Előre unjuk ezeket a karácsonyi filmeket

November közepén volt 31 éve, hogy a Reszkessetek, betörők! rászabadult a világra. Ennek kapcsán összeszedtük azokat az unásig ismételt karácsonyi mozikat, amelyeket a tévécsatornák évtizedek óta szinte minden évben műsorra tűznek az ünnepi időszakban – hiszen nem csak Kevin nélkül nincs karácsony.

Reszkessetek, betörők!

A véletlen malőr folytán a családi házban az egész karácsonyi vakáció idejére egyedül hagyott tízéves és a Vizes Banda kalandjai az évek-évtizedek során akkora kultusszá nőttek, hogy a kereskedelmi csatornák minden évben versenyeztek a sugárzási jogáért. Aztán megfordult a trend, és eljutott hozzájuk azoknak a hangja is, akiknek már herótjuk volt Kevinből, és a Reszkessetek, betörők! ciki lett. De a tiltakozók tömegei dacára nyilván eszelős nézettséggel megy, ahányszor csak műsorra tűzik, így az RTL Klub külön, éveken át tartó kampányt húzott fel a kis kópé rehabilitására, miszerint „nincs karácsony Kevin nélkül!” Több frappáns reklámszpot is készült: főleg a Thuróczy Szabolcs és Anger Zsolt főszereplésével készült kisfilm zseniális – mi a magunk részéről inkább ezt néznék végtelenítve karácsonykor a Reszkessetek, betörők! és folytatásai helyett.



Igazából szerelem

A legkülönfélébb brit átlagemberek és politikusok karácsonyi ünnepkör idején játszódó, temérdek cselekményszálon futó, majd a sztorikat a végén összefuttató romantikus meséje már-már a Reszkessetek, betörők! népszerűségét közelíti – csak mivel évtizedekkel később mutatták be, kevesebb ideje volt kultikussá válni. De Richard Curtis alkotásának ugyanolyan erős rajongói bázisa van, mint a kis Kevinnek, ahogy szép számmal vannak ellendrukkerei is. A karácsonyi romkommal kapcsolatban nekünk is ugyanannyira ambivalensek az érzéseink, mint a Chris Columbus rendezte családi film kapcsán.

Bűbájos, imádni való, szívhez szóló, vicces, megható – még ezredjére is. Ja, nem!



Drágán add az életed!

Annak idején hatalmas találat, volt, hogy a Die Hard alkotói a szeretet nyálas ünnepét egybeszikráztatták egy kőkemény akciómozival, amiben roppannak a csontok, hullanak a rosszfiúk és folyamatosan kelepelnek a gépfegyverek – így született végre egy olyan karácsonyi klasszikus is, ami nem családi vagy romantikus film, esetleg kacagtató vígjáték. De a Drágán add az életed! a legjobb példa rá, hogy még egy eredeti ötlet is a visszájára fordulhat, ha a kereskedelmi csatornáknak Mórickaként mindig ugyanaz a néhány mű jut az eszükbe a karácsonyról. Bármennyire is jó film John McTiernan rendezése, bizony

Bruce Willis véres-szakadt atlétatrikóját is meg lehet unni.

És sajnos az sem segít, ha az első rész helyett a folytatás műsorra tűzésével csavarnak egyet a dolgon, hiszen azt is milliószor láttuk már.



Legyetek jók, ha tudtok!

De nem kell ahhoz kereskedelmi csatornának lenni, hogy belefussunk ebbe a hibába. Annak idején a királyi tévé sem tudta soha kihagyni ezt a csodás olasz mozit – egészen addig, hogy már nem tudtunk ugyanolyan csodás olasz moziként gondolni rá. Tegye fel a kezét, aki anno nem tudta betéve a film híres betétdalát (legalább a refrénjét)! Nos, ez nyilván egyrészt azért volt, mert a dal remek és fülbemászó, másrészt azért, mert a Napoleon Boulevard is elénekelte,

harmadrészt viszont azért, mert egy időben minden karácsonykor láthattuk Fülöp atya és a rosszcsont kis lurkók kezdetben vidám, végül brutális tragédiába forduló történetét.



Az élet csodaszép

Ami a mai harmincasok-negyvenesek generációjának a Reszkessetek, betörők!, az a „boomerek”-nek Az élet csodaszép című Frank Capra-klasszikus. Pár évtizeddel ezelőtt, főleg a Chris Columbus-mozi bemutatását megelőzően, azaz a hetvenes-nyolcvanas években ez a James Stewart főszereplésével készült megcsavart Karácsonyi ének-parafrázis volt az a karácsonyi alapvetés, amit együtt néztek a családok szenteste. A dolog iróniája, hogy 1946-os bemutatásakor a film hatalmasat bukott a mozikban, még forgatókönyvíró-rendezője produkciós cégét is csődbe vitte (ami teljesen érthetetlen, hiszen kiváló alkotásról van szó), így évtizedekre megfeledkeztek róla.

Amikor azonban 1974-ben lejárt Az élet csodaszép automatikus jogvédelme, amit a Paramount nem hosszabbított meg, mivel nem bánták, hogy végre megszabadulnak a műtől, a tévécsatornák minimális sugárzási díj fejében kezdhették játszani – és ők éltek is a lehetőséggel.

Nos, kijelenthetjük, hogy ez áldás és átok volt egyszerre.



Tízparancsolat

Ha a tévék valami nagyot akarnak dobni karácsonykor, és egy hihetetlen fordulattal nem a Jézus életét tűzik műsorra (aminek alsó hangon három verziója ismert), akkor jön a Tízparancsolat című 1956-os, Mózesről szóló filmeposz – hiszen az is bibliai történet, de még nem unjuk annyira, mint a Messiás születését megéneklő, egy kaptafára készült opusokat. Látványos is, érték- és időtálló, szintén egy fontos vallási figura szerepel benne, elképesztő színészlegendákat is láthatunk,

hát tiszta jó, nem? Nem!

Mint mindenre, erre is igaz, hogy huszadjára már nem olyan friss az ötlet. És lehet, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de legalább kivárhatnák, hogy felnőjön egy generáció, amíg újra és újra műsorra tűzik karácsonykor.



Bunyó karácsonyig

Moses (Bud Spencer) a vadnyugat egyik legádázabb fejvadásza. Jól jönne neki és népes családjának az az 5 ezer dollár, amit az elvetemült Sam Stone fejére tűztek ki. Moses házában azonban váratlanul megjelenik testvére, Travis (Terence Hill), akit nem igazán kedvel. Moses szívesen szabadulna öccse társaságától, de képtelen lerázni… A Bunyó karácsonyig sztoriját valószínűleg mindenki álmából felkeltve is fel tudná mondani, hiszen láthattuk már elégszer – úgy nagyjából egymilliószor. Amúgy sem telik el úgy hétvége, hogy a kereskedelmi csatornák ne tűznék műsorra Bud Spencer és Terence Hill valamely örökbecsű alkotását (általában többet is), így

kipusztíthatatlannak tűnik az a beidegződés, hogy karácsonykor pedig utolsó közös mozijukat játsszák rogyásig. Hisz benne van a címében az, hogy karácsony!