Folytatódik a kultikus Magyar népmesék 

Tizenhárom új epizód készül.

1977 és 2011 között 100 epizód készült a gazdag magyar népmesekincset feldolgozó Magyar népmesék című animációs sorozat keretében. A sorozat ötletgazdája Mikulás Ferenc, a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermének vezetője volt, első rendezője, forgatókönyvírója és tervezője, később vezető rendezője és szakértője pedig Jankovics Marcell.

Az új részek kiválasztását is Jankovics és Mikulás kezdték meg, később azonban Tóth Gábor néprajzkutató is bekapcsolódott a munkába. Az időközben elhunyt Jankovics helyére Csákovics Lajos lépett, aki a Toldi-sorozatban társrendezőként dolgozott együtt a rendezővel. Ő további forgatókönyvírókat, rendezőket is bevont a munkába, így a készülő munkákban közreműködik még Bogyó Péter, Király Krisztián, illetve Maticska Zsolt is.

Csákovics elmondta, hogy visszatérnek az első két-három évad egyszerűbb, puritánabb stílusához, de hangulatában mindenképpen hozni fogja azt a klasszikust, ami miatt mindenki szereti a sorozatot.

A forgatókönyvek mellett mostanra már a hangfelvételek is elkészültek, ezekhez számos színművész működött közre. Az eredeti sorozatnak is többen kölcsönözték a hangjukat, de a széria leginkább Szabó Gyula orgánumával fonódott össze.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Kecskemétfilm stúdióban közben befejezéséhez közeledik a Cigánymesék sorozat, hiszen az utolsó epizódjain dolgoznak a 3D-csapat munkatársai, és már készítik elő Lázár Ervin ismert regénye alapján A Négyszögletű Kerek Erdő sorozat folytatását, amelynek első négy epizódja már korábban elkészült.

A Magyar népmesék tizenhárom új epizódja előreláthatóan jövőre kerülhet a nézők elé. A klasszikus széria összes epizódja elérhető a YouTube-on.

via: MTI / 24.hu / Alapfilmek