Ezeket a filmeket ajánljuk szombatra

M van a Magyar Film Napja, ennek megfelelően jócskán válogattunk listánkra hazai alkotásokat.

Szemüvegesek - Duna World, április 30. szombat, 9.35h

Valkó, a fiatal építészmérnök olyan lakótelepet akar tervezni, amely még ötven év múlva is korszerű lesz. Ambíciózus megoldásait sorozatosan utasítják el manipuláló, alig odafigyelő fölöttesei. Így a modern lakótelep tervéből végül garzonlakás lesz. Egyetemi tanítványai viszont már őt is konzervatívnak tartják. A realitás Valkó magánéletében is szegényesebb, mint az álma: eltartási szerződéssel megszerzett kétszobás lakása helyett színvonalában is jóval gyengébb egyszobást tarthat csak meg.

 

Veszélyes vizeken - Filmcafe, április 30. szombat, 11.15h

A tajtékzó sodrású folyón két gumicsónak halad lefelé. Az egyik hajóban egy vakációzó család, a másikban két kalandvágyó férfi ül. E két csónak között egy kapocs van, egy láthatatlan kötelék: az egyik férfinek megtetszik a vagány asszony, aki ezt kihasználva elkezd kacérkodni a férfival. A férj észreveszi mindezt, de nem tesz említésre róla. A két férfi rosszban sántikál, amit lehet, hogy a család túl későn fedez fel.

 

A kőszívű ember fiai - SuperTV2, április 30. szombat, 13.25h

Jókai Mór regénye alapján! A császárpárti Baradlay Kázmér özvegye, szembeszegülve férje végakaratával, jó magyarnak, boldog embernek szeretné látni a fiait. Hazahívja legidősebb fiát, Ödönt Pétervárról, Richárdot és Jenőt Bécsből. Kitört a forradalom. A forradalmár lelkületű Baradlayné biztatására fiai apjuk végakarata ellenére, 1848 ügye mellé állnak. A leggyengébbnek tűnő, fényes pálya előtt álló Jenő a szabadságharc leverése után az életét is feláldozza bátyjaiért.

 

Apollo 13 - Filmcafe, április 30. szombat, 13.35h

1970. április 11-én az Apollo 13 három fős legénysége nekivág a végtelen világűrnek. Küldetésük nem mindennapi: leszállni a Holdra. A kilövés simán megy, a mérnökökből, tudósokból és matematikusokból álló houstoni irányító központ felügyeli a repülést. Az űrhajó majdnem eléri a Holdat, amikor a következő üzenet érkezik 330 ezer kilométer messzeségből a Földre: "Houston, baj van." A három űrhajóst egy hibás alkatrész miatt bekövetkezett robbanás megfosztja az oxigéntől, az energiától és a hajó irányításának lehetőségétől. A tét többé már nem a Hold elérése, hanem az életben maradás.

 

A Pál utcai fiúk - Mozi+, április 30. szombat, 14.10h

Molnár Ferenc regénye alapján! A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik a betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új főhadnagyi rangjának, mert a fürdés miatt tüdőgyulladást kap...

 

Katyi - Duna Tv, április 30. szombat, 14.25h

Varga Kató színésznő szeretne lenni, de a felvételi vizsgán belesül a szerepébe. Geszty, a már befutott színész, a bizottság elnöke könyörtelenül, tehetségtelennek bélyegzi. Kató, hogy tehetségét bizonyítsa, kitalál magának egy figurát, Katyit, a vidéki megesett cselédlányt. Elszegődik Gesztyhez mindenesnek, és ebben a minőségében rövidesen felforgatja az egész házat. Pokollá teszi a színész életét…

 

A tanú (1969) – Eredeti, cenzúrázatlan változat - TV2, április 30. szombat, 15.25h

Pelikán József hithű kommunista, aki végig harcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a kedves barát buktatja le akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan egyre magasabb beosztásba helyezik. Ő lesz a vidámpark, az uszoda, majd később egy narancstermelő gazdaság igazgatója. Természetesen mindez nem ajándék. Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez az egyszer el is érkezik, amikor Dániel Zoltánt koholt vádakkal letartóztatják…

 

