Ezeket a filmeket ajánljuk péntekre

Ha pénteken szobafogságban lennél.

A remény rabjai - Viasat3, június 30. péntek, 21h

1946-ban egy Andy Dufresne nevű bankárt _ noha makacsul hangoztatja ártatlanságát _ kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét és azzal, hogy elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését, kivívja "társai" elismerését is. Cserébe viszont lehetőséget kap a börtön könyvtár fejlesztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba.

 

M.A.S.H. - Filmcafe, június 30. péntek, 21h

Korea, 1950. A mobil hadikórházat, a M.A.S.H.-t, öt kilométerrel a frontvonal mögött állítják fel. A valódi 8055-ös M.A.S.H. egység életén alapuló képzeletbeli 4077-es tábor "Sasszem" Pierce százados, "Vadász" McIntyre százados, Henry Blake alezredes, Margaret Houlihan őrnagy, Franklin Burns őrnagy és "Radar" O'Reilly tizedes nem mindennapi mindennapjait mutatja be. A második évad kezdetén a 4077-es egységet a szétesés fenyegeti, mivel a frontvonal közelsége felőrli a kórházi dolgozók idegrendszerét. A hadsereg egy pszichiátere kiszáll a táborba, és bár mindenki nagyon igyekszik, hogy az ellenőr ne fedezze fel, aminek rejtve kell maradnia, van, amit nem lehet a végtelenségig titkolni.

 

Momentum - Mozi+, június 30. péntek, 21h

Alex-et, a gyönyörű és titokzatos tolvajt volt társa rábeszéli egy utolsó akcióra. A lány hamar rájön, hogy az egész valójában sosem a gyémántok elrablásáról szólt, egy brutális gyilkosság után pedig macska-egér harc kezdődik közte és egy öltönyös bérgyilkos között. Alex nem nyugszik, amíg ki nem deríti, kinek a megbízásából üldözi az ördögien cinikus férfi az embereivel, és hogy mi is volt a rablás igazi célja...

Csontváry - Magyar Mozi TV, június 30. péntek, 21h

Csontváry Kosztka Tivadar patikus egyszer égi sugallatot kapott: festővé kell lennie. Odahagyott csapot-papot, külföldre utazott, hogy a nagy motívumot megtalálja, megfesse. A kortársak őrültnek tartották, de Csontváry Kosztka Tivadar korszakos jelentőségű műveket festett...

 

Tökéletes katona - Moziverzum, június 30. péntek, 21h

Valahol egy szupertitkos katonai bázis hibernáló-kamrájában majdnem kopaszra borotvált, acélos izmú férfiak alusszák gépálmukat. Olyan univerzális harcosok ők, akik bármikor, bárhol bevethetők, akikből egy speciális programmal kiirtották a legalapvetőbb emberi érzelmeket is. Nincsenek emlékeik, nem éreznek fájdalmat _ vagy ha igen, nem vesznek róla tudomást -, könyörtelenül és gyorsan ölnek, és ha arról van szó, napokig harcolnak pihenés nélkül. Luc Devreux csak egy közülük, és mégis más, mint a többi. Amikor az egyik akcióban társai lelövik egy tévé riporternő kameramanját, kilép a sorból. Döntésével nem akármilyen hadsereget zúdít magára: a tökéletes katonákat és mániákus parancsnokukat, Andrew Scott-ot _ akit történetesen a világ másik legnépszerűbb akcióhőse, Dolph Lundgren alakít…

 

A Barbár - Legenda a szellemharcosról - AMC, június 30. péntek, 21h

Viking hajó támadja meg Észak-Amerika partjait és hatalmas pusztítást végez. Nem marad utánuk más, csak egy gyermek, akit az egyik indián asszony fogad be. Ám Szellemet (Karl Urban) sohasem fogadja be igazán a törzs. Másfél évtizeddel később újra feltűnnek a vikingek, és módszeresen legyilkolják a partvidéki törzseket. Az egyetlen, aki felveszi velük a harcot, az egykori viking gyermek. Összefogja az indiánokat, és reménytelennek tűnő küzdelembe vezeti őket a könyörtelen ellenség ellen.

