Egyetlen tweet miatt elkaszáltak egy sorozatot

Roseanne Barr legközelebb kétszer is meggondolja, megéri-e nyilvánosan rasszista megjegyzéseket tenni.

A Roseanne című, hazánkban kevésbé ismert sorozat, illetve a Nőstényördög című vígjáték miatt híressé vált színésznő május 29-én azt írta ki Twitter-oldalára, hogy

„ha a Muszlim testvériségnek és A majmok bolygójának gyereke születne, megkapnánk VJ-t”.

A VJ monogrammal Barr Valerie Jarrettre, Barack Obama perzsa-afroamerikai származású vezető tanácsadójára utalt.

Roseanne Barr. Forrás: Vera Anderson / WireImage / Getty Images

 

A rasszista és teljesen értelmetlen poszt szinte felrobbantotta az internetet, hiszen értelemszerűen minden jóérzésű ember felháborodott rajta. Barr ennek hatására először csak bocsánatot kért, majd bejelentette, hogy inkább törli a teljes Twitter-accountját, majd mégis visszatért a Twitterre, hogy több bejegyzésben is még egyszer bocsánatot kérjen mindenkitől.

Valerie Jarrett. Forrás: Rodin Eckenroth / Getty Images

 

A rasszista posztból fakadó botrány miatt ugyanis az ABC csatorna elkaszálta a sztár sorozatát, az első ízben 1988 és 1997 között futott, majd idén márciusban rebootolt Roseanne-t. A tizedik évadára feltámasztott családi sitcomból a tervek szerint egy további szezon is készült volna, ezt törölték most el ezzel a döntéssel. A tizedik évad egyébként márciusban került adásba, és május 22-én mutatták be az utolsó részét.

„Roseanne Twitter-bejegyzése gyomorforgató, visszataszító, és teljesen ellentétes az általunk képviselt értékekkel, ezért úgy döntöttünk, töröljük a műsorát”

– jelentette be Channing Dungey, az ABC Entertainment elnöke, akinek lépését az ABC-t birtokló Walt Disney Company vezérigazgatója, Bob Iger is helyeselte. „Egyetlen helyes dolgot lehetett itt tenni, és az ez volt” – írta ki Iger a Twitterre.

 

Barrtól egyébként saját munkatársai és partnerei is elhatárolódtak: Sara Gilbert, a széria szereplője és executive producere csalódottságát fejezte ki, és az egész stáb nevében elhatárolódott tőle, a színésznő ügynöksége, az ICM Partners kijelentette, hogy nem képviselik többé, a Roseanne vezető forgatókönyvírója, az afroamerikai származású, színészként is ismert Wanda Sykes pedig még azelőtt közölte, hogy távozik a sorozattól, mielőtt kiderült, hogy elkaszálják. A felháborodás olyan hatalmasra nőtt, hogy a Roseanne-nak még a régi részeit is eltávolították a Hulu nevű streamelős szolgáltatás oldaláról.

Mikor rájött, mekkora bajt okozott, Roseanne Barr tweetek egész sorában szögezte le, hogy csak egy ízléstelen viccről van szó, amit nagyon megbánt, hiszen ő valójában egyáltalán nem rasszista, és hogy nagyon sajnálja, hogy ostobasága miatt most szakemberek százai és tehetséges kollégák veszítették el a munkájukat (a sorozatban Barron kívül olyan sztárok szerepeltek, mint John Goodman, Laurie Metcalf vagy az Agymenőkből ismert Johnny Galecki). A színésznő személyesen Valerie Jarrett-től is bocsánatot kért – de úgy tűnik, már elkésett a dologgal.


(via NME, Variety)