Ezeket a filmeket ajánljuk péntekre

Péntek esti fejből kibámulós.

A boldogság nyomában - Viasat2, június 10. péntek, 20h

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár fáradhatatlanul próbál meggazdagodni, egyre szegényebbek lesznek, végül a felesége is elhagyja. A férfi magára marad az ötéves kisfiával. Chris ekkor kockázatos lépésre szánja el magát. Feladja állását, és jelentkezik egy bróker cég tanfolyamára. Miközben egyre mélyebbre merül a brókerkedés rejtelmeiben, pénz híján hamarosan várótermek, menhelyek lakói lesznek. Chris bízik abban, hogy jókedvvel, szeretettel minden bajt legyőznek.

 

A diktátor - Paramount Network, június 10. péntek, 20.20h

Milyen az, ha a világ legszörnyűbb diktátora Amerikába látogat? A Borat alkotói és sztárja fergeteges vígjátékkal örvendeztetik meg. A New Yorkban ragadt, hatalmától megfosztott Aladeen (Sacha Baron Cohen) arra kényszerül, hogy legnagyobb rémálmát élje meg, az amerikai álmot. Készüljenek fel az arcizomfájdító röhögésre a fergeteges és szemérmetlenül vicces vágatlan verzióval és az eddig sosem látott felvételekkel.

 

Nyugaton a helyzet változatlan - Duna Tv, június 10. péntek, 20.40h

Az Erich Maria Remarque világhírű regénye alapján készült , Emmy-díjas film az I. világháború ártatlan áldozatainak állít emléket. A német gimnázium előadóterme dugig van tiszta, lelkes arcú gimnazista fiúkkal és hallgatják tanárukat, akik soviniszta beszéddel tüzeli őket a "győzedelmes háborúra". Ők ifjúságuk tüzes lendületével és lelkes hazafisággal telten várnak a behívójukra. Az első csalódás a brutális alapkiképzés során éri őket, majd a vasutállomáson, ahol a frontról súlyosan sebesült, nyomorék katonákat szállítanak. Kezdenek rájönni, hogy a háború valósága teljesen más, mint a lelkes szónoklatok...

 

Szárnyas fejvadász 2049 - Viasat3, június 10. péntek, 21h

2019-ben a replikánsok után vadászó szárnyas fejvadászok egyike különös felfedezést tett. Harminc évvel később egy másik fejvadász, az LAPD tisztje, K (Ryan Gosling) egy másik titokra lel. Egy olyan rejtélyre, amely ha felszínre kerül, felforgathatja mindazt, ami a földi társadalomból még megmaradt. Az ügy érdekében fel kell kutatnia a rendőrség egy régi emberét: Rick Deckardot (Harrison Ford): Csakhogy Deckard 30 évvel ezelőtt eltűnt, és senki nem tudja, hol bujkálhat. Azt is csak néhányan sejtik, hogy miért…

 

Oltári nő - Filmcafe, június 10. péntek, 21h

Ike Graham az a fajta újságíró, aki mindig az utolsó percben írja meg a leadandó cikket. Egy nap, éppen sztori híján késlekedik, amikor egy bárban egy részeg idegen mesél neki Maggie Carpenterről, aki mindig elmenekül az oltár elől. Ike, aki egyébként sincs túl jó véleménnyel a nőkről, gúnyos hangú cikket ír az ismeretlen Maggie-ről anélkül, hogy utánamenne a hírek valódiságának. Másnap kirúgják a munkahelyéről, mert túl messzire ment, és meghamisította a valóságot. Ike-nak egyetlen esélye marad: lemenni a kisvárosba, és megírni a valóságot Maggie-ről, akinek negyedik esküvői kísérlete közeleg. Hamarosan kiderül azonban, hogy az egész falu Maggie újabb menekülését várja, és ez már egy cseppet sem tetszik Ike-nak.

 

Pitch Black - 22 évente sötétség - Moziverzum, június 10. péntek, 21h

Egy távoli galaxis felé tartó űrhajó, mintegy félszáz utassal a fedélzetén "hajótörést" szenved és egy kietlennek tűnő bolygón próbál kényszerleszállást végrehajtani. A zuhanást csak néhányan élik túl, többek között a másodpilóta, egy rendőrtiszt és egy elítélt, akit a rendőrnek a távoli bolygó börtönébe kellett volna elkísérnie. Miközben a túlélők azon tanakodnak, miképpen kérhetnének segítséget és hogyan hagyhatnák el mielőbb ezt a pokoli planétát, ahol a három napnak köszönhetően szinte soha nincs éjszaka, egyikük gyilkosság áldozata lesz. Az elhagyott bányák mélyén lakó mutáns, vérszomjas szörnyek törtek az életére. Ezek a mutánsok irtották ki a bolygó előző lakóit és az újonnan érkezetteknek sem lenne sok esélye a túlélésre, ha a sötét barlangokban élő lények nem irtóznának a napfénytől. De a balszerencse nem jár egyedül: kiderül, hogy a bolygót a három napnak köszönhetően csak 22 évente borítja teljes sötétség és a teljes napfogyatkozás órája éppen most esedékes...

