Hihetetlen, de igaz: Mulder és Scully egyszerre ünnepli a születésnapját!

David Duchovny 58, Gillian Anderson 50 éves lett a héten. Összeszedtünk róluk néhány érdekességet.

Valahol azért egészen elképesztő, hogy a '90-es évek egyik legemblematikusabb sorozatának, az X-aktáknak a két főszereplője mindössze pár nap különbséggel ünnepli a születésnapját! A Fox Muldert alakító David Duchovny ugyanis 1960. augusztus 7-én született, vagyis pár napja már 58 éves, Gillian Anderson pedig 1968. augusztus 9-én született, azaz épp ma lett 50! 

Mindkét színésznek az X-akták hozta meg az áttörő sikert, és mivel az UFO-kkal, titkos kormány-összeesküvésekkel és megmagyarázhatatlan paranormális jelenségekkel foglalkozó epizódok igen nagy sikert arattak a nézők körében, 2001-ig összesen 9 évadnyi X-akták készült. Közben persze még egy mozifilm is, majd 2008-ban egy második mozifilm, 2016-ban és 2018-ban pedig két újabb évad erejéig ismét összeállt a kedvenc FBI-os nyomozópárosunk.

Pedig nem is Gillian Anderson lett volna eredetileg Scully ügynök!

A sorozat fő kreátora, Chris Carter a casting után mindenképp David Duchovnyt akarta a megszállott összeesküvés-kutató Mulder szerepére, pedig a színész saját bevallása szerint szörnyű volt a castingon. Carter viszont emlékezett rá a Twin Peaksből, amiben Duchocny volt a női ruhás Dennis ügynök, és ragaszkodott hozzá, hogy ebben a sorozatban is ő legyen az FBI embere. Duchovny először nehezen állt kötélnek, mert mozifilmes karrierről álmodozott – csakhogy a Dolgozó lány, a Kipurcant a bébicsősz és a Beethoven mellékszerepein (no meg persze az erotikus Vörös cipellők sorozaton) kívül nemigen tudott semmit felmutatni. Így a menedzsere tanácsát megfogadva végül elvállalta Fox Mulder szerepét.

Chris Carter még azt is megengedte Duchovny-nak, hogy ő válassza ki a filmbéli partnernőjét (a Fox stúdió Pamela Andersont akarta főszereplőnek, de erről a rendező hallani sem akart), így ő a Flashdance sztárját, Jennifer Bealst javasolta, aki anno osztálytársa volt a Yale egyetemen. Gillian Anderson viszont, miután elolvasta a pilot epizód  forgatókönyvet, annyira meg akarta szerezni a talpraesett női FBI-ügynök, Dana Scully szerepét, hogy még az életkoráról is hazudott a castingon: 29-nek vallotta magát, pedig csak 25 volt! Nagyon örült, amikor megkapta a szerepet, mert már ekkor érezte, hogy Scullyból ugyanolyan popkulturális ikon lehet majd, mint a női FBI-ügynököt alakító Jodie Fosterből az 1991-es A bárányok hallgatnak után.

Élet az X-akták után

Az FBI titkos ügyeivel foglalkozó sorozat annyira népszerű volt, hogy a következő évtizedekre be is skatulyázta a két sztárt. Duchovny nagyot ment ugyan a 2007-ben elindult, és 7 éven át tartó Kaliforgia című tévésorozat szexmániás, írni képtelen írójaként, Hank Moodyként, ám neki mégsem sikerült az a bravúr, ami anno George Clooneynak a Vészhelyzet után: nem lett belőle milliós gázsikért leigazolt filmsztár. Ráadásul az Aquarius című sorozatát és az X-akták utolsó két évadát még a saját rajongói is vegyesen ítélték meg.

Gillian Andersont is inkább a tévésorozatok találták meg, semmint a blockbuster főszerepek. Persze azért a 2005-ös Pusztaház örökösei, a Mads Mikkelsen-féle Hannibal, a Hajsza című thrillersorozat vagy a Neil Gaiman azonos című regényéből leforgatott szürreális katyvasz, az Amerikai istenek elég szépen mutatnak a filmográfiájában. Viszont ha lesz az X-aktáknak újabb évada, azt már Scully ügynök nélkül fogják leforgatni, ám könnyen lehet, hogy a színésznő új sorozata, a Sex Education hozza majd meg a rég áhított szakmai díjakat (itt egy tinédzser fiút egyedül nevelő szexuálpszichológust fog alakítani).

No de felköszöntötte-e egymást a két sztár?

Az biztos, hogy a két színész kapcsolata civilben azért nem volt olyan felhőtlen, mint a sorozatban, ahol még gyerekük is lett (bár ugye az apa személye körül ugye volt kavarás az utolsó évadban). Egyrészt a többévnyi együtt töltött idő alatt épp elégszer felidegesíthették magukat a másik rigolyáin, másrészt Anderson jogosan haragudhat Duchovnyra és a producerekre azok után, hogy neki nemcsak a '90-es években, de még 2016-ban is csak feleakkora gázsit kínáltak fel Scully szerepéért, mint amennyi Mulderért járt. Gillian Anderson talán épp emiatt csak egy vicces Twitter-üzenettel emlékezett meg kedden David Duchovny 58. születésnapjáról:

Duchovny viszont nem írt neki vissza semmit augusztus 9-én, egyelőre csak ez a vicces X-akták-utalás látható az Instagramján:

Thanks to all my friends and fans for your birthday wishes. Special thanks to those who donated to great causes! ????

David Duchovny (@davidduchovny) által megosztott bejegyzés,