Ellenszenves sorozatkarakterek, akik feloldozást kaptak – bár nem érdemelték meg

Van olyan, hogy egy visszataszító karakter, főleg az őt játszó színész miatt, olyan érdekes és népszerű lesz, hogy a készítők végül hőst csinálnak belőle - kérdés, hogy megérdemelten vagy sem.

T-Bag - A szökés (2005)

Amikor Michael Scofield (Wentworth Miller) lecsukatja magát, hogy kiszabadítsa ártatlanul elítélt bátyját, evidens, hogy egy rakás kőkemény bűnözővel lesz dolga, hétpróbás gazemberekkel, és kevés olyan visszataszító van köztük, mint Theodore "T-Bag" Bagwell (Robert Knepper), aki aztán kényszerű szövetségese lesz. T-Bag nem pusztán egy erőszakos bűnöző, hanem erőszaktevő, aki valószínűleg pedofil és nekrofil is, és

ez önmagában is kizárná a későbbi feloldozást.

És mégis, a sorozat negyedik évadában T-Bag kezd lelkiismeret-furdalást érezni megbocsáthatatlan múltja miatt, és ódzkodni az erőszakos cselekményektől. Bár a széria végére börtönben marad, a készítők nyilvánvaló erőfeszítéseket tettek a karakter „felpuhítására”, brutális háttértörténetének szőnyeg alá söprésére. Azt történt, hogy Knepper valóban remek alakításának hatására az írók furcsa helyzetbe kerültek: a karakter népszerű lett, de hiába próbálták, nem lehetett úgy csinálni, mintha érdemes lenne a megváltásra – pedig megpróbálkoztak vele.

Forrás: RTL

 

Negan - The Walking Dead (2010)

Mivel a sorozat alapvetése, hogy a széteső világban a hatalmat magukhoz ragadó gazemberek veszélyesebbek, mint az élőhalottak, jócskán kapunk vérszomjas eszelősöket, de egyik sem olyan szörnyű, mint Negan (Jeffrey Dean Morgan), a Megmentők vezetője, akit a hatodik évadban ismerünk meg. Negan saját közösséget hozott létre, amely elsősorban más települések brutális megsarcolásából tartja fenn magát, háreme van elrabolt lányokból, és egy szadista állat, aki élvezettel használja Lucille-t, a szögesdróttal felturbózott baseballütőjét áldozatai kivégzésére

- gyakran csak azért, hogy példát statuáljon.

Az évad sokkoló fináléjában – ami átnyúlik az új évad nyitányába – agyonveri először Abraham Fordot (Michael Cudlitz), majd Glenn Rheet (Steven Yeun), később igyekszik magához csábítani Rick Grimes (Andrew Lincoln) fiát, és egy sor olyan cselekedet áll mögötte, ami kizárná a megváltást. Csakhogy maga a karakter annyira karizmatikus, Morgan pedig annyira jól adja el, hogy végül feloldozást kapott: hét és fél éven át raboskodik Alexandriában, ahonnan megszökik, majd önként visszatér, Judith megmentője lesz, aktív szerepet vállal a Suttogók elleni háborúban. 2023-ban mutatkozott be a The Walking Dead: Dead City spinoff-sorozat, ahol már pozitív hős, aki New Yorkban küzd a túlélésért, annak a Maggie Greene-nek (Lauren Cohan) az oldalán, akinek a szerelmét a szeme láttára verte péppé.

Forrás: AMC

 

Sylar  - Hősök (2006)

Sylart (Zachary Quinto) a sorozat első évadának főgonoszaként ismertük be – egy emberfeletti képességekkel rendelkező sorozatgyilkosként, aki más szupereket öl meg, hogy megszerezze az erejüket. A következő évadok során azonban megpróbálták lágyítani a karaktert, szimpatikusabb megvilágításba helyezve őt, ahogy megpróbálja abbahagyni a gyilkolászást  - bár volt néhány komoly visszaesése. Végül Sylar és Peter Petrelli (Milo Ventimiglia) jó barátok lesznek - annak ellenére, hogy annak idején meggyilkolta a bátyját -, és még ahhoz is van mersze, hogy hősnek nevezze magát. Még ha el is fogadjuk, hogy Sylar valóban meg akart változni, nevetséges lenne hősnek tekinteni, mivel a múltját az határozza meg, hogy embereket ölt meg, és szó szerint az agyukat vizsgálta, hogy felszívja erejüket. Erre nincs hihető feloldozás, pláne nem úgy, ahogyan a sorozatban ábrázolták.

