Élete alakítását nyújtotta süket dobosként Riz Ahmed

A metál csendjéből kiderül, van-e, és milyen az élet a hallásvesztés után. Tévéajánló!

2019 óta már nem kérdés, melyik minden idők legjobb filmje a siketségről. Darius Marder A metál csendjével egy olyan drámát készített, amely empatikusan mutatja be, mit jelent elveszíteni a hallásunkat. Az alaphelyzet duplán is átélhető, a főszereplőnek ugyanis a zene a mindene, metáldobosként alkot egy duót énekes barátnőjével. Így amikor először „csak” 80%-ban, majd teljesen elmegy a hallása, nemcsak a zenés karrierjének lesz vége, de az egész élete megváltozik. A drogfüggő Rubent szponzora beajánlja egy siketek számára fenntartott szigorú táborba, hogy megtanulja, miként kell hangok nélkül élni, de a férfi nem akar beletörődni a helyzetébe, és műtéti megoldást keres.

Ahhoz képest, hogy mennyire szerény körülmények közt készült Marder filmje (a büdzsé 5.4 millió dollár volt), nagyon messzire jutott. Megnyerte a legjobb vágás és hang Oscarját, de jelölték eredeti forgatókönyv, férfi mellékszereplő (Paul Raci), főszereplő (Riz Ahmed), és a legjobb film kategóriában is.

A siker részben Riz Ahmednek köszönhető, korábban láthattuk már az Aznap éjjelben, az Ill Manors – Rázós környékben, a Jason Bourne-ben, az Éjjeli féregben, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetben vagy a Venomban is, de itt egy abszolút főszerepben mutathatta meg, milyen szuggesztív a játéka dialógusok nélkül is.

A másik erénye a filmnek az elsőfilmes Darius Marder rendezői érzékenysége. Őt a Túl a fenyvesen című Derek Cianfrance-filmdráma egyik forgatókönyvírójaként ismerhettünk meg, az ötletet is egy készülőfélben lévő, de forgatás közben megrekedt Cianfrance-dokumentumjátékfilmből, a Metalheadből kölcsönözte, de Cianfrance végül csak forgatókönyvíróként és executive producerként dolgozott A metál csendjén, de ahogy a Port kritikusa írta,

hatása érződik a rendezésen is: Marder az ő köpönyegéből bújt elő, és ugyanaz a visszafogott, letisztult, szikár, mégsem szenvtelen stílus jellemzi, mint mestere műveit.”
Forrás: Amazon Prime

 


Néhány érdekesség a filmről:

  • Ahmed nyolc hónapon át úgy készült a filmre, hogy napi két órát töltött az amerikai jelnyelv tanulásával, két órát dobolt, két órát dolgozott a személyi edzőjével, a többit pedig a színésztanárával.
  • Marder 13 éven át kereste a megfelelő színészeket. 2016 januárjában Dakota Johnson és Matthias Schoenaerts csatlakozott a szereplőgárdához, de 2018 júliusában Riz Ahmed és Olivia Cooke vették át a helyüket.
  • A szereplők nagy részét a siket közösségből toborozták.
  • A limitált büdzsé miatt mindössze 24 napot forgattak, és kétszer vették csak fel a jeleneteket.