Ez a kislány veszélyes! - Hanna - Gyilkos természet

Talán furcsa döntés volt egy törékeny szőke kislányból halálosan hatékony gyilkost csinálni a film kedvéért, de a dolog működik. Nagyon is működik.

Egy kislányt és apját látjuk valahol északon, a finn tundrán, állatbőrökbe vannak öltözve, magabiztosan mozognak a havas tájon, a lány éppen egy rénszarvast öl meg és belez ki, szóval nem egy átlagos csonka családot látunk. És lassan kiderül, az apa gyilkosnak nevelte Hannát, aki halálos magabiztossággal bánik minden fegyverrel, majd azt mondja, készen áll arra a küldetésre, amelyre kétéves kora óta készült. Aztán egyszerűen hagyja, hogy a CIA, amely ugyanennyi idő óta keresi, egyszerűen elfogja, és hagyja, hogy egy titkos támaszpontra szállítsák valahol a sivatag közepén.

És persze ez is a terv része, mert Hanna feladata az, hogy megölje apja régi ellenségét, Marissa Wieglert, a CIA egyik vezetőjét, aki azonban gyanakszik. Túl simán ment minden, túl barátságos a lány, így a merénylet elsőre nem sikerül, a lánynak pedig menekülnie kell. És ekkor derül ki, hogy hiába vannak acélból az idegei, hiába képes szinte bárkit legyőzni, mégiscsak egy kislányról van szó, aki csak könyvekből ismeri a világot, és akinek szinte semmiféle tapasztalata nincs az olyan dolgokkal kapcsolatban, mint a barátság. És Hannával veszélyes barátkozni, hiszen a nyomában a fél ügynökség és egy szőkített hajú, szadista állat, aki élvezi is, ha ölhet és kínozhat.

Joe Wright, aki nemrég egy teljesen más filmmel, a Winston Churchill miniszterelnökségének elejét bemutató A legsötétebb órával jelentkezett, igencsak meglepte a közönséget a Hanna - Gyilkos természettel. Merthogy egyszerre mutat be egy feszes, a The Chemical Brothers zenéjére tökéletesen megkomponált akciófilmet, és egy kislány magára találásának, a felnőtté válás útjára lépését bemutató, jobb szó híján ifjúsági filmet. És láss csodát, a végeredmény egyik műfaj felé sem billent, részben a „furcsa” hatás kedvéért kiszőkített szemöldökkel játszó Saoirse Ronan nagyszerű alakításának köszönhetően a címszerepben. Az ír színésznő fiatal kora ellenére már ekkor is igazi veteránnak számított, a szerepre pedig több hónapnyi kőkemény edzéssel készült, így nem a vágónak kellett megoldania, hogy úgy nézzen ki a dolog, mintha.

És persze ott van Eric Bana az apaként, Cate Blanchett egyik ritka negatív szerepében a CIA főfejként, illetve Tom Hollander végletekig romlott, szadista „alvállalkozóként”, akiket mindig élvezet nézni, és van bennük annyi alázat, hogy egyenrangú partnerként kezeljenek egy gyereket. Az Amazon tavaly tavasszal rendelte be a film alapján készült tévésorozatot, amelynek írója az eredeti forgatókönyvbe is bedolgozó David Farr.