Ezért szeretjük a Knight Ridert!

Több mint 30 éve vetítették a Knigth Rider utolsó epizódját, de még most is minden nap adja a tévé David Hasselhoff beszélő autós sorozatát. Mi lehetett a Knight Rider titka, amitől minden idők egyik legnézettebb sorozatává vált?

Mikor David Hasselhoff a nyolcvanas években közepesen ismert sorozatszínészként megkapta a Knight Rider forgatókönyvét, épp New Yorkba akart költözni. Viszont ahogy elolvasta a forgatókönyvet, úgy érezte, hogy akkora lehetőség van ebben a sztoriban, hogy szinte világítanak a kezében a lapok. Mikor nagy lelkesen felhívta az apját, és elmesélte neki, hogy talán beválogatják egy beszélő autóról szóló sorozatba, az apja értetlenkedve azt válaszolta, hogy talán mégis inkább New Yorkba kellene mennie.

Az idő Hasselhoffot igazolta, aki sikerre vitte Michael Knight történetét, és a világ egyik legismertebb tévés személyisége lett. A megérzései később a Baywatch idején is jól működtek, mikor az első évad után elkaszálták a szexi vízimentős sorozatot, ő producerként felkarolta. A Baywatch pedig a kilencvenes évek egyik ikonikus sorozata lett, amit fénykorában 140 országban milliók követtek hetente.

A Knight Rider sikerében a színész lelkesedése mellett a megjelenése és az egyedülálló kisugárzása is szerepet játszott. A férfiak a menő autós, fekete bőrdzsekis csajozógépet látták benne, a nők a sudár, laza és férfiasan szőrös tévésztárt, aki nem szégyelli a mellszőrzetét. Emellett Michael Knight karakterében volt valami gyermeki játékosság és közvetlenség, amivel ügyesen közel került minden néző szívéhez. A kilencvenes évek végén, mikor Amerikában halványodott a népszerűsége, Magyarországra is eljött, hogy szerepeljen a Három kívánság című műsorban. Itt Dévényi Tibor fölé tornyosulva válaszolt türelmesen két kisgyerek kérdéseire, majd bepréselte magát egy Trabant vezetői ülésébe, és elszáguldott. Érdemes megnézni az ezt követő komikus jelenetet.

A Knight Rider is azok közé a sorozatok közé tartozik, ahol a két főszereplő közötti komikus feszültség adja meg az alaphangulatot. Csakhogy itt a másik főszereplő egy mesterséges intelligenciával ellátott autó, KITT, aki, annak ellenére, hogy nem rendelkezik emberi tulajdonságokkal, egy igazi egyéniség. A visszafogott, száraz humora, és az, ahogy időnként helyreteszi a szertelen Michaelt, a sorozat egyik legerősebb karakterévé tették.

Arról nem is beszélve, hogy a felturbózott 1982-es Pontiac Trans Am az ugratástól kezdve a lángszórón át a beépített telefonig rengeteg extra funkcióval bírt. Nem mellesleg KITT megelőlegezett egy csomó olyan dolgot, ami épp mostanában kezd elterjedni, például az önvezető autókat és az okosórát. Az óra, amivel Michael KITT-tel kommunikált, annyira beégett az emberek agyába, hogy még az első okosórák megjelenésekor is sokan azzal viccelődtek, hogy KITT-tet hívogatták.

Az ikonikus főszereplő és az ikonikus autó mellett a sorozat főcímzenéje is ikonikus lett a szintiszólamokkal. Hasselhoff annyira imádta, hogy sokáig ezt játszotta a hangpostája is. A nyolcvanas évekre jellemző hangzás miatt nem gondoltuk volna, hogy a dallamot klasszikus zene, mégpedig egy 19. századi francia balett ihlette. A Knight Rider zenéjét később rapszámokban is felhasználták, például Busta Rymes Turn it Up című számában. Igazi utóvirágzását a mobiltelefonok megjelenésével csengőhangként élte. A zeneszerző, Stu Phillips 2005-ben díjat kapott a legtöbbet letöltött csengőhang szerzőjeként az akkor már több mint húszéves számért.