 

Pánikszoba - Film Mánia, június 30. péntek, 21h

A frissen elvált Meg Altman (Jodie Foster) és kislánya, Sarah (Kristen Stewart) egy hatalmas, négyszintes New York-i lakásba költözik. Az ingatlannak van egy titkos, használaton kívüli helyisége, egy pánikszoba, amelyet vasbeton falak és páncélajtó véd, továbbá fel van szerelve minden, a túléléshez szükséges eszközzel. A ház korábbi lakója, azért építette, hogy betörők ellen menedékül szolgáljon. Az elhagyatott, biztonságosnak vélt szoba hamarosan jó szolgálatot tesz a háziaknak, amikor egy éjjel három férfi tör be a házba.

 

Elysium - Zárt világ - AXN, június 30. péntek, 21h

Odalenn nehéz az élet. A Föld a jövőben túlzsúfolt, romba dőlt, mocskos és veszélyes hely lesz. Aki teheti, inkább felköltözik az Elysium biztonságos, rendezett és békés világába _ egy hatalmas mesterséges holdra, melyet kiváltságos lakói gondosan védenek a lentiektől. Ha az illegális bevándorlók ellen kell felhasználni őket, nem haboznak: törvényt és fegyvert egyaránt bevetnek. Max (Matt Damon) azonban már nem fél egyiktől sem. Az élete múlik azon, hogy a lehető leggyorsabban feljusson a vágyott világba. Ha kell, csellel, ha kell, erővel át fogja törni a kordont, hogy megszerezze, amire az Elysiumon szüksége van. És ezzel talán az egész, kárhozott világ sorsát megváltoztatja…

 

Befejezetlen élet - TV4, június 30. péntek, 21h

Egy sérült család két generációját hozza össze ez az érzelmi dráma. Einar Gilkyson a hajdan sikeres farmer birtokának java részét elvesztette súlyos alkoholproblémái miatt. Einar jelenleg a megmaradt birtokaival foglalkozik, barátja Mitch egykori tehenész segítségével, aki mind a mai napig nem tudott felépülni egy korábbi medvetámadás okozta sérüléseiből. Einar fia, Griffin autóbalesetben vesztette életét, amiért apja soha nem tudott megbocsátani fia feleségének, Jean-nek aki az autót vezette, és unokájával sem találkozott mindaddig, amíg édesanyjával tizenegy év múltán meg nem jelennek Einar ajtajában. Érkezésük oka: Jean-nek viszonya volt egy erőszakos férfival, Gary-vel, aki elől Einar farmján keres oltalmat maga és lánya számára. Jean apósa vonakodva befogadja unokáját és édesanyját, amíg Jean megpróbál munkát keresni, hogy újrakezdhesse életét. De a baj duplán utoléri őket, mert Gary Jean nyomára bukkan és azt akarja, hogy a nő fizessen meg azért, amiért elhagyta őt, miközben a medve, aki korábban megtámadta Mitch-et, új préda után kutatva újra megjelenik a hegyekből.

 

Legenda vagyok - Film+, június 30. péntek, 21h

Robert Neville (Will Smith) a Földön az egyetlen emberi túlélő, akit nem fertőzött meg a gyilkos vírus. Mára ő New York utolsó lakója, s talán az egész világon nincs már rajta kívül ember. A pusztító járvány következtében azonban új faj jött létre. A mutánsok figyelik minden mozdulatát, éjjel-nappal vadásznak rá. Neville menekülés közben saját vérének felhasználásával próbálja előállítani a járvány ellenszerét. Sikerén az emberiség jövője múlik.

