Gyanús, hogy utoljára láttunk együtt ennyi közönségkedvenc Trónok harca-szereplőt

A 2. részben mindenki borozgatott, beszélgetett vagy épp szexelt – tuti, hogy a csapat fele meg fog halni a 3. részben!

Sok Trónok harca-rajongó gondolhatja most úgy, hogy a 8. évad 2. epizódja volt a széria eddigi legunalmasabb, legsziruposabb és legpátoszosabb epizódja. És ebben van is valami. Hiszen lényegében semmi más nem történt bő egy óra alatt, mint hogy Deresben fáradhatatlanul készült mindenki a zombik támadására, csattogtak a kalapácsok és az üllők, hogy legyen ellenük elég sárkányüveg fegyver, több szereplő is leült olyan másik szereplővel diskurálni a várfalon a vagy a kandallótűz mellett, akikkel ezer éve nem látták egymást, és valószínűleg már nem is fogják soha többé, ha megindul az Éjkirály serege... De kell ilyen szirupos rész is, na! Annál nagyobbat fog majd ütni a 3. részben a sok karakterhalál – arra ugyanis komoly összegben mernék fogadni, hogy a most látott, közönségkedvenc karakterek közül sokan a 6 epizódos, utolsó széria felénél már nem is fognak élni!

Az viszont most már kristálytisztán látszik, hogy míg az 1. részben látottak nagyjából egyeztek azzal, ami 2017-ben a kiszivárgott, teljes évados sztorivázlatban szerepelt, addig a 2. epizódnak már nincs semmi köze ehhez a lelkes fanfiction anyaghoz. Ezúttal ugyanis nem láttunk olyat, hogy Jaime és Bronn a Tullykkal egyezkednek, Meera apja sem mondta el Havas Jonnak, kik az igazi szülei, Jaqen H’ghar nem jött el meglátogatni Aryát és Rhaegalt (Daenerys kisebbik sárkányát) sem ölték meg a zombik... Történt viszont sok minden más, ezek közül szedtük össze a legemlékezetesebb jeleneteket!

Innen tehát már csak azok olvassanak tovább, akik látták a 2. részt, vagy nem félnek a spoilerektől!

Íme a 8 legjobb jelenet:

1. Jaime-t majdnem kivégzik

Jaime elég bátor volt, amikor egymagában, a beígért Lannister-sereg nélkül állított be Deresbe, és ahogy azt megjósoltuk a podcastünkben, elő is lett véve amiatt, hogy anno ő végzett Daenerys apjával, az őrült II. Aerys Targaryennel, kiérdemelve ezzel a Királyölő címet. Bár simán benne volt a pakliban, hogy a hirtelen haragú Sárkánykirálynő megsütteti emiatt őt is Drogonnal, végül Brienne kiállt Jaime mellett, így Daenerys, bölcsen meghallgatva a többiek (Tyrion, Sansa és Havas Jon) tanácsát, végül megkegyelmezett a félkarú lovagnak.

 

2. Jaime nagy találkozása Brannel

Jaime egy másik, régóta esedékes találkozót sem sunnyoghatott el: szembe kellett néznie Bran Starkkal, akit az 1. évad 1. epizódjában ő maga lökött ki a toronyszoba ablakából, miután a kisfiú megleste őt és Cerseit üzekedés közben. A zuhanástól Bran lényegében örök életére megbénult deréktól lefelé – de saját bevallása szerint nem haragszik a történtekért Jaime-re, mert ha nem így történnek a dolgok, akkor valószínűleg ő csak egy egyszerű Stark-fiú marad, és sosem lesz belőle mindent látó Háromszemű Holló.

 

3. Sansa és Daenerys feszült beszélgetése

Deres úrnője és a Vastrón várományosa nem éppen kebelbarátnők: Sansa az északi vidék független királyaként engedte útjára Havas Jont, erre a fülig szerelmes féltestvér a Hét Királyság önjelölt úrnőjével az oldalán tért vissza Deresbe. Aki ráadásul folyamatosan úgy osztogatja a parancsokat, mintha már most az övé lenne a Vastrón. A két lány közt szinte sistereg a feszültségtől a levegő, pedig több szempontból is egy húron pendülnek: mindketten sokat szenvedtek korábban, és egy férfiak uralta világban küzdötték fel magukat a legmagasabb pozíciókba. Ugyanakkor a függetlenségpárti Starkok Sansa vezetésével nem biztos, hogy annyira hűségesen fogják szolgálni Királyvárat, ha vége a zombik elleni háborúnak...

