Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A Száguldás a semmibe című kultfilm főszereplője is ő volt. 92 évet élt.

Május 11-én halt meg Barry Newman egy NewYork-i kórházban – de csak most erősítette meg a hírt felesége, Angela a The Hollywood Reporter-nek.

1930. november 7-én született belorusz származású édesanyától és osztrák apától. Az egyetemen antropológiát tanult, majd szaxofonozott és klarinétozott az amerikai hadsereg zenekarában, miközben színészkurzusra járt Lee Strasberghez. Színészi pályáját a Broadway-en kezdte, első tévés feladatát pedig 1964-ben kapta. Egy fiatal ügyvédet alakított a CBS sorozatában, a The Edge of Nightban, de miután összevitatkozott a rendezővel, kirúgták.

Az áttörést a Száguldás a semmibe című akciófilm főszerepe jelentette, amelyben egy olyan férfit alakít, akinek az a feladata, hogy egy autót szállítson Denverből San Franciscóba. A film ma már kultikusnak számít, olyan rendezők kedvence, mint Spielberg vagy Tarantino, de a bemutató idején nem keltett nagy feltűnést az Egyesült Államokban. Newman egy 2019-es interjúban elmesélte, hogy Londonban viszont "az emberek sorban álltak, hogy megnézzék."

Angliában hős voltam, Amerikában pedig csak egy fickó, aki a csomagjait szedte fel a repülőgép terminálján!”

A sikeres európai vetítések után újra mozikba került a film Amerikában, és akkor már a helyi közönség is felfedezte magának.

A Harvardon végzett olasz–amerikai ügyvédet, Anthony Petrocellit először 1970-ben, Az ügyvéd című filmben játszotta el, majd négy évvel később az Éjszakai játékok (Night Games) című tévéfilmben, és végül ő lett az 1974 szeptemberétől 1976 márciusáig, két évadon át futó Petrocelli címszereplője.

Mire a 80-as években hozzánk is eljutott a széria, már leszállóágban volt a karrierje, de így is feltűnt olyan filmekben, mint a Sylvester Stallone főszereplésével készült Daylight (1996), a Steven Soderbergh-féle Amerikai vérbosszú (1999) vagy a 40 nap és 40 éjszaka (2002).

2007-ben hangszálrákot diagnosztizáltak nála, de felépült. 2022-ben újra főszerepet játszott a veterán Sidney J. Furie még bemutatás előtt álló filmjében, a Finding Hannah-ban.

Feleségével 1991 óta voltak együtt, és kétszer is összeházasodtak.

Via: THR