 

Salt ügynök - AXN, június 10 .péntek, 21h

Evelyn Salt a Központi Hírszerző Iroda titkos ügynöke. A nyugalmasnak eddig sem nevezhető élete fenekestől felfordul, amikor egy orosz disszidens azt állítja róla, hogy a KGB alvó ügynöke, akit nem akármilyen feladat miatt "élesítettek": az Egyesült Államokba látogató orosz elnököt kell megölnie. A CIA persze semmit nem bíz a véletlenre, el akarja kapni, ám Salt ügynök menekülésre fogja a dolgot. Ez az egyetlen módja ugyanis annak, hogy bizonyítsa az ártatlanságát. Szerencsére jó kiképzést kapott. Minden tudására szükség van, hogy kijátssza a két titkosszolgálat embereit, és kiderítse, ki volt az áruló.

 

A Sólyom végveszélyben - Film4, június 10. péntek, 22.10h

1993. október 3-án amerikai kommandósok ereszkedtek le helikopterekről ejtőernyősöket dobtak le Mogadishuban, Szomália fővárosában Mike Steele kapitány vezetésével. A polgárháborút szító hadúr, Mohamed Farrah Aidid és szárnysegédei voltak a célpontok. A 45 percesre tervezett villámakció 18 órás vérfürdőbe torkollott. 18 katonát és két Sólyom (Black Hawk) típusú harci helikoptert veszítettek az amerikaiak. A sikertelen akció a szomáliai amerikai akciók beszüntetésére hangolta az otthoni közvéleményt.

 

Az idegen - M5, június 10. péntek, 22.35h


Mit áldoznál fel a családod szeretetéért? Az értékeidet? A szabadságodat? A függetlenségedet? A 25 éves Umay kisfiával együtt megszökik férjétől, akivel Isztambulban boldogtalan házasságban élt. Vissza szeretne költözni Berlinben élő szüleihez, hogy aztán önálló életet kezdhessen. Azt remél,i hogy jobb életük lesz majd Berlinben, de váratlan érkezése sok konfliktus forrása. Tudja, hogy szülei és testvérei nem helyeslik a döntését, de abban bízik, hogy szeretetük erősebb, mint a társadalmi kényszerek. Ám hamarosan rá kell ébrednie, hogy a család nem szakíthat teljesen a hagyományokkal. Figyelemreméltó alkotás. Mindenkinek latnia kell! Díjak és jelölések: Európai Filmdíj (2010) _ Legjobb női alakítás jelölés: Sibel Kekilli Európai Filmdíj (2010) _ Az év felfedezettje jelölés: Feo Aladag Német Filmdíj (2010) _ "Bronz Lola" a legjobb filmért Német Filmdíj _ a Legjobb női alakítás jelölés: Sibel Kekilli Flamand Nemzetközi Filmfesztivál _ Belgium Gent városa (2010) _ EBU Arany Díj _ Közönségdíj.

 

Elhagyott szoba - Viasat6, június 10. péntek, 23h

Egy egyszerű motelszoba: olyan, amilyenből több ezer van az Egyesült Államok minden városában. Egy egyszerű házaspár: olyan, amilyenből több ezer van az Egyesült Államok minden városában. Az autójuk lerobban. Amy Fox (Kate Beckinsale) és a férje, David (Luke Wilson) ezért kénytelen egy éjszakát valahol az isten háta mögött tölteni egy motelben; és jobb híján tévénézéssel töltik az estét. Egészen addig, míg rá nem jönnek, hogy az itt sugárzott horrorfilmek mindegyikének ugyanaz a helyszíne: a szoba, amelyben éppen laknak. Menekülni próbálnak: a szoba, a földalatti alagutak, búvóhelyek és hasadékok mind ugyanannak a filmnek a díszletei. Kamerák figyelik minden léptüket, valaki az ő főszereplésükkel akarja elkészíteni legújabb, legrémisztőbb filmjét. De ebben a filmben a szereplők nem érnék meg a premiert, ezért minél hamarabb ki kell jutniuk innen, mielőtt a mestermű az ő szereplésükkel készül el.