Ezekért a mondatokért szerette az egész ország Szepesi Györgyöt

„Gyula, Gyula, mit csináltál?!? Puskás egy cselt csinál, lő, góóól! Óriási Nándi-bomba! Jönnek a csehszlovákok!”

2018. július 25-én, 96 évesen elhunyt a legismertebb magyar sportkommentátor, Szepesi György. Sokan „az Aranycsapat tizenkettedik játékosa”-ként is emlegettek, annyira lelkesen közvetítette a pálya széléről Puskásék legendás meccseit.

Forrás: Fortepan / Kovács Márton Ernő

 

Szepesi György tényleg együtt nevetett és együtt sírt a magyar válogatottal. Pattogós hangú, szívből jövő, vállaltan elfogult, a nemzeti tizenegyet önfeledt lelkesedéssel buzdító kommentárjait milliók kedvelték itthon. Ezeket a közvetítéseket akkoriban persze még csak a rádióból lehetett hallani, a magyarországi televíziózás kezdetén a szurkolók gyakran vitték magukkal a rádiót a meccsekre, a tévénézők pedig letekerték otthon a tévé hangját, hogy Szepesi lelkes kommentárjával nézhessék a rangadót. Legemlékezetesebb sportközvetítéseit, többek között az angolok elleni 6:3-as meccset kazettán is kiadta a Magyar Rádió – anno a '90-es évek elején én is rongyosra hallgattam rugósfoci közben!

„Puskás egy cselt csinál, lő, gól! 3:1! Gól, gól, góóól!”

1953. november 25-én, Wembley-ben verte rommá Puskás, Kocsis, Bozsik, Hidegkuti és az Aranycsapat többi nevezetes tagja 6:3-ra az otthonában előtte 90 éve veretlen angol válogatottat. Szepesi György lelkes közvetítését ma is öröm visszahallgatni: gyerekként nekem az volt kedvencem, amikor Szepesi nagy lelkesedésében megcsókolt egy angolt, aztán Hidegkuti „Nándi-bombáját” emlegette, a meccs  vége felé pedig elkezdett kiabálni, hogy

Gyula, Gyula, Gyula, mit csináltál?!?

Cameószerep a 2x2 néha ötben

Az '50-es években a fél ország imádta szepesit, nem csoda, ha Filmgyártól kapott egy rövid szerepet a korszak látványfilmjében, Zenthe Ferenc repülős blockbusterében, a 2x2 néha 5-ben is. Természetesen saját magát, a fiatal és lelkes rádiós sportkommentátort alakította:

„Jönnek a csehszlovákok! Jönnek a csehszlovákok!”

1969 szilveszterén Szepesi György a szintén nagy sportbarát (és szintén az állambiztonság által beszervezett) Peterdi Pállal lépett fel a Rádiókabaréban. Kiestünk a sombreróból! címmel kommentálták a '69-es év Szepesi-közvetítéseiből kiollózott legendás mondatokat, többek között az emlékezetes „Jönnek a csehszlovákok! Jönnek a csehszlovákok!”-at, ami egészen a '90-es évekig kedvelt szállóige volt. Ez volt egyébként az a meccs, amikor a magyarok a csehszlovák válogatottal játszottak pótselejtezőt az 1970-es vébére való kijutásért, de 4:1-re kikaptunk.

Szepesi György 23 évesen, 1945-től lett a Magyar Rádió munkatársa, 1946-tól pedig már a lapokban is publikált. 1967-75 között a Magyar Rádió szakszervezeti bizottságának elnöke volt, 1975-78 között bonni tudósítóként dolgozott, 1981 és 1992 között a rádió szórakoztató és sportfőosztályának osztályvezetője volt. 1982-től 1994-ig a FIFA vezető testületének tagja, 2012-ben a szervezet legrangosabb kitüntetését, a FIFA Érdemrendet vehette át.

„Rombolnak, gyilkolnak, rabolnak” – az ellentmondásos '56-os beszéd és az ügynökmúlt

A kiváló szakmai pályaív, a rokonszenves sportszeretet és a hallatlan népszerűség mellett azonban Szepesi életének volt egy kevésbé ismert, a kirakatba nem annyira kitett árnyoldala is. Az '56-os forradalom idején a rádióban arra kérte a felkelőket és a rendbontókat, hogy támogassák Nagy Imrét, és tegyék le a fegyvert, hogy az ország nyugalomban készülhessen fel a hamarosan kezdődő melbourne-i olimpiára.

Szepesi emellett az '50-es és a '60-as években a magyar titkosszolgálat III/II-es, majd III/III-as osztályának ügynöke volt – még a jó barátjáról, Puskás Öcsiről is jelentéseket írt a külföldi meccsek után Galambos fedőnéven.