Emilia Clarke-nak a Trónok harca miatt megtanult nyelv segített a gyógyulásban

A színésznő a sorozat első évadának forgatása után kapott agyi aneurizmát.

Nemrégiben mi is írtunk róla, hogy a Trónok harca Daenerys Targaryenjét alakító sztár két alkalommal is átesett a stroke egyik változatán: először 2011-ben volt súlyos koponyaűri vérzése. A New Yorker számára írt esszében számolt be róla, hogy épp edzeni volt, amikor borzalmas fejfájás tört rá az első pár gyakorlat után. „Olyan volt, mintha egy gumiszalaggal szorítanák az agyamat. Megpróbáltam nem tudomást venni a fájdalomról, de képtelen voltam rá” – írta.

Clarke most a The Late Show with Stephen Colbert című talkshow-ban árult el további részleteket súlyos betegségéről. „Tudtam, hogy agysérülést szenvedtem. Nem is tudom, honnan. Erről a hihetetlen, borzalmas fejfájásról és a szörnyű rosszullétről valamikor azt tanultam, hogy agysérülésre utal” – mesélte a sztár.

„A gyógyulás során próbáltam minél aktívabb lenni. Mozgattam az ujjaimat, a lábujjaimat, a kezeimet, kérdéseket tettem fel magamnak. Még dotraki (a Trónok harcában alakított karaktere választott népének a nyelve, amin a sorozat folyamán sokat beszél – a szerk.) sorokat is ismételgettem.

Tudtam, hogy edzeni kell a memóriámat. Próbáltam minél jobban kényszeríteni magam az emlékezésre, hogy minél tisztább maradjon a tudatom”

– tette hozzá.

A színésznő egyébként azért szólalt meg a betegségével kapcsolatban, mert elindított egy jótékonysági alapítványt, a SameYou-t, amelynek célja, hogy az agysérüléssel és stroke-kal küzdők gyógyulását támogassa. Az immár teljesen felépült sztárt pedig napokon belül viszontláthatjuk, hiszen április 14-én (Magyarországra április 15-én) érkezik a Trónok harca utolsó évada.


(via NME)