Egy rakás érdekesség a Terminálról és Tom Hanksről

Íme, Tom Hanks, az ország nélküli ember, aki egy repülőtér várótermében rekedt, és aki vagy szlovén, vagy bolgár, esetleg román, de az albán himnuszt énekli és magyar újságja van, igaz, cirill betűkkel írva, de hogy is van ez?

Bár a Terminál (2004) a new York-i JFK repülőtéren játszódik, a filmhez épített díszlet a düsseldorfi nemzetközi repülőtér tervei alapján épült, és egy majdnem teljes méretű másolat volt, amelyet egy egykori hangárban építettek, három működő mozgólépcsővel, és számos népszerű üzlet (pl. Burger King, Mrs. Fields, W.H. Smith) másával. Néhányukban teljesen működőképes berendezések, például sütők és pénztárgépek voltak, mivel az a cég, amely a díszletet készítette, sok igazi üzletet is épített korábban.

A „repülőtér” felépítése 16 hetet vett igénybe, több mint 60 000 négyzetméter üveggel, 37 000 négyzetméter alapterülettel – ami elég nagy ahhoz, hogy 600 statiszta és a stáb kényelmesen elférjen benne -, és 2000 miniatűr lámpával szerelték fel.

A filmet Merhan Nasseri, egy iráni menekült története ihlette, aki 1988-ban a Párizs melletti Charles De Gaulle repülőtéren rekedt, miután megtagadták tőle a belépést Angliába, mert ellopták az útlevelét és az ENSZ menekültigazolványát. A francia hatóságok nem engedték, hogy elhagyja a repülőteret. Az 1-es terminálon maradt, hontalanként, akinek nem volt hova mennie. Azóta engedélyt kapott arra, hogy belépjen Franciaországba, vagy visszatérjen Iránba, de úgy dönt, hogy továbbra is a terminálban marad. 2006 augusztusában hagyta el a terminált, hogy egy nem meg nevezett betegség miatt kórházba kerüljön. A DreamWorks állítólag 250 000 dollárt fizetett neki az életrajzának felhasználásáért.

A forgatókönyv első vázlatában Viktor Navorski (Tom Hanks) eredetileg Szlovéniából érkezett, ám szerencsére Steven Spielberg ismeretségi köréhez tartozott egy bizonyos Mark Rijavec, Szlovénia egykori egyesült államokbeli konzulja, aki felvilágosította a rendezőt, hogy Európában Szlovéniát Kelet-Európa Svájcának tartják, és szerinte nem tűnne hitelesnek, ha polgárháború dúlna az Európai Unió valamelyik új tagállamában.

Bár Viktor a kitalált Krakozhia országból származik, a filmben a bolgár nyelven beszél. A nála levő papírok általában oroszok, csak rossz helyesírással, a jogosítványát viszont a Fehérorosz Köztársaságban, Homelban állítják ki, és egy női név szerepel rajta cirill betűkkel – Gulnara Gulina. Valódi jogosítványról van szó, amely az igazi belorusz Gulnara Gulinatulajdona, aki akkoriban az amerikai filmiparban dolgozott, bár az 1995-ben kiadott engedély a forgatás idején már érvénytelen volt.

A film készítői csak hozzáadták Viktor Navorski nevét angolul és fényképét, de az eredeti cirill betűs részről elfeledkeztek.

Tom Hanks apósa Bulgáriából származik, talán ezért esett a választás erre a nyelvre a kitalált Krakozhia „megjelenítésekor”.

Itt még nincs vége a nyelvi kakofóniának, ugyanis abban a jelenetben, amikor Viktor és mások a krakozhiai himnuszt éneklik, valójában az albán himnusz csendül fel, csakhogy halandzsa nyelven, kitalált szavakkal.

Az Entertainment Weeklynek adott interjújában Steven Spielberg azt mondta, hogy a Terminál egyfajta tisztelgés Jacques Tati Playtime (1967) című klasszikus vígjátéka és Frank Capra művei előtt.

Amikor Viktor keresztet vet, azt görög-keleti ortodox keresztény stílusban (a három ujj, jobbról balra mutat) teszi, nem úgy, ahogy a katolikusok. A legtöbb balkáni nép görög-keleti ortodox, és most már Tom Hanks is az, de nem a film miatt, hanem görög-keleti ortodox felesége, Rita Wilson miatt tért át a keleti ortodoxiára.

A film elején a „krakozhiai forradalom” néhány hiradófelvételét mutatják a terminál tévéjén, de valójában az 1989-es román forradalom képeit látjuk. Felismerhető a felvételeken a román zászlók, illetve Brassó középületei.

Viktor újságja a híres jazz zenészekről állítólag magyar, de a szöveg cirill betűs.

 

Zoe Saldana  karaktere, Torres egy igazi „trekkie”, vagyis Star Trek rajongó, aki Yeoman Rand egyenruháját veszi fel a Star Trek találkozóra – Saldana évekkel később megkapta Nyota Uhura szerepét a franchise rebootolt verziójában, a Star Trekben (2009) és annak folytatásaiban.

A lány a bőrönddel, akinek Viktor segíteni próbál, nem más, mint Steven Spielberg lánya. Azt is megmondjuk, melyik, mert három lánya is van a rendezőnek, Mikaela, Destry és Sasha – itt az utóbbit láthatjuk

Kumar Pallana, aki Guptát, a takarítót alakítja, karikákkal és tányérokkal zsonglőrködik, miközben Viktor és Amelia (Catherine Zeta-Jones) vacsorázik. Pallana igazi zsonglőr volt, és fiatalon beutazta a világot, és abból élt, hogy mindenféle tárggyal zsonglőrködött és egyensúlyozott.

A filmet két különböző befejezéssel forgatták. A film eredeti verziójában Catherine Zeta-Jones karaktere, Amelia Manhattanbe megy Viktorral. Csakhogy erre nem reagált jól a tesztközönség, ezért sok mindent újravágtak, aminek köszönhetően Spielberg következő filmje, a München (2005) a forgatásának kezdete néhány héttel eltolódott. Ami azt jelentette, hogy az eredetileg leszerződtetett Ben Kingsley már nem szerepelhetett benne, mivel elkötelezte magát Roman Polanski Twist Olivér (2005) című filmjéhez.

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!