Eltöltenél egy hetet Scarlett Johanssonnal?

A Páncélba zárt szellem főhősnője nem a héten rúgta szét először a rosszfiúk seggét. Most bepótolhatjuk minden fontosabb akciófilmjét!

Hétfő: Amerika Kapitány: Polgárháború

Most már nyugodtan kimondhatjuk: Scarlett Johansson az új Angelina Jolie! Vagyis az az A-listás hollywoodi sztár, akinek először szólnak a producerek, ha egy dögös akcióhősnő kell a legújabb kasszasiker várományos blockbusterükbe. Hiszen a jövő márciusban mozikba kerülő Bosszúállók: Végtelen háború - 1. rész zsinórban már a hatodik olyan Marvel-film lesz, amiben ő alakítja a veszedelmes harcművész-kémnőt, Fekete Özvegyet.

Ez azért nagy dolog, mert szegény Natasha Romanovnak ugyan profi céllövő és közelharcos, van egy bénítósugarat lődöző karperece, és profin el tudja maszkírozni az arcát mindenféle nanokütyükkel, semmilyen szuperhősképessége sincs. Ez kicsit frusztráló dolog lehet egy olyan csapatban, ami tele van gigaerejű, szuperintelligens, viharoknak parancsoló, isteni ereklyét hajigáló, vaspáncélban repkedő kollégákkal. Ami ráadásul két táborra szakadt a tavalyi Polgárháborúban, és az Özvegynek kellett közöttük közvetíteni.

Kedd: Vasember 2

Ma már nehéz lenne elképzelni Scarlett Johansson nélkül a Marvel-filmeket, pedig eredetileg nem is, hanem Emily Blunt kapta volna meg a Natasha Romanov szerepét, csak ő inkább a szintén 2010-es Gulliver utazásai forgatását választotta a szuperhősködés helyett.

De nagy esélyes volt még a Vasember mellé küldött S.H.I.E.L.D.-ügynöknő szerepére Jessica Biel, Gemma Arterton, Natalie Portman, Jessica Alba, Angelina Jolie és Eliza Dushku is. Végül Johansson lett a befutó, mivel korábban már forgatott képregényfilmeket: játszott a 2001-es Tétova tinédzserek-ben és a 2008-as Spirít - A sikító város-ban, valamint sokáig úgy volt, hogy ő lesz az egyik Marvel-gonosz, Moonstone. A 2009 tavaszán elstartoló forgatás idején még csak 24 éves színésznő viszont annyira komolyan vette a női akcióhős szerepét, hogy a munkakezdés előtti 6 hétben már keményen edzeni kezdett.

Szerda: A dzsungel könyve

Scarlett Johansson a Disney tavaly megkezdett "forgassunk élőszereplős filmet a régi kultrajzfilmekből"-őrületébe is beszállt. Igaz, ebből a magyar mozinézők semmit sem érzékelhettek, a színésznő ugyanis a Mauglit vegzáló óriáskígyó, Ká hangját kölcsönözte A dzsungel könyve eredeti, angol nyelvű változatban.

A sztori természetesen maradt ugyanaz, mint régen. Egy elárvult kisfiút farkasok nevelnek fel az dzsungelben, hogy aztán egy Balu nevű medvével meg Bagirával, a fekete párduccal csavarogva összecsapjon a majomkirály Lajcsival és a Sir Kánnal, a veszett hírű tigrissel, és végül elkezdjen kacsintgatni egy emberlány felé. 

Csütörtök: Bosszúállók

Ne keressünk logikát abban, milyen sorrendben adja le az HBO a Marvel stúdió blockbustereit. Örüljünk inkább, hogy pár nap alatt bepótolhatunk minden szuperhősfilmet az elmúlt 5-10 évből!

Joss Whedon 2012-es Bosszúállókja több szempontból is mérföldkő a kasszarobbantó képregényfilmek történetében. Egyrészt ez volt az első olyan szuperhősmozi, ami 1,5 milliárd dolláros bevételt termelt, és sokáig a harmadik legtöbbet kaszáló film volt az Avatar és a Titanic mögött (azóta persze már a Star Wars 7 és a Jurassic World is lenyomta). 

Péntek: Lucy

Luc Besson mindig is szerette a jó akciófilmeket és sci-fiket. Pár éve gondolt egyet, és összegyúrta a kedvenceit, az 1994-es Leon, a profit, a 2010-es Eredetet és az 1968-as Űrodüsszeiát egyetlen látványos blockbusterbe, hozzákutyulva egy kis Nikitát. Csakhogy a kedvenc múzsája és exfelesége, Milla Jovovich épp a második gyerekét várta (az apa a Kaptár-filmek rendezője, Paul W. S. Anderson), így Bessonnak más főszereplő után kellett néznie.

 A befutó végül az akciófilmekben ekkorra már igencsak profi Scarlett Johansson lett. Maga a Lucy pedig lényegében a Páncélba zárt szellem előfutára volt, hiszen itt is egy öltönyös-napszemüveges ázsiaiakkal telezsúfolt, nagyvárosi környezetben lövöldözött embertelen tempóban egy törékenynek tűnő lány. Csak itt ezt nem a kibernetikus beültetései tették lehetővé, hanem egy új fejlesztésű drogtól, amit a gyomrában kellett volna Európába csempésznie, de menet közben szuperképességeket kapott tőle. Hirtelen elkezd tárgyakat és embereket dobálni, képes a gondolatolvasásra, kifinomodnak az érzékszervei, okosabb lesz mindenkinél, és közben látványosan bosszút áll azokon, akik korábban bántották. Kell ennél több egy könnyed esti szórakozáshoz? Ugye, hogy nem!