George Clooney legfurább filmje minden újranézéssel egyre jobb lesz

Az Ó, testvér, merre visz az utad Homérosz klasszikusát dolgozza fel az amerikai délen, három tökfilkóval a főszerepben. Tévéajánló!

A Vészhelyzet Ross doktoraként feltűnt George Clooney-ban nem volt nehéz a filmeseknek meglátni a mozivásznat is meghódító sármőrt (Ocean's Eleven), akcióhőst (Peacemaker), szuperhőst (Batman és Robint), rosszfiút (Alkonyattól Pirkadatig, Mint a kámfort), de a Coen tesók voltak azok, akik kiváló érzékkel felfedezték benne a tökfilkót is. Négy filmben is szerepet adtak neki, és ebből háromban neki jutott a szerethető, de nem teljesen százas főhős figurája. Az egyik egy harmincas-negyvenes évekbeli klasszikus screwball comedyket idéző romkom (Kegyetlen bánásmód), amelyben egy mindenre képes ügyvédet játszik, a másik a Hollywood aranykorába kalauzoló szatíra (Ave, Cézár!), ahol egy üresfejű stúdiósztár bőrébe bújt, de mind közül messze a legfurább produkció az Odüsszeia (!) sajátos feldolgozása, az Ó, testvér, merre visz az utad?, amely a nagy gazdasági világválság időszakában, az amerikai Délen játszódik.

Clooney alakítja a piperkőc Ulysses Everett McGill fegyencet, aki két haverja, Pete (John Turturro), és Delmar (Tim Blake Nelson) társaságában, vasláncokkal a lábán megszökik. Ulysses azzal veszi rá a szökésre a többieket, hogy elásta valahol az utolsó rablásából származó 1,2 millió dollárt. Mindössze négy napjuk van rá, hogy odaérjenek, aztán a területet gátépítés miatt elárasztja a víz. Miközben a céljuk felé tartanak, mindenféle népséggel találkoznak, köztük politikusokkal, szélhámos bibliaárusokkal, szirénekkel, Ku Klux Klan tagokkal, és nem mellesleg zenészként is befutnak mint a „Sáros seggű fiúk” (eredetiben: Soggy Bottom Boys). 

Forrás: PORT.hu

 

A filmet ugyan jól fogadták a kritikusok (a Rotten Tomatoes-on 78 százalékon áll 158 vélemény alapján), de a bemutató idején kisebb csalódásként élhették meg a rajongók, Coenék előző két bemutatója, a Fargo és A nagy Lebowski ugyanis elég magasra tette a lécet…Azóta viszont már kiderült, hogy a laza szerkezet, a bolondos karakterek és a szürreális hangulat ellenére – vagy pont azért – nagyon is ott a helye az Ó, testvér...-nek az életmű legizgalmasabb darabjai közt.


További érdekességek a filmről:

  • A képi világ különlegessége az utólagosan végzett, digitális színkorrekció, aminek eredménye a környezet szépia-szerű tónusa, az emberi bőr természetes színének megtartása mellett.
  • Ez volt az első olyan film, amiben digitális feldolgozást alkalmaztak ugyan, de filmtrükköket nem.
  • A film bemutatása után a kitalált zenekar olyan népszerű lett, hogy a filmben közreműködő zenészek összeálltak és előadták a film zenei anyagát egy koncertturnén, „Down from the Mountain” címmel. Az előadásokból készült filmet a tévé is bemutatta Amerikában, és DVD is megjelent belőle
  • Több komoly díjra is jelölték a filmet (Arany Pálma, Oscar-díj Roger Deakins operatőrnek), de végül csak George Clooney örülhetett, aki megkapta a Golden Globe-ot a zenés film és vígjáték kategóriában mint legjobb színész.

Via: IMDb / Wikipedia