben csak két akkor már nagyon ismert színész jelenik meg egy picike, de vicces szerepben: Omar Sharif Cedric ügynökként, a brit színész legenda, Peter Cushing pedig svéd könyvesbolt tulajdonosként látható.

4. Omar Sharifnek gyakorlatilag ugyanaz a szerepkör jutott, mint O.J. Simpsonnak a Csupasz pisztolyban (1988) – egy olyan, a jó oldalon álló mellékszereplő, akivel mindig szörnyű balesetek történnek.

5. A fleurgendorfi börtönben a pap által mondott latin szöveg csak véletlenszerű kifejezések halmaza; részben a vallási, orvosi és jogi szakmából. Természetesen nincs olyan hely, hogy Fleurgendorf.

Forrás: TV2

 

6. Amikor Nick Rivers börtönben ül, egy Cher-poszter látható a falon többször is – nyilván finom célzásként az énekesnő korára. Abban az időben Val Kilmer és Cher randevúztak.

7. A dalok többségét valóban Val Kilmer énekli, és a filmzenealbumon is ez hallható, előadóként pedig Kilmer karaktere (Nick Rivers) van megjelölve. Kilmer később Jim Morrisonként is maga énekelt a Doorsban (1991).

8. Az eredeti filmzenelemez, amin a Kilmer által elénekelt dalok mellett több vicc is elhangzik, ma már keresett gyűjtői darab, egy-egy példányért jelentős összeget kérnek el.

Forrás: TV2

 

9. A tehenek nem tűrnek meg semmit a patájukon, így a jelenetet, amiben két pár gumicsizmát viselnek, úgy oldották meg, hogy a csizmák alját kivágták, majd a szárukat tépőzárral rögzítették a tehén lábaihoz.

10. Amikor Lucy Gutteridge lenéz az erkélyről az utcára, és ott hörcsögöket meg egereket lát, az valójában egy apró makett a Supermanből (1978). A Zucker testvérek és Jim Abrahams a DVD kommentárban elmesélték, hogy a régi Shepperton stúdióban találták meg a díszletet, és úgy gondolták, hogy jó lenne felhasználni valahogy a filmben.

11. Az a geg, amikor Peter Cushing egy nagyítót tart az arca elé, majd látjuk, milyen az arca valójában, tisztelgés Cushing egy korai filmje, a Terence Fisher rendezte Frankenstein átka (1957) egyik hasonló beállítása előtt. A „túlméretezett szem”, amit ezért a színészre rögzítettek, később hetekig tartó fejfájást okozott neki.

Forrás: TV2

 

12. Val Kilmer (Nick Rivers) és Michael Gough (Dr. Flammond) később együtt szerepelt a Mindörökké Batmanben (1995) mint Batman/Bruce Wayne és Alfred Pennyworth – az első találkozásuk mindkét filmben egy földalatti laboratóriumban játszódik.

13. Val Kilmer búvárképesítést szerzett magának a víz alatti vadnyugati kocsmás bunyó felvételének előkészítése során – szüksége is volt rá.

Forrás: TV2

 

14. A rendezők nagyon örültek, hogy Omar Sharif elfogadta a brit ügynök szerepét, így meghívták egy vacsorára, miután befejezte a jeleneteit. Sharif elfogadta a meghívást, és egy drága étteremben foglaltak asztalt – ám ő nem jelent meg. Kiderült, hogy már elhagyta Angliát, és amikor később megkérdezték, miért nem jött el, az egyiptomi születésű színész azt válaszolta: „Ez egy hagyomány az én kultúrámban, hogy ne utasíts el semmilyen ajánlatot. Például, ha valaki megkínál egy itallal, akkor is el kell fogadnod, ha nem iszod meg." A három rendező a méregdrága vacsorát végül maga fogyasztotta el.

15. Nem tartottak hagyományos tesztvetítéseket, hanem a filmet különböző főiskolákon vetítették le, és így mérték a célközönség reakcióját. Ennek eredményeként a játékidőt az eredeti körülbelül két óráról 90 percre csökkentették a kevésbé sikerült jeleneteket kivágva.

Forrás: TV2

 

16. A film annak idején megbukott a mozikban, bár a 8 és fél milliós büdzséhez képest így is 20 millió dollárt hozott. „A lecke, amit az Airplane!-ből levontunk, az volt, hogy 90 percet töltsünk meg poénokkal, és máris van egy filmünk" – elemezte később David Zucker a kudarcot. "A Top Secret nagyon vicces, de tényleg nem egy jó film: nincs is igazi cselekménye, valódi karakterei vagy valós szerkezete.” Ami egy kicsit szigorú ítélet.

17. Ez "Weird Al" Yankovic legkedvencebb filmje! A svéd könyvesboltban visszafelé felvett jelenetet bele is tette az Amish Paradise című dalába!