 

Pokoli torony - DUNA TELEVÍZIÓ, június 30. péntek, 21.45h

Fényes ünnepség keretében készülnek felavatni a világ legmagasabb felhőkarcolóját. A megnyitó napján azonban hatalmas tűz üt ki az épületben, és emberfeletti küzdelem indul a bent rekedtek életéért.

 

A mestergyilkos - Feltámadás - Mozi+, június 30. péntek, 23h

Arthur Bishop, a profi bérgyilkos, azt hitte, maga mögött tudhatja a múltat, és nyugodtan élvezheti a paradicsomi hétköznapokat gyönyörű barátnőjével, Ginával. Ám amikor egy veszélyes bűnszervezet elrabolja Ginát, Bishop kénytelen három, balesetnek álcázott gyilkosságot végrehajtani. A tiszta munkára specializálódott mestergyilkos ezúttal is a saját szabályai szerint játszik: összefog az egyik kiszemelt áldozattal, hogy a segítségével együtt kiiktassák ellenségeiket, és kiszabadítsák a foglyul ejtett lányt. A hidegvérű gyilkost ezúttal semmi sem állíthatja meg. Ez az ügy sokkal személyesebb, mint eddigi bármelyik küldetése.

 

Tiszta szívvel - Magyar Mozi TV, június 30. péntek, 23h

Akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

 

A tengeri szörny - Film Mánia, június 30. péntek, 23.05h

Két karneváli szélhámos, Angus és Lilian társaikkal egy közepes sikerű szörnyshow-t futtatnak. A véletlen folytán szert tesznek egy igazi sellőre, ám mivel a megszerzés körülményei igen zűrösek voltak, gyorsan bepakolják a tartályban úszkáló szépséget egy az Újvilágba tartó hajóra, hogy majd odaát megcsinálják a szerencséjüket. Azonban hamarosan kiderül, hogy az uszonyos lány különleges képességekkel bír, s az étvágyát sem a halak csillapítják.

 

Ex Machina - Moziverzum, június 30. péntek, 23.15h

Caleb 24 éves, és programozó a világ legnagyobb internetes cégénél. Megnyer egy versenyt, amelynek díja, hogy egy hetet tölthet egy privát hegyi nyaralóban, amely Nathannek, a cég vezérigazgatójának tulajdona. Ám amikor Caleb megérkezik a mindentől távol eső luxusházba, rájön, hogy tulajdonképpen egy különös és lenyűgöző kísérletben kell részt vennie: kapcsolatba kell lépnie a világ első igazi mesterséges intelligenciájával, amely egy gyönyörű robotlány testében lakik.

 

Nincs alku - Filmcafe, június 30. péntek, 23.20h

Pattanásig feszült a helyzet a chicagói rendőrség belső ügyeit vizsgáló osztály központjánál. Rendőrségi helikopterek köröznek a 20. emelet körül, mesterlövészek állnak készenlétben a szomszédos háztetőkön, s távcsöves puskájukat egy férfira szegezik. A célpont Danny Roman (Samuel L. Jackson), aki viszont a maga fegyverével tartja sakkban a hivatal vezetőjét és munkatársait. Roman azért szánta el magát erre az elkeseredett lépésre, mert tisztázni akarja magát gyilkosság és sikkasztás vádja alól. Időt kell nyernie, s Roman pontosan tudja: addig figyelnek rá, míg emberek élete forog kockán. Tökéletesen meg van győződve igazáról _ hiszen Danny Roman chicagói rendőrtiszt a túszügyek legkiválóbb szakértője. Csakhogy most maga Roman szedett túszokat, mert szüksége van valakire, aki meghallgatja őt. Ezért azt követeli, hogy a másik kerület ismert s hozzá hasonlóan tapasztalt közvetítőjét, Chris Sabiant (Kevin Spacey) hívják el tárgyalni. Végül Sabian is kénytelen szembesülni ugyanazzal a kérdéssel, ahová Roman is eljutott: ki mozgatja a szálakat a háttérben? És hogyan illik a képbe Roman?