Hú, majdnem kitört a világháború!

Gene Hackman simán kilőné az összes nukleáris töltetét az oroszokra, de szerencsére Denzel Washingtonban erősebb a józan ész. Poszthidegháborús klasszikus csak férfiakkal!

Mi jelképezné életszerűbben a hidegháború légkörét – legalábbis a mozivásznon -, mint egy atomtengeralattjáró? Egy, az óceán mélyén leselkedő acélszörny, amely az ellenfél minden lépést figyeli, és amely bármikor kész nukleáris töltöttel felszerelt ballisztikus rakétát indítani a harmadik világháború kirobbantásához. És mi van, ha egy ilyen tengeralattjáró rossz kezekbe kerül? Azt a Vadászat a Vörös Októberre (1990) már megmutatta, mi történhet, ha a szovjeteknél siklik valami félre, Az utolsó esély azt járja körbe, mi van, ha a „háború ködében” az amerikaiak készülnek rossz döntést hozni.

Maga a hidegháború véget ért, de az ellenfelek ugyanazok. Egy orosz nacionalista csoport átveszi a hatalmat az egyik nukleáris rakétabázison, s ezzel a világ a katasztrófa szélére sodródik. A USS Alabama tengeralattjáró épp orosz vizeken cirkál, és elegendő tűzerővel rendelkezik a harmadik világháború kirobbantásához, ráadásul a hajónak, ha észleli azt, hogy az ellenség kilőni készül a rakétáit, nem kell Wahsingtontól külön parancsot kérnie a megelőző csapáshoz. A bekövetkező zűrzavarban két tengerésztiszt, Frank Ramsey (Gene Hackman) kapitány és másodtisztje, Ron Hunter (Denzel Washington) hadnagy csap össze. Hunter ragaszkodása a szabályokhoz gátat szab Ramsey agresszív természetének, amit a kapitány nem vesz jó néven, a legénység pedig lázadásra készül.

Ami a hitelességet illeti, Az utolsó esély forgatókönyvét átolvasva az amerikai haditengerészet szigorúan elzárkózott bármiféle támogatástól – mert ők sosem követnének el semmiféle hibát. Vagyis amit itt látunk, az tényleg megtörténhetett volna, a kapitányok tényleg felhatalmazással bírtak egy atomcsapásra, és ez elég hátborzongató. Tony Scott rendező, aki összesen ötször forgatott együtt Denzel Washingtonnal végül francia hadihajókon forgatott és francia harci repülőgépeket használt, és a mellékszerepekre is olyan remek színészeket alkalmazott, mint Viggo Mortensen, James Gandolfini vagy az itt debütáló Ryan Phillippe. És kevésbé ismert tény, de a forgatókönyv menet közbeni átírásában és kisebb változtatásokban részt vett Quentin Tarantino is! A film végül azon túl, hogy hatalmas közönségsiker lett, három Oscar-jelölést vihetett haza.