Ezért szerettük annak idején Johnny Deppet!

Egész biztos vagyok benne, hogy maga a színész is az egyik legjobb alakításaként tartja számon Ichabod Crane, a csetlő-botló korai mítoszvadász szerepét, és az egész film úgy, ahogy van, csodásra sikerült.

A Hudson-folyó keleti partvidékének tágas völgyei egyikében húzódik meg az a titokzatos, eldugott, csendes kis szurdok, melyet Álmosvölgynek hívnak. Mesebeli, varázslatos táj tele mindenféle helyi mendemondával, kísértetjárta helyekkel, éji babonával. Ide érkezik 1799 egyik vészjósló napján New Yorkból a legújabb tudományos nyomozási módszerek iránt elkötelezett Ichabod Crane felügyelő, hogy kivizsgálja a kis faluban történt rejtélyes eseteket. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindhárom áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek... A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas, aki a függetlenségi háború hátrahagyott „maradéka”!

És az állítólag valóban létezett Ichabod Crane nem más, mint Johnny Depp, aki tökéletesen hozza a különc, sőt, időnként gyáva figurát, ami ekkortájt a specialitása volt, különösen, ha Tim Burtonnel dolgozott, márpedig gyakran dolgozott a rendezővel. Akinek Az Álmosvölgy legendája (1999) szerintem az egyik legjobb, legegységesebb, legátgondoltabb munkája, csodálatos képi világgal. A teljes díszlet épített volt, beleértve az egész várost és az azt körülvevő erdőt és mezőket is – az operatőr Emmanuel Lubezki (Az ember gyermeke, A visszatérő) pedig olyan szűrőkkel dolgozott, amik minden élénk színt eltüntettek. És bár a látvány uralja a filmet, a kisvárosra szálló átok története is lebilincselő, amit Burton egyszerre horrorként és krimiként tálal, de a legszórakoztatóbb mégis Depp és Christina Ricci kettőse.

És Depp kezdetben nem is akart belemenni, hogy Ricci legyen a partnere, mert nagyjából 8 éves kora óta ismerték egymást, és egy szerelmi szál mindkettőjüket potenciálisan kényelmetlenül érinthette volna – végül nem érintette. Aztán kiderült, hogy a stúdió Winona Rydert akarja felkérni a szerepre, Depp régi nagy szerelmét, és talán ezt megelőzendő bólintott rá Riccire, ami remek döntés volt – a legjobb alakítás azonban mégis Christopher Walkené az egykori rettenthetetlen hesseni zsoldos, a Fejnélküli Lovasként, aki annyira vérszomjas volt, hogy még a fogait is kihegyeztette!

Az Álmosvölgy legendáját mindenki szereti, nem véletlen, hogy annyi év után sikeres tévésorozat is született a nyomában - a kivétel Blondie18 nicknevű felhasználónk, aki szerint: „Még egy ilyen aberrált, beteg, gusztustalan filmet rég láttam! Kár volt egy percet is rápazarolni."