Forrás: TV2

Angela - Office (2005)

A Hivatal amerikai verziójának Angela Martinja (Angela Kinsey) a legkevésbé szerethető a Dunder Mifflinnél dolgozók közül – hideg, ítélkező nő, akinek a nevéhez fűződik egy sor megbocsáthatatlan erkölcsi bűn. Ide tartozik a képmutatás, az, hogy több partnerét megcsalta, miközben jámbor kereszténynek vallja magát, az, hogy azt hazudta Dwightnak (Rainn Wilson), hogy nem ő volt a gyermeke apja, és ami a legrosszabb, meg akarta öletni Oscart (Oscar Nunez). Mindezek ellenére, és elfelejtve azt a lenézést és lekezelő magatartást, amellyel addig a legtöbb kollégájával bánt,

a sorozat utolsó epizódjaiban Angela karakterét újradefiniálták:

mintha bántalmazó magatartása, sértései, kicsinyessége a múlté lenne, és a fináléban feleségül megy Dwighthoz, és így érdemtelenül kap egy boldog lezárást. Teljesen indokolatlannak tűnt az a 180 fokos fordulat egy ennyire ellenszenves alak esetében, amit csak egy dolog indokolt: Dwight happy endéhez Angela is kellett – pedig Dwight ennél jobbat érdemelt.

Forrás: NBC

Lynn McGill - 24 (2001)

A 24 futamideje során bőven jutott kellemetlen, ellenszenves bürokratákból, akik rendre akadályokat görgettek hőseink elé, mint George Mason (Xander Berkeley) vagy Ryan Chappelle (Paul Schulze). Ők ketten végül úgy áldozták fel magukat a közjóért, hogy a rajongók boldogan bocsájtottak meg nekik, megkapták a maguk feloldozását. Hasonló, mégis más eset Lynn McGill (Sean Astin), akit az 5. évadban hoztak be. McGill magas rangú műveleti tiszt volt, aki a Terrorelhárítási Egységhez (CTU) érkezik, hogy kezelje a Sentox ideggáz-válságot, és azon túl, hogy egy tipikus aktatologató, akadékoskodó bürokrata, aki szembeszáll Jack Bauerrel (Kiefer Sutherland), megbocsáthatatlan hibát követ el. Lynn CTU belépőkártyáját kábítószerfüggő nővére ellopja, és a pasija azonnal eladja azt a terroristáknak, akik így bejuthatnak a CTU-ba, és szabadon engedhetik az egyik ideggáz-palack tartalmát, ami több mint 50 alkalmazott halálát okozza – köztük a közkedvelt Edgar Stilesét. A lopás nem Lynn hibája, legfeljebb a figyelmetlenség, az viszont már bűn, hogy ezt szégyellte bejelenteni. A készítők később megpróbálják megváltani azzal, hogy "hősiesen" bejut a szennyezett területre, hogy élete árán aktiválja a CTU szellőzőrendszerét - de ez volt a minimum, amit ebben a helyzetben megtehetett.

Forrás: Cool TV

 

Barney Stinson - Így jártam anyátokkal (2012)

Barney Stinson (Neil Patrick Harris) vitathatatlanul minden idők egyik legfergetegesebb szitkom-karaktere, nagyrészt Harris elképesztő alakításának és kisugárzásának köszönhetően – aki ráadásul úgy játszik egy mániákus nőcsábászt, hogy köztudottan meleg! Akármilyen vicces és kreatív is Barney, teljesen szociopata, gátlástalan hazudozó, lenézi a nála kevésbé tehetőseket, és valószínűleg nőgyűlölő. Mindent megtesz azért, hogy a város legjobb nőit ágyba vigye, majd ugyanígy mindent megtesz, hogy lerázza őket, mert az egyéjszakás kalandokon túl semmi hasznukat nem veszi – persze vannak kivételek, mint Robin (Cobie Smulders) és a sztriptíztáncos Quinn (Becki Newton), de ők csak erősítik a szabályt. A legtöbbször elvicceli az egészet, mint amikor csak úgy elejti, hogy 

egyszer eladott egy nőt egy Mercedesért egy arab sejknek,

ami azért elég durva. Végül Barney megkapta a maga feloldozását, először amikor összejött Robinnal, majd a sorozat fináléjában, amikor kiderül, hogy az egyik futó kalandja során a partnere teherbe esett, és azóta született egy kislánya, Ellie. És megtörténik a teljesen indokolatlan csoda: Barney-nek csak egy pillantásra van szüksége a lányra ahhoz, hogy felhagyjon léha, élvhajhász életmódjával, és egy csapásra odaadó apa lesz. Mennyire hihető mindez?

Forrás: Comedy Central

 

Forrás: whatculture.com