Dutyi dili - Film+, április 30. szombat, 15.45h

Egy fatális véletlen folytán a bankrablók helyett két harkálykosztümös, puhány reklámembert tartóztatnak le és ítélnek 125 év börtönre. Harry (Richard Pryor) nem tudja komolyan venni a dolgot, biztos benne, hogy nemsokára olyan könnyen kiszabadulnak, mint ahogy bekerültek. Ám a helyzet valahogy nem akar jobbra fordulni, ezért kénytelenek a sarkukra állni, ha nem akarják ebben a nehézfiúktól hemzsegő társaságban egy zsákban végezni. Ezért bőszen tettetik a nagyfiút, nem kis hatást gyakorolva a börtönlakókra.

 

Az utolsó gyémántrablás - RTL Klub, április 30. szombat, 15.50h

A fordulatokkal teli, izgalmas akcióvígjátékban két mestertolvaj, Max (Pierce Brosnan) és csábító társa, Lola (Salma Hayek) az utolsó sikeres rablásuk után visszavonul a trópusokra. Stanley (Woody Harrelson), egy ravasz FBI-ügynök azonban utánuk utazik. Azt gyanítja, hogy el akarják lopni Napóleon egy különleges gyémántját, amit egy luxushajón állítanak ki a közelben. Lola nem akar visszatérni régi szakmájába, de Max nehezen tud ellenállni. A férfira a helyi gengszter is erős nyomást gyakorol, hogy rabloja el számára az értékes kincset. Maxnek döntenie kell. Vajon veszélybe sodorja kapcsolatát szerelmével, hogy véghezvigye az utolsó gyémántrablást?

 

Lesz ez még így se! - RTLII, április 30. szombat, 16.10h

Melvin (Jack Nicholson) a világ legkiállhatatlanabb alakja, akinek beteges mániáitól mindenki falra mászik. Talán örökre meg is maradna mogorva magányában, ha szomszédját, a festőművészt ki nem rabolnák és felismerhetetlenné nem vernék. De Simon (Greg Kinnear) kórházba kerül, és kiskutyája Melvinre marad. Ezzel lőttek a nyugalomnak. Az embergyűlölő Melvin steril kis világát másfelől is veszély fenyegeti, Carol (Helen Hunt), a csinos pincérnő személyében. Melvin kétségbeesetten igyekszik fenntartani jól bevált elviselhetetlenségét, de ez egyre kevésbé sikerül neki.

 

Meseautó - M5, április 30. szombat,16.20h

Kovács Vera egyszerű kis banki alkalmazott, aki sohasem látta a nagyfőnököt, Szűcs János vezérigazgató urat. Amikor a csinos Vera csak úgy heccből egy autószalonban ámuldozik az autócsodákon, Szűcsnek megakad a szeme a "hölgyön", és úgy rendezi, hogy Vera, a "szalon ajándékaként" megkapja a kocsit. Sőt! Szűcs önkéntes sofőrként mellé is szegődik. A sokat csalódott vezérigazgató ugyanis szeretne bizonyságot szerezni végre arra, hogy egyszer az életben nemcsak a pénzéért, a rangjáért, de önmagáért szereti egy nő. A mit sem sejtő lány szívében szerelem ébred a sofőr iránt... A filmmel a női főszerepe játszót Perczel Zitára emlékezünk. A romantikus filmvígjátékot, mely egy filmtörténeti korszakot nyitott meg, 1934. december 14-én mutatták be.

 

Brazilok - RTLII, április 30. szombat, 19h

Acsa minden lakosa focizik és a közelgő bajnokság lázában ég. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel (Fekete Ernő), aki nem tud hibázni, és helyettesével, Józsival (Schmied Zoltán), aki pedig nem szeret. De valami megzavarja a rendszert, ugyanis a falu szegényei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, a börtönből frissen szabadult, aranylábú Áron (Nagy Dániel Viktor) vezetésével, a dekázásban verhetetlen helyi pappal, Csaba atyával (Bánki Gergely) kiegészülve életükben először beneveznek a bajnokságra. A hab a tortán, hogy egy titokzatos milliomos éppen most dönt úgy, hogy a bajnokság legjobb focistáit kiutaztatja Brazíliába.