Ha érdekel az amerikai zene története, ezt nem hagyod ki

A Foo Fighters a legutóbbi lemezéhez nyolcrészes dokumentumfilmet is készített az Egyesült Államok zenei hagyományairól.

A Foo Fighters nem véletlenül a világ egyik legnépszerűbb zenekara jelenleg, mert ha ugyan a zenéjüket nem is kedveli mindenki, az elvitathatatlan tőlük, hogy nagyszerű dolgokat csinálnak a tagok a zenei életükön túl.

Például elmennek koncertezni egy kis olasz faluba, mert a faluban megszervezték, hogy egyszerre ezren adják elő a zenekar egyik legismertebb slágerét. Vagy például úgy készítenek lemezt, hogy közben leforgatnak egy tök jó, nyolcrészes dokumentumfilmet.

 

A Sonic Highways című legutóbbi Foo Fighters-lemez egy konceptalbum volt, Dave Grohl fő dalszerző és énekes úgy vette fel az anyagot, hogy elment egy csomó nagyvárosba, kicsit megismerkedett az adott város zenei életével (nyilván a legtöbb helyen a legtöbb embert régi ismerősként köszöntötte), majd próbált az adott város hangulatát megragadó számot írni. Ebből állt össze a lemez, ami ugyan nem lett átütő, de azért nem rossz. Átütővé azzal vált, hogy eközben a zenekar az HBO-val karöltve dokumentumfilmeket is forgatott a városokról, ahova a zenekar elment, hogy mindig valamelyik város valamelyik fontos stúdiójában rögzítse az adott városról szóló dalt. Ezekből állt össze a lemez címével megegyező dokusorozat, ami nagyon régóta tátongó űrt pótol.

Egy dolog miatt szokták igazából kritizálni az egész sorozatot, és ebben némi igazság van is, de könnyű túllépni a problémán, különösen Magyarországról.

A műsor azt sugallja, hogy átfogó képet ad a bemutatott városok zenei kultúrájáról, de igazából nem ezt teszi. Ez a műsor a Foo Fightersről és arról szól, hogy ők az USA különféle városaiban rögzítik az új lemezük számait, miközben bemutatják azokat a zenekarokat, zenészeket, legendás producereket, akik őket inspirálták, különös tekintettel néhány nagy múltú hangstúdióra.

Jobbára az derül ki, hogy Dave Grohl milyen zenei kultúrából építkezik, de szerencsére a többi tagnak is jut némi szerep, így megismerkedhetünk a los angelesi punk színtérrel, vagy éppen a nashville-i country kultúrával is.

Hogy nem esik szó Chicagóban a house zenéről, vagy Los Angelesben a rapről simán ellensúlyozza azt, hogy olyan archív felvételeket láthatunk, hallhatunk cserébe jellemzően rock-, blues- és punkbandáktól, amiket nagyon ritkán, pláne nem ilyen csokorba szedve.

Szóval, aki teheti, ne hagyja ki, ritka már az ilyen érdekes zenei műsor, amit el lehet csípni a tévében.

Ha minden jól megy, nemsokára kap egy második évadot a sorozat, amiről annyit tudni leginkább, hogy Dave Grohl tavaly megerősítette, hogy készül második évad, de nagyjából ennyi. Lehet, hogy újabb amerikai városokat mutat be, de az is könnyen elképzelhető, hogy nemzetközivé gyúrják a formátumot, bár akkor tényleg csak arra lesz idő egy-egy részben, hogy a felszínt kapargassák.