 

4. Sam és Havas Jon a várfalon

A sok dráma mellé kell egy kis humor is! Samwell Tarly jelenetei általában ilyenek, már csak azért is, mert Sam inkább tűnik egy jó étvágyú hobbitnak, mintsem a hírhedt White Walker-ölőnek és a Tarly-ház zászlósurának, aki családja valyriai acélkardjával a kézben készül a Mások elleni utolsó ütközetre. Szerencsére ezt ő maga is nagyon jól tudja, így amikor Bánatos Edd-del és Havas Jonnal csipkelődve-nosztalgiázva elbeszélgetnek fenn a várfokon, az pont olyan, mint amikor a régi szép időkben még a Falon őrködtek, a látóhatárt kémlelve.

 

5. Tormund csajozós sztorija

Bár Jaime és Tyrion tűz mellett ücsörgése is elég erős jelenet, itt mindent visz Tormund csajozós sztorija, amiben elmeséli, hogyan ragadt rá a beszédes Óriásvész név. Képtelenség nem röhögni rajta!

 

6. Arya és Gendry szexjelenete

Arra bizonyára minden néző fel volt készülve, hogy ebben az epizódban is lesz pucér fenék és mell – arra viszont aligha számíthatott bárki is, hogy Arya fogja ledobni a textilt (azaz ez esetben a bőrpáncélt)! A jelenet azért lehet sokaknak megbotránkoztató, mert Aryát egy aranyos kislánynak ismertük meg a regényekben és a sorozat elején – most viszont érzékeltetni akarták a készítők, hogy ő már régen nem egy komisz gyerek, hanem egy felnőtt nő, aki ráadásul veszedelmes gyilkológép is. Maisie Williams ráadásul egyáltalán nem kiskorú már: 22 éves, és a sorozatbeli karaktere is 18 éves lett időközben.

 

7. Jaime lovaggá üti Brienne-t

A Girl Power jegyében végre Brienne is megkapta, amire mindig is vágyott: ne nagydarab, csodabogár nőként tekintsenek rá, hanem ugyanolyan harcosként kezeljék, mintha férfi lenne. Nagy szívfájdalma volt, hogy Westeroson a nők nem lehetnek lovagok – Jaime azonban rámutatott, hogy ez csak egy hülye hagyomány, igazából egyetlen Ser-nek sincs megtiltva, hogy lovaggá üssön egy nőt. Így, ha kicsit furcsán is hangzik, az epizód végére Ser Brienne Tarth-ként búcsúzunk el Gwendoline Christie közönségkedvenc karakterétől.

 

8. Jon elmondja Daenerysnek az igazi nevét

A sok kamu jelenet között egyetlen dolgot azért jól megjósolt a Reddites kiszivárogtató: Jon tényleg elvonult a Starkok családi kriptájába, hogy összeszedje a gondolatait, Lyanna szobránál (aki valójában nem is a nagynénje volt, hanem az anyja), Daenerys pedig megérzi, hogy valami baja van Jonnak, és utána megy a sírboltba. Dany persze nem veszi túl jó néven, hogy Aegon Targaryen hirtelen felbukkanása miatt már nem ő a trónöröklési sorban az első – de vajon megelégszik-e a királynő helyett a királyné koronájával? A jó Havas Jon arcára pedig mintha az lenne írva, hogy ebbe az öröklési rendbe ő még igazából bele sem gondolt, csak elújságolta a rokoni kapcsolatukat a Sárkánykirálynőnek, mert nem szívleli az alakoskodást és az őszinteséget fontosnak tartja egy párkapcsolatban. Nagy kérdés, hogy Jonhoz hasonlóan Daenerys is hajlandó lesz-e lemondani a hangzatos uralkodói címről, ha a Hét Királyság sorsa a tét...