Felturbózzuk az agyad – 10 érdekesség a Csúcshatásról

Egy kiégett író kihasználja a teljes agykapacitását. Ez azért elég veszélyes.

1. A sérülés 

A film főszereplőjét, Eddie Morrát eredetileg nem Bradley Cooper alakította volna. A szerepre Shia LaBeoufot (Transformers, A nimfomániás, Pieces of a Woman, Indiana Jones és a kristálykoponya királysága) kérték fel, ám neki passzolnia kellett, mivel 2008 júliusában súlyosan megsérült a bal keze egy autóbalesetben.


2. A drog

Mikor Eddie először veszi be az NZT-48 elnevezésű tablettát, aminek segítségével a teljes agykapacitását ki tudja használni, a 2C lakás ajtajának dől, és majdnem pontosan délután két óra van. Ez utalás arra, hogy

a szer a pszichedelikus kábítószerek fenetil-amin családjába tartozó drog,

aminek másik neve: 2-fenil-etil-amin.

3. A színek

A különleges tabletta a film látványvilágára is hatással van:

mikor Eddie beveszi, élénkebbek lesznek a színek,

és ahogy csökkennek a képességei, úgy lesz egyre fakóbb a színvilág.


4. A név

A ‘morra’ portugálul a meghalni felszólító módja, így Eddie Morra neve azt jelenti: “Halj meg, Eddie!”

5. A helyszín

Eddie lakása, amit a film elején és végén látunk, ugyanaz a lakás, amit az egy évvel korábban bemutatott Ha/ver című filmben is használtak. 


6. Az unalom

 R. J. L. Phillips és a róla szóló  “dögunalmas jogi szakkönyv” a valóságban nem létezik.

7. A könyv

A film végén Eddie megírja az Illuminating the Dark Fields (‘A sötét terek megvilágítása’) című regényt, melynek címe szinte ugyanaz, mint

a film alapjául szolgáló Alan Glynn-regény címe: The Dark Fields

(‘A sötét terek’).


8. Az ihlet

A film és az alapjául szolgáló regény egyik legfontosabb ihletforrása Daniel Keyes műve, a Virágot Algernonnak. A regényt meg is idézik egy helyen: Morra arról beszél, hogy az apjának az volt a munkája, hogy különböző kellékeket és felszereléseket adott el fogászati rendelők számára. A Virágot Algernonnak főszereplője, Charlie Gordon apja is ezt a foglalkozást űzte.

9. A közelség

Bradley Cooper édesapját épp a forgatás alatt diagnosztizálták rákkal. A színész számára sokat jelentett, hogy a filmet szülővárosában, Philadelphiában forgatták, így minden nap meg tudta látogatni édesapját.


10. A sorozat

A filmből azonos címen egy spin-off sorozat is készült,

melynek főszereplője Brian Finch (Jake McDorman), az NZT-48 megalkotója. A történet négy évvel a film eseményei után játszódik, és Brian az FBI tanácsadójaként tűnik fel. A széria végül nem volt sikeres, egy évad (22 epizód) után elkaszálta a CBS.

(